Világbajnoki trófeát nyert a somlói Kreinbacher Birtok

A Champagne és Pezsgő Világbajnokság díjátadó gáláján a mindössze 20 trófea, ezen belül a 11 National Champions nagydíj egyikét vehette át a somlói Kreinbacher Birtok. Miután Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum pezsgőjükért megkapták az első hazai aranyérmeket, utóbbit Londonban a Best Hungarian Sparkling Wine trófeával díjazták. Az abszolút világbajnok a Louis Roederer Cristal 2002 Magnumja lett, míg a legjobb nem évjáratos champagne a Charles Heidsieck Brut Réserve, amely a 25. Budapesti Borfesztiválon is kóstolható lesz.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) a legjelentősebb verseny a pezsgővilágban, idén harmadik alkalommal rendezték meg. Az alapító, Tom Stevenson szakíró és a további specialistákból álló zsűri célja, hogy az eredményen keresztül mind a kereskedelem, mind a fogyasztók pontos értékelést kapjanak a mezőnyről. 2016-ban minden eddiginél több nevezés érkezett, összesen 26 országból 149 aranyérem született. Hazai tétel először kapott aranyat, a Kreinbacher Birtoknak sikerült dupláznia is a Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum tételeivel.

Az aranyérmesek közül a legjobbaknak szóló elismeréseket szeptember 1-jén adták át Londonban. A világbajnokságon 20 trófea, ezen belül 11 nemzeti bajnok születetett – a nagydíjak egyikét a Kreinbacher Birtok vehette át a Brut Classic 2011 Magnumért. A Best Hungarian Sparkling Wine trófeával az idei mezőny legjobbjai között szerepelt a somlói tradicionális pezsgő, Magyarország pedig új szereplőként helyet kapott a legkomolyabb pezsgőkészítők sorában – Európában csak Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Anglia kaptak trófeát. A díjat Essi Avellan Master of Wine zsűritag adta át a Birtok képviselőinek, Bodorkós Norbert szakmai vezetőnek és Prisztavok Zoltán kereskedelmi- és marketingvezetőnek. A zsűri két kategóriában Best in Class díjjal is jutalmazta az évjáratos magnumot (mint legjobb hazai magnum és blanc de blancs, azaz fehér szőlőfajtából készített pezsgő). Fontos nemzetközi visszajelzés a csapatnak, hogy a somlói borvidéken, furmint alapon készített tradicionális pezsgőjükkel sikerült kitűnni a környező országok mezőnyéből.

Ismét Champagne-é az abszolút világbajnoki cím

A vb-re érkező pezsgőket származási hely szerint és ezen belül stílusonként pontozza a zsűri, amelynek minden tagja kifejezetten pezsgőkre szakosodott. Tom Stevenson, Essi Avellan Master of Wine és Dr Tony Jordan mellett idén a kenti verseny második hetén Márkus György Champagne szakértő is bíraként vett részt. A legjobbaknak járó World Trophy, National Champions és Best in Class díj nyerteseit az aranyérmes champagne-ok és pezsgők közül választották ki, a londoni gálán kihirdették az abszolút világbajnokot, az év pezsgőkészítőjét és a zsűrielnök kedvencét is.

Nem meglepő, hogy a világhírű francia borvidék, Champagne ezúttal is toronymagasan vezet mind az aranyérmeket, mind a nagydíjakat nézve. A terroir adottságoknak, több száz év tradíciónak és a champagne-házak szakmai tudásának köszönhetően idén is kimagasló tételeket díjazhatott a zsűri. 2016-ban a legnagyobb elismerést a Louis Roederer champagne-ház kapta, tíz aranyérem és négy Best in Class mellett három trófeát vehettek át; elnyerték az abszolút világbajnoki címet (sorozatban harmadjára), az év pezsgőkészítőjének választották a házat és a legjobb francia pezsgőnek szóló elismerést is megkapták.

CSWWC 2016 trófeák

  • Supreme World Champion – Louis Roederer 2002 Cristal Brut (Magnum),Champagne
  • Sparkling Wine Producer of the Year (az év pezsgőkészítője) – Louis Roederer
  • Chairman’s Trophy (a zsűri elnökének díja) – Moët & Chandon MCIII
  • World Champion Classic NV (nem évjáratos) Brut – Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne
  • World Champion Classic Vintaged (évjáratos) Brut – Moët & Chandon 2006 Grand Vintage (Magnum), Champagne
  • World Champion Classic Blanc de Blancs – Ferrari Brut (Magnum), Olaszország
  • World Champion Classic Brut Rosé – Louis Roederer 2010 Brut Rosé Millésime, Champagne
  • World Champion Library Vintage (idős évjárat) – Dom Pérignon P2 Rosé 1995, Champagne
  • World Champion Classic Brut Style from a non-classic grape (nem klasszikus szőlőfajtából) - Santa Digna Estelado Rosé Uva Païs, Chile

National Champions trófeák

  • Best Australian Sparkling Wine 2016 – Chandon 2005 Prestige Cuvée
  • Best Chilean Sparkling Wine 2016 – Santa Digna Estelado Rosé NV Uva Païs
  • Best Chinese Sparkling Wine 2016 – Chandon NV Brut Rosé
  • Best English Sparkling Wine 2016 – Squerryes 2011 Brut
  • Best French Sparkling Wine 2016 – Louis Roederer 2002 Cristal Brut Millésime (Magnum)
  • Best Hungarian Sparkling Wine 2016 – Kreinbacher 2011 Brut Classic (Magnum)
  • Best Italian Sparkling Wine 2016 – Ferrari NV Brut (Magnum)
  • Best New Zealand Sparkling Wine 2016 – Hunter’s Mirumiru NV Rosé
  • Best South African Sparkling Wine 2016 – Graham Beck 2009 Cuvée Clive
  • Best Spanish Sparkling Wine 201 – 1+1=3 2014 Brut
  • Best US Sparkling Wine 2016 – Roederer Estate NV Brut Rosé (Magnum)

A teljes lista, Best in Class és további díjak

Aranyérmesek a 25. Budapesti Borfesztiválon

A Kreinbacher Birtok, mint a Champagnge Paul Bara és három neves ház hazai forgalmazója, a borfesztiválon több vb-aranyéremmel díjazott tételt is bemutat. A somlói Prestige Brut mellett Champagne POP-UP bárjuk kínálatában kóstolható lesz a világbajnoknak választott Charles Heidsieck Brut Réserve, az aranyérmes Rosé Réserve, a Piper-Heidsieck háztól pedig az Essentiel Cuvée Brut és az ezüstérmes 2006 Vintage Brut.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.