hirdetés
hirdetés

Balatoni szállodásokkal tárgyalt Orbán Viktor

A miniszterelnök Siófokon balatoni szállodák képviselőivel tárgyalt. A megbeszélés után kijelentette, hogy a turisztikai ágazat tavalyi eredménye "több mint figyelemre méltó."

hirdetés

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a három fő mutatót: a vendégszámot, a vendégéjszakákat, valamint a bevételeket tekintve is kiemelkedő teljesítményt ért el a turizmus az elmúlt évben. A 2013-as adatokat sorolva a miniszterelnök közölte: 8,8 millió vendég 22,8 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon és 166 milliárd forint volt a szállásdíjakból származó bevétel.

"Ahhoz képest, hogy egy olyan térségnek vagyunk részei - az európai kontinensnek -, amelyik egy súlyos gazdasági válságot él át, az ágazatnak ez a teljesítménye több mint figyelemre méltó" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: a turizmus jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2013-ban a gazdaság teljesítménye növekedni tudott a 2012-es csökkenés után.

A nemzeti össztermékhez körülbelül 9,9 százalékkal járul hozzá a turizmus, ennek egy százalékos növelése reális célkitűzés a szakemberek szerint - mondta a miniszterelnök. Megjegyezte "ha 10-ről 11 százalékra fel tudnánk menni a következő négy évben, az szerintem szép eredmény lenne".

Orbán Viktor siófoki adatokat említve, miszerint tavaly 250 ezer vendég több mint 650 ezer vendégéjszakát töltött a városban, ami 7,2 százalékos növekedés 2012-höz képest, azt mondta: "ezek az adatsorok önmagukban is impozánsak, (...) megerősítenek bennünket abban, hogy vannak dolgok, amit jól csinál a magyar turizmus, jól csinál a magyar turizmus-igazgatás és jól csinál a kormányzat, és úgy tűnik, hogy ezen az úton érdemes továbbmenni".

A miniszterelnök a 2011-ben bevezetett SZÉP-kártyáról azt mondta, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Közölte: 23 ezer munkáltató 920 ezer dolgozójának ad SZÉP-kártyát. 2013 nyarán 544 ezren használták a SZÉP-kártyát, ez összességében 1 millió ember nyaralását, pihenését és egészségmegőrzését tette lehetővé - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) a balatoni szállodák vezetőivel folytatott megbeszélésen a siófoki Residence hotelben 2014. március 10-én. Mellette: Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár (b) és Witzmann Mihály, a Fidesz 4-es választókerületének elnöke (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök (k) a balatoni szállodák vezetőivel folytatott megbeszélésen a siófoki Residence hotelben 2014. március 10-én. Mellette: Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár (b) és Witzmann Mihály, a Fidesz 4-es választókerületének elnöke (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A fejlesztésekről szólva arról tájékoztatott, hogy a legutolsó uniós, hétéves tervezési, költségvetési szakaszban 1132 turisztikai projekt kapott 290 milliárd forint támogatást. Hozzátette: a következő hét évben a turizmusra 250-300 milliárd forint közötti fejlesztési forrással számolnak.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a munkaidő szabályozása, különösen a turisztikai ágazatban "folyamatosan vita tárgya". Tapasztalata szerint a munkavállalókat sok esetben nem védi, hanem akadályozza a szabályozás. Ezért arra bíztatta a turisztikai ágazat képviselőit, hogy ne csak a munkaadók, hanem a munkavállalók oldaláról is adjanak hangot annak, hogy szeretnének többet dolgozni és keresni. "Én száz százalékig vagyok partnere az ilyen típusú változásoknak, csak az iparágtól szeretném kapni a javaslatokat, hogy hogyan legyen" - mondta. Hozzátette, akkor akár az általános szabályokat is szívesen megváltoztatják, akár speciális turizmusra vonatkozó részszabályokat alkothatnak.

Orbán Viktor beszámolt a város polgármesterével folytatott megbeszélésről, melyen többek között Balázs Árpád (Fidesz-KDNP), az önkormányzat vezetője felvetette, hogy a város szeretne kaszinót. Orbán Viktor ezzel kapcsolatosan azt mondta, ezt megfontolják. Az is felvetődött, hogy a kis- és középvállalkozások számára biztosított pályázatok mellett legyenek nagyobb volumenű beruházásokat támogató forráslehetőségek. Továbbá arról is egyezkednek, hogy legyen egy méltó épülete az önkormányzatnak.

A kormányfő a fejlesztési lehetőségekről azt mondta, korábban a megyék erejét "leszívták" a nagy intézmények - iskola, kórház - működtetése. Ez változott, miután az állam az adóssággal együtt ezeket átvállalta, így a megyék felszabadultak e teher alól és a számukra biztosított külön keretből gazdálkodhatnak, amit a helyi feladatokhoz igazítva használhatnak fel.

Ezen felül egy külön forrást biztosítanak a Balaton térségének a fejlesztéséhez - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, ehhez várják a helyi szakemberek javaslatait.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai