Kinek mekkora?

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési hivatal február 29-én közzétette az utazási irodák hatósági nyilvántartásának aktuális adatait. A szakmai köztudatban „kauciós listának” emlegetett adatsorokat átnézve számos érdekes fejleményt láthatunk.

Az általános piaci trendekről már korábban részletesen beszámoltunk, mostani cikkünkben a listákat átnézve próbálunk rávilágítani néhány érdekes változásra. A három kauciós kategória top 30-as listáit a letölthető fájlok menüpontban találják, akárcsak az MKEH teljes listáját.

Amint az köztudott, az irodák tevékenységi körükkel összhangban, árbevételük alapján kötelesek – akár év közben is - frissíteni vagyoni biztosítékuk összegét.

 

{kapcsolodo_fajlok||align=left|width=208}

Helycserés támadások a charterezők között

A charteres utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozások esetében nincs változás a toplista első hat helyén, utána viszont érdekes helycseréket láthatunk. Az egyértelmű, hogy a listavezető N-U-R Neckermann még inkább elhúz a mezőnytől, miután tavalyi 1,9 milliárdos vagyoni biztosítékát 2,3 milliárdra növelte.

A második helyezett Best Reisen, illetve a harmadik Kartago változatlanul hagyta kaucióját, de így is biztosan őrzik dobogós pozícióikat. A negyedik helyen is ugyanazt a vállalkozást, a Green Travelt láthatjuk, mint 2011-ben, árbevételük növekedésével összhangban azonban 760-ról 880 millióra növelték a kaució összegét. Az IBUSZ is őrzi ötödik helyét, ugyanakkor 100 millióval megtolták a kaució összegét.

Az OTP Travel hatodik tudott maradni változatlan összegű vagyoni biztosíték mellett, alattuk viszont érdekes átrendeződés figyelhető meg: az Unitravel átvette a Tensi tavalyi hetedik pozícióját, pedig nem növelte kaucióját, az utóbbi ellenben csökkentette azt.

Helyet cserélt alattuk a Medina Tours és az Anubis Travel is: az utóbbi 70 millió forinttal növelte kauciója összegét. A charteres top 10-be tehát új iroda nem került be, csak házon belül változott a sorrend.

Nem úgy a 10. helytől lefelé. Szembetűnő a Sun & Fun Holidays ugrása a tavalyi 13. helyről a 11-re, közben 60 millió forinttal növelve kaucióját.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Grand Tours 2000 is 40 millióval növelte vagyoni biztosítékát, ez 12. helyének megőrzésére volt elegendő. Két helyet ugrott előre a Robinson Tours, közel 40 millióval növelt vagyoni biztosítékkal. Említést érdemel még a Bono Utazási Központ 10 millióval, a MEEX Travel 16 millióval, valamint a TUI Magyarország 6 millióval növelt kauciója.

Feltűnő a Red Sea Boats Holidays megjelenése a top30 charteres utaztató között. Jelentősen csökkentette ezzel szemben vagyoni biztosítékát a tavaly még Suntimes néven versengő Sunport Travel (38 helyett 30 millió forint).

Meglepetések a kiutaztatói listán

Jelentősen kisebb kockázattal és ennek megfelelő anyagi áldozattal jár a nem-charteres utazásszervezés, ennek megfelelően itt csupán az árbevétel 12%-át kell bebiztosítaniuk az érintett irodáknak. Ez az éllovas Fehérvár Travelnek oly jól sikerült, hogy toronymagasan elhúztak a mezőnytől. Közel 90 millió forinttal növelve kauciójukat, akkorák lettek, hogy a toplista következő négy helyezettjének együtt van csak akkora vagyoni biztosítéka, mint nekik.

A lista második helyére egy olyan iroda ugrott fel, amely egy évvel ezelőtt még a tízes pozícióban tartózkodott: a Pegazus Sport Tours nyilván az idei londoni olimpia miatt várható forgalomnövekedés miatt növelte 63-ről 190 millióra vagyoni biztosítékát.

A következő négy helyezett őrzi tavalyi pozícióját: Vista, Weco Travel, Haris Travel Club, Z(S)eppelin - ugyanez volt a 2011-es további sorrend is. Míg a Vista és a Weco Travel csökkentette, addig a másik két iroda növelte kaucióját. Egy helyet ugrott előre a Proko Travel, közben 12 millióval növelték is a vagyoni biztosítékukat.

Több iroda ugyanakkor jelentősen kisebb biztosítékot váltott ki az idei évre: a Very Important Person 66-ről 54 millióra, a Campus Club 62 millióról 48-ra, az Atlasz World Travel 46-ról 36-ra, a CWT 69-ről 54-re, a Quaestor 57-ről 43-ra redukálta ezt az összeget. Az irodánál a közlemúltban bejelentett személyi változásokat figyelembe véve nem véletlen a Kisalföld Volán tízmilliós biztosítékcsökkentése sem.

A BCD Travel ugyanakkor 36-ról 72 millióra emelte a tétet, a Malév Air Tours pedig valósággal megtáltosodott, és megduplázta tavalyi 30 milliós vagyoni biztosítékát. Érdemes továbbá figyelni a 30-35. hely közötti versenyzőket, 20-30 millió forint közötti összegű kauciót számos iroda tett le, köztük olyan – ebben a kategóriában újnak számító – játékosok, mint az Eupolisz, a Felfedező Klub vagy a Selected Magyarország kft.

Belföldön a helyzet változatlan

Az előző kettő után jóval kevesebb izgalmat kínál a belföldi utaztatók vagyoni biztosíték-listája. A dobogón ugyanazok állnak: IBUSZ, N-U-R Neckermann és Eurama, és a kauciójuk is nagyjából annyi, mint egy évvel ezelőtt. A negyedik helyre feljött viszont a tavalyi ötödik helyezett az OTP Travel, míg a Car-Tournak be kell érnie idén a 6. hellyel.

Említést csupán három jelentős kauciócsökkentés érdemel: a Quaestor 3,7-ről 2,4 millióra, a Wellnes Travel 3,4-ről 2,2 millióra, míg a Proko 1,7 millióról 500 ezerre redukálta ezt az összeget.


Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.
Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat

Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat 

Egynapos túrához is ideális a menetrendje.
Sztrájkkészültség az osztrák légitársaságnál

Sztrájkkészültség az osztrák légitársaságnál 

Március 28-án és 29-én 430 járat nem indul el a tervek szerint, a leállás az közel 52 000 utast érinthet. 

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.