hirdetés
hirdetés

Itt a Magyar Turisztikai Ügynökség

Átalakul az ágazat irányítása

Átalakul a magyar turizmus szervezete, létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyet kormánybiztos felügyel – jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

hirdetés

Bienerth Gusztáv (Fotó: mob.hu)
Bienerth Gusztáv (Fotó: mob.hu)

Az új ügynökséget Guller Zoltán vezeti, a kormánybiztos Bienerth Gusztáv. Az átalakulás lapzártánk idején indult, a jogi-szervezeti része néhány hónap alatt lezárul - értesült az MTI. A kormánybiztosság intézményi-infrastrukturális hátterét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) adja. Seszták Miklós ismertette: a jelenlegi ágazati struktúra állami része a „közigazgatás béklyójában szenvedett”. Az új szervezetben a szakmai felelősséget a nemzeti fejlesztési miniszterre ruházta a kormányhatározat. A kormánybiztossággal olyan minisztériumok feletti szervezetet jött létre, amely a turisztikai stratégia és szervezet irányítója lesz, és együttműködik a nemzeti fejlesztési miniszterrel.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a termékfejlesztéstől a rendezvények koordinálásán át a külképviseletekig minden, turizmust érintő kérdéssel foglalkozni fog – mondta Seszták Miklós. Ezzel a rendszerrel a magyar turizmust felemeljük, és a közigazgatási béklyóból piaci szereplővé emeljük át – fogalmazott a miniszter. A jogi-szabályozási kérdéseket, feladatokat az ügynökség látja majd el. A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) maradnak az uniós források felhasználásával, kifizetésével kapcsolatos ügyek, ellátja az irányítóhatóság feladatait, így a 2014–2020-as támogatási időszak forrásait nem veszti el az ország.

Guller Zoltán (Fotó: Beliczay László, MTI)
Guller Zoltán (Fotó: Beliczay László, MTI)

A megszűnő-átalakuló Magyar Turizmus Zrt. dolgozóival kapcsolatos kérdésre kifejtette, jó szakemberek, csak rossz struktúrában ültek. Mindenkinek felajánlják, hogy átjöjjön és dolgozzon az új rendszerben.

Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentéséről kormánydöntés lesz – jelezte. Bienerth Gusztáv elmondta: az eddigi magyar bürokratikus intézményrendszernek a nemzetközi versenyben ügynökségekkel kellett felvennie a versenyt. A kormánybiztos hivatali apparátusa az ügynökségen belül lesz, azonos helyen, a Magyar Turizmus Zrt. épületében – mondta.

Guller Zoltán, az ügynökség leendő vezetője szerint az ügynökség legfontosabb feladata a piaci szereplők segítése, támogatása és a koordináció lesz. A létrejövő új struktúra az eddiginél jobban segíti majd az ágazat szereplőit. Kérdésre válaszolva elmondta: a Magyar Turizmus Zrt. fog ügynökséggé alakulni jogutódlással, minden szakembernek számítanak a munkájára a jövőben is.

A kormányrendelet szerint Seszták Miklós a turizmusért és vendéglátásért felelős kormánytag, akinek feladata a turizmusra, az utazásszervező és -közvetítő tevékenységre, az utazási és utazást közvetítői szerződésre, a falusi és agroturizmusra, valamint az egészségturizmusra vonatkozó jogszabályok előkészítése. Seszták Miklós kialakítja és működteti továbbá a turizmus kormányzati irányítási és intézményrendszerét, kidolgozza a turizmusfejlesztés koncepcióját és támogatási rendszerét, összehangolja az európai uniós tagságból adódó kormányzati turisztikai feladatokat, irányítja a belföldi és nemzetközi turisztikai marketingtevékenységet. A vendéglátás területén előkészíti a vonatkozó jogszabályokat.

Guller Zoltán 2012 szeptembere óta az Erzsébet-program végrehajtásával kapcsolatos feladatokat látja el. Bienerth Gusztáv korábban a PricewaterhouseCoopers vezérigazgatója volt, majd a Roland Berger Zrt. elnöke lett. A PwC készítette a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát, a Roland Berger tavaly nyári elemzése szerint pedig akár egymilliárd eurós turisztikaibevétel- növekedés érhető el Budapest számára három–öt éves távon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk