Világbajnoki trófeát nyert a somlói Kreinbacher Birtok

A Champagne és Pezsgő Világbajnokság díjátadó gáláján a mindössze 20 trófea, ezen belül a 11 National Champions nagydíj egyikét vehette át a somlói Kreinbacher Birtok. Miután Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum pezsgőjükért megkapták az első hazai aranyérmeket, utóbbit Londonban a Best Hungarian Sparkling Wine trófeával díjazták. Az abszolút világbajnok a Louis Roederer Cristal 2002 Magnumja lett, míg a legjobb nem évjáratos champagne a Charles Heidsieck Brut Réserve, amely a 25. Budapesti Borfesztiválon is kóstolható lesz.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) a legjelentősebb verseny a pezsgővilágban, idén harmadik alkalommal rendezték meg. Az alapító, Tom Stevenson szakíró és a további specialistákból álló zsűri célja, hogy az eredményen keresztül mind a kereskedelem, mind a fogyasztók pontos értékelést kapjanak a mezőnyről. 2016-ban minden eddiginél több nevezés érkezett, összesen 26 országból 149 aranyérem született. Hazai tétel először kapott aranyat, a Kreinbacher Birtoknak sikerült dupláznia is a Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum tételeivel.

Az aranyérmesek közül a legjobbaknak szóló elismeréseket szeptember 1-jén adták át Londonban. A világbajnokságon 20 trófea, ezen belül 11 nemzeti bajnok születetett – a nagydíjak egyikét a Kreinbacher Birtok vehette át a Brut Classic 2011 Magnumért. A Best Hungarian Sparkling Wine trófeával az idei mezőny legjobbjai között szerepelt a somlói tradicionális pezsgő, Magyarország pedig új szereplőként helyet kapott a legkomolyabb pezsgőkészítők sorában – Európában csak Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Anglia kaptak trófeát. A díjat Essi Avellan Master of Wine zsűritag adta át a Birtok képviselőinek, Bodorkós Norbert szakmai vezetőnek és Prisztavok Zoltán kereskedelmi- és marketingvezetőnek. A zsűri két kategóriában Best in Class díjjal is jutalmazta az évjáratos magnumot (mint legjobb hazai magnum és blanc de blancs, azaz fehér szőlőfajtából készített pezsgő). Fontos nemzetközi visszajelzés a csapatnak, hogy a somlói borvidéken, furmint alapon készített tradicionális pezsgőjükkel sikerült kitűnni a környező országok mezőnyéből.

Ismét Champagne-é az abszolút világbajnoki cím

A vb-re érkező pezsgőket származási hely szerint és ezen belül stílusonként pontozza a zsűri, amelynek minden tagja kifejezetten pezsgőkre szakosodott. Tom Stevenson, Essi Avellan Master of Wine és Dr Tony Jordan mellett idén a kenti verseny második hetén Márkus György Champagne szakértő is bíraként vett részt. A legjobbaknak járó World Trophy, National Champions és Best in Class díj nyerteseit az aranyérmes champagne-ok és pezsgők közül választották ki, a londoni gálán kihirdették az abszolút világbajnokot, az év pezsgőkészítőjét és a zsűrielnök kedvencét is.

Nem meglepő, hogy a világhírű francia borvidék, Champagne ezúttal is toronymagasan vezet mind az aranyérmeket, mind a nagydíjakat nézve. A terroir adottságoknak, több száz év tradíciónak és a champagne-házak szakmai tudásának köszönhetően idén is kimagasló tételeket díjazhatott a zsűri. 2016-ban a legnagyobb elismerést a Louis Roederer champagne-ház kapta, tíz aranyérem és négy Best in Class mellett három trófeát vehettek át; elnyerték az abszolút világbajnoki címet (sorozatban harmadjára), az év pezsgőkészítőjének választották a házat és a legjobb francia pezsgőnek szóló elismerést is megkapták.

CSWWC 2016 trófeák

  • Supreme World Champion – Louis Roederer 2002 Cristal Brut (Magnum),Champagne
  • Sparkling Wine Producer of the Year (az év pezsgőkészítője) – Louis Roederer
  • Chairman’s Trophy (a zsűri elnökének díja) – Moët & Chandon MCIII
  • World Champion Classic NV (nem évjáratos) Brut – Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne
  • World Champion Classic Vintaged (évjáratos) Brut – Moët & Chandon 2006 Grand Vintage (Magnum), Champagne
  • World Champion Classic Blanc de Blancs – Ferrari Brut (Magnum), Olaszország
  • World Champion Classic Brut Rosé – Louis Roederer 2010 Brut Rosé Millésime, Champagne
  • World Champion Library Vintage (idős évjárat) – Dom Pérignon P2 Rosé 1995, Champagne
  • World Champion Classic Brut Style from a non-classic grape (nem klasszikus szőlőfajtából) - Santa Digna Estelado Rosé Uva Païs, Chile

National Champions trófeák

  • Best Australian Sparkling Wine 2016 – Chandon 2005 Prestige Cuvée
  • Best Chilean Sparkling Wine 2016 – Santa Digna Estelado Rosé NV Uva Païs
  • Best Chinese Sparkling Wine 2016 – Chandon NV Brut Rosé
  • Best English Sparkling Wine 2016 – Squerryes 2011 Brut
  • Best French Sparkling Wine 2016 – Louis Roederer 2002 Cristal Brut Millésime (Magnum)
  • Best Hungarian Sparkling Wine 2016 – Kreinbacher 2011 Brut Classic (Magnum)
  • Best Italian Sparkling Wine 2016 – Ferrari NV Brut (Magnum)
  • Best New Zealand Sparkling Wine 2016 – Hunter’s Mirumiru NV Rosé
  • Best South African Sparkling Wine 2016 – Graham Beck 2009 Cuvée Clive
  • Best Spanish Sparkling Wine 201 – 1+1=3 2014 Brut
  • Best US Sparkling Wine 2016 – Roederer Estate NV Brut Rosé (Magnum)

A teljes lista, Best in Class és további díjak

Aranyérmesek a 25. Budapesti Borfesztiválon

A Kreinbacher Birtok, mint a Champagnge Paul Bara és három neves ház hazai forgalmazója, a borfesztiválon több vb-aranyéremmel díjazott tételt is bemutat. A somlói Prestige Brut mellett Champagne POP-UP bárjuk kínálatában kóstolható lesz a világbajnoknak választott Charles Heidsieck Brut Réserve, az aranyérmes Rosé Réserve, a Piper-Heidsieck háztól pedig az Essentiel Cuvée Brut és az ezüstérmes 2006 Vintage Brut.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?