hirdetés
hirdetés

Jövőre megszépül a Kőlyuk pincesor

Újabb turisztikai attrakcióval gazdagodik Eger, tudtuk meg Serfőző Jánostól, a polgármesteri hivatal főtanácsosától. A hevesi megyeszékhely déli részén, a várostáblánál, közvetlenül a 25-ös főközlekedési út mellett megújul a Kőlyuk pincesor és környéke.

hirdetés

2010 nyarán Eger önkormányzatának közgyűlése arról döntött, hogy a jelzett területet még inkább az
idegenforgalom szolgálatába állítja. Ezért a szabályozási tervvel összhangban készítették el a Kőlyuk pincesor és környéke környezeti tervét. Ez a terület a déli városrész egyik érdekessége, miután itt száz pince található, amelyeket az 1940-es és 50-es években a természeti adottságok alapján tufába vájtak. Ma többségükben magántulajdonban vannak.

Tufába vájt pincék
Tufába vájt pincék

Serfőző János arról is tájékoztatott, hogy az önkormányzat a tulajdonosokkal egyetértésben hozta meg döntését a környék rendezéséről és turisztikai attrakcióvá alakításáról. A fejlesztéssel egységes telekrendezést valósítanak meg, amely a borosgazdáknak kedvezőbb lehetőséget teremt ahhoz, hogy az odalátogatókat vendégül láthassák. Ám ahhoz, hogy az érdeklődők hosszabb időt töltsenek el ezen a városrészen vonzóbbá kell tenniük a környezetet. Ezért két és fél hektáros területen központi parkot alakítanak ki, amelyet kerti bútorokkal és sütőhelyekkel rendeznek be, továbbá játszóhelyeket és labdarúgópályát is létesítenek. Így az odaérkezők egy egységes, rendezett képet kapnak erről a városrészről.

A közpark
A közpark

A fejlesztéshez szükséges tennivalókat még 2010 őszén elkezdték és eddig húszezer köbméter földet mozgattak meg gépekkel. Ez a folyamat még jelenleg is tart és várhatóan a 2013-as turisztikai főszezon indítására fejeződik be. A földmunkákkal párhuzamosan láttak hozzá a közpark kialakításához, közvetlenül a 25-ös főút melletti részen. Itt az idei nyáron már vendégeket fogadtak, miután 14 padot és három asztalt helyeztek el. Emellett a füves területen két kisebb focikaput is felszereltek a sportolni vágyóknak, továbbá négy mobil illemhely, valamint négy úgynevezett lábas szeméttároló is a turistákat szolgálja.

A szakember azt is jelezte, hogy a pincesorra és környékére vonatkozó környezeti tervet tovább bővítik azzal, hogy a jelenleg állami tulajdonú területen a közparkot kiszolgáló autó- és buszparkolót, illetve a higiénikus feltételeket biztosító szociális épületet is létesítsenek. Erről az önkormányzat folyamatos tárgyalásokat folytat az illetékesekkel.

Felújított pincék
Felújított pincék

Véleménye szerint nem az a céljuk, hogy a Kőlyuk pincesor és környéke második Szépasszonyvölgy legyen Egerben, miután mind a két nevezetes helynek mások a természetföldrajzi- és az elhelyezkedési adottságai. Ezért azt szeretnék, hogy a Kőlyuki pincesorhoz érkező vendégeknek kitárják a pincéket, ahol jó minőségű borokat kóstolhatnak és választhatnak, akik ezeket a nedűket a parkban a kerti bútorokat és a sütőhelyeket használva komfortos körülmények között fogyaszthatják el.

Nyáron már jöhetnek a vendégek
Nyáron már jöhetnek a vendégek

A terveknek megfelelően a park kialakításánál arra törekedtek, hogy a pincék környezetében levő régi fák közül minél többet megtartsanak. Emellett újakat is telepítenek, lombos és örökzöld fákkal, valamint cserjékkel gazdagítják a környéket a Városgondozás Kft. közreműködésével. A teljes fejlesztést az anyagi lehetőségek figyelembevételével szeretnék mielőbb befejezni és területet átadni az érdeklődő turistáknak és az egrieknek. A park teljes kialakítására és használatára az önkormányzat az előzetes számítások szerint hatvan millió forintot költ.

Ettől a fejlesztéstől azt várják, hogy Eger déli városrésze még vonzóbbá válhat az odaérkező hazai és külföldi turisták körében, illetve a kirándulni, kikapcsolódni vágyó városlakókat is komfortosabban szolgálhatják ki a Kőlyuk pincesoron.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk