hirdetés

Annyi felfedeznivaló hely van!

Ezzel a szlogennel debütált az idén 37. alkalommal megrendezett Utazás Kiállítás 2014 február 27-én a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A hivatalos megnyitóünnepség fókuszában a rendezvény kiemelt díszvendégei Tunézia, Pécs és Matyóföld voltak.

hirdetés

 Az esemény háziasszonyaként Kandász Andrea először a HUNGEXPO vezérigazgatóját, Ganczer Gábort konferálta fel, aki elmondta, hogy a vásárcsarnok 4000 négyzetméterén közel 500 kiállító gyűlt össze. A köszöntőt egy régi arab közmondással folytatta, amely szerint az utazás megoldja a problémákat, amely nagyszerűen leírja a külföldi díszvendég, Tunézia aktuális helyzetét.

A magyar vendégek közkedvelt úticéljaként ismert Tunézia nagykövete Abderraouf Betbaieb elmondta, hogy az ország turizmusa sikeresen lépett túl a forradalom okozta nehézségéken. Elárulta, hogy a demokratikus átalakulás óta jelenleg az 5. kormány van hatalmon. A kormányváltások kivétel nélkül békésen zajlottak a turisták legnagyobb örömére. Kiemelte az arab ország magyar kormánnyal való kiváló kapcsolatát, megemlékezve Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár 2013-mas tunéziai látogatásáról. Jó, hír, hogy a Budapest-Tunisz közötti közvetlen légi járat hamarosan újraindulhat a Tunis Air által.

Abderraouf Betbaieb, Tunézia nagykövete.
Abderraouf Betbaieb, Tunézia nagykövete.

A szót a belföldi díszvendég Pécs város polgármestere, Páva Zsolt vette át, aki a tavalyi díszvendég, Nyíregyháza polgármesterétől, Kovács Ferenctől kapta meg a szimbolikus stafétabotot. Páva Zsolt a közelmúltbeli városi fejlesztések mellett felsorolta a 2014-es évben várható pécsi beruházásokat. A város állatkertje és hires bazilika is megújúl, valamint átadásra kerül a város bányászati múzeuma is.

A kulturális díszvendég megtisztelő címét Matyóföld kapta. Matyóföld fővárosa, Mezőkövesd polgármestere, Dr. Fekete Zoltán felhívta az egybegyűltek figyelmét a térség népművészete mellett a már hivatalosan is elismert helyi gyógyvízre. 2013-ban az UNESCO listás Zsóry fürdőt hivatalosan is gyógyhellyé minősítették.

A tavalyi év turizmusát érintő statisztikai adatatokat Dr. Komoróczky István, tervezéskoordinációért felelős államtitkár ismertette. A rekordévnek számító 2013-ban 8,8 millió külföldi és belföldi vendég, 22,2 millió vendégéjszakát töltött el hazánkban. A KSH adatai szerint 5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma és 10 százalékkal vendéglátóhelyek bevételei a tavalyi évhez képest. A SZÉP kártya nagyban hozzájárult a sikerhez: 2012-ben 68 milliárd forint áramlott, 900 ezer kártya felhasználónak köszönhetően. Az államtitkár azt is elárulta, hogy a hatalmon lévő kormány a következő hét évben 250 milliárd forinttal kívánja támogatni a hazai turizmust.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk