hirdetés
hirdetés

Amszterdamnak elege van a turistákból

A holland városvezetőség úgy döntött, hogy 10 euróval növeli az idegenforgalmi adót, hogy a várost kevesebben látogassák. A helyiek már tüntettek is a turisták ellen. 

hirdetés

A 850.000 lakosú holland fővárost a tavalyi évben 18 millióan keresték fel. Ez a szám öt évvel ezelőtt még csak 12 millió volt.

"Néhány éven belül ez a szám 23 millióra is felugorhat, ami azt jelenti, hogy több takarításra és rendőri jelenlétre lesz szükség a városban. Ez nekünk több anyagi terhet jelent." - nyilatkozta egy holland lapnak a helyi tanácsos.

A magasabb összeggű adóval akarják megtörni a növekvő tendenciát és visszatartani az alacsonyköltésű turistákat.

"Elsősorban olyan látogatókat várunk, akik rendes hotelekben szállnak meg, 3-5 napot maradnak, elmennek múzeumba és felfedezik a város kulturális értékeit és többet költenek el náluk. Nem olyanokra van szükség, akik egy hétvégét maradnak, egész nap falafelt esznek és alacsony árkategóriás szállásokat foglalnak"  – hangsúlyozta a tanácsos.

A város lakosai már az utcára is kimentek, hogy hangot adjanak véleményüknek. Szerintük Amszterdam nem eladó és a turistatömeget meg kell állítani.

A több milliós vendégsereg érkezése hatással van az ingatlanárakra is, ami nagyon magas, így a helyiek kiszorulnak a városból, mert nem engedhetik meg maguknak a vásárlást és lassan már a bérlést sem.

Frans Van der Avert, Amszterdam városának marketingvezetője szerint, Európa haldoklik a turizmus miatt, és a helyi lakosok már nem lakják a történelmi részeket.

A polgármester Eberhard van der Laan, több levelet is kapott helyi cégektől, hogy állítsa meg a „Disneylandesedést” különben kivonulnak. 

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

Rick Aalders, a Hotel Aalders menedzsere szerint a magasabb adó nem fogja megoldani a problémát. Az csak pénzt fog generálni, de a helyiek elvándorlását nem állítja meg.

A holland fővárosban tapasztalható jelenség nem egyedi. Ahogy mi is beszámoltunk róla, az úgynevezett "turizmus-fóbia" az idei nyár egyik jellemzőjévé vált egész Európában, már az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) is felszólalt a témában, akik próbálják védeni a szektor érdekeit.

A nyári szezon alatt a helyi lakosok több demonstrációt is szerveztek Dél-Európa szerte, így tiltakozva a turistatömegek ellen.

(forrás: The Guardian)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai