hirdetés
hirdetés

Mintha Szigetvár kikopott volna a köztudatból

A „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév alkalmából és Szulejmán szultán síremléke ásatásának záró programján Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, dr. Hóvári János, az Emlékév Emlékbizottságának elnöke és dr. Vass Péter Szigetvár polgármestere közös sajtótájékoztatón beszéltek a város idegenforgalmi vonzerőiről.

hirdetés

Az utóbbi időben jelentősen növekedett a szigetvári várat felkeresők száma. A vártörténeti gyűjtemény a várban lévő Andrássy-kastély földszinti termeiben és a vele egybeépült Szulejmán szultán dzsámijában kapott helyet. A kiállítás központjában a várat 1566 nyarán hősiesen védő Zrínyi Miklós és az ostrom áll. Szintén megismerhető a várvédő családfája, melynek hasonlóan híres tagja, a várvédő dédunokája, a költő, hadvezér Zrínyi Miklós, aki az ostrom történetét Szigeti veszedelem című 1651-ben írt eposzában örökítette meg.

A város főtere már korábban megújult
A város főtere már korábban megújult

Török és magyar fegyverek, ágyúgolyók idézik az ostromot, a metszetek pedig az akkori katonák és főurak ruházatát. A várban felújítási munkálatok folynak, az emlékévhez kapcsolódva Zrínyi-emléktermet alakítanak ki, felújítják a belső utakat, a közvilágítást és a kamerarendszert. Az ünnepségek után folytatódik a várban lévő kazamata-szálloda több évvel ezelőtt megkezdett építése, a pincék restaurálása; a munkálatok várhatóan 2017 év végére befejeződnek. A török állam közreműködésével kialakított Magyar–Török Barátság Parkban áll Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán szobra. Vagyis most a Zrínyi Miklós-szobrot nem látni, mert bronzból újraöntik, várhatóan augusztus elején érkezik vissza Törökországból.

A vár egyik bejárata
A vár egyik bejárata

Az 1994-ben épült emlékparkban található Zrínyi Miklós-szobrot üvegszál erősítésű műanyag felhasználásával 1996-ban készítette el Metin Yurdanur török szobrász. Az őszi ünnepségekre a parkot is megújítják.

Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy egyedülálló oszmán kori települést a szigetvár-turbéki szőlőhegyen 2015 decemberében találták meg, de a teljes bizonyossághoz fel kell tárni a többi épület maradványait is, és tisztázni kell az egymáshoz való viszonyukat. Májusban kezdték meg az ásatásokat, 15 magyar szakember és három török konzultáns július 15-ig dolgoztak a helyszínen. Az eredmény: egy dzsámi, majd egy derviskolostor-rész feltárása. Turbék a Segítő Boldogasszony Templom révén egyben a környék magyar, német és horvát katolikusainak közös búcsújáró helye. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója elmondta, hogy a következő kutatási szezon feladata felderíteni azt az újabb épületet, amelynek nyomát ott találták meg, ahol a Szulejmán síremlékét őrző katonák laktanyáját vélelmezték a kutatók.

Az emlékév alkalmából Zrínyi Miklós hadvezér életrajza és a szigetvári ostromot körüljáró kötetek mellett számos hiánypótló kiadvány jelenik meg, valamint szeptemberben bemutatják a Zrínyi 1566 című rock musicalt. Augusztus végén új Zrínyi Miklós-emlékművet avatnak a várban, illetve a vár több részét is felújtják. Az itt tervezett munkálatokkal nem ért mindenki maradéktalanul egyet. A Bama.hu tudósítása szerint a hivatalos sajtóbejárással egyidejűleg mintegy félszázan demonstráltak a várkertben várható fakivásások miatt.

Szeptember 6-án, a Pécsi Tudományegyetemen háromnapos nemzetközi konferencia kezdődik a XVI. századi magyarországi harcokról, az Oszmán és a Habsburg birodalom közötti háborúkról. A jubileumra, szeptember 7-én délelőttre az előrejelzések szerint egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Szeptember 8-ra török-napot terveznek, másnap pedig horvát-napot tartanak. Az ország meghatározó művészeit látják vendégül, az eseményre meghívták Szigetvár török testvérvárosát Trabzont is.  

Mint ahogy a sajtó már hírül adta, július elején az Oszmán dinasztia két leszármazottja, Kenizé Mourad francia írónő, valamint Mediha Nami Osmanoglu de Fernandez, Mexikó korábbi budapesti nagykövetének felesége érkezett Szigetvárra július 5-én az oszmánkori településnek maradványaihoz.

Zrínyi Miklós, a szigetvári hős
Zrínyi Miklós, a szigetvári hős

Szigetvár polgármestere szerint a város megérdemelné, hogy nem csak ebben az egy évben övezné figyelem. A meglévő két alacsonyabb kategóriájú szálloda mellé nagy szükség lenne egy négycsillagos hotelre is - mondta. Fazekas Róbert pedig úgy látta, „mintha Szigetvár kikopott volna a köztudatból, pedig itt él velünk a történelem”.

Az emlékbizottság elnöke, egykori ankarai nagykövet előadása során téves híreket cáfolva leszögezte: nem épül új minaret Szigetváron. Hozzátette, hogy a török kormány nem gyakorol nyomást azért, hogy az Andrássy-kastélyba beépített oszmán dzsámit eredeti formájában, imahelyként állítsák vissza.

„Én magam kezdeményeztem még ankarai nagyköveti időszakomban, hogy a TIKA (Török Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség) kapcsolódjon be a magyarországi török emlékek felújításába és közösen mentsük közös örökségünket. Hóvári szerint a szervezet eddigi magyarországi tevékenysége rendkívül sikeres.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk