hirdetés
hirdetés

Egert négysávos főút fogja összekötni az M3-assal

Heves megye gazdasága 2015-ben – az előző évihez képest – 146 százalékkal növelte teljesítményét – hangsúlyozta egy egri vállalkozói fórumon dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hozzátette: ez az eredmény az Eger-Gyöngyös-Hatvan földrajzi tengely mentén elhelyezkedő vállalkozások értékteremtő munkájának köszönhető.

hirdetés

A kamara székházában tartott fórumon Eger gazdaságának – benne a turizmus és a közlekedés – további fejlesztéséről tartott prezentációt Habis László polgármester. Kiemelte, a kormány célja, hogy a következő időszakban tovább élénküljön a hazai gazdaság és a foglalkoztatás. Ehhez kapcsolódva Egerben arra törekszenek, hogy még vonzóbbá tegyék a megyeszékhelyet és annak a környékét.

Habis László, Eger polgármestere (Fotó: Mentusz Károly)
Habis László, Eger polgármestere (Fotó: Mentusz Károly)


A fórumot a kamara székházában tartották (Fotó: Mentusz Károly)
A fórumot a kamara székházában tartották (Fotó: Mentusz Károly)

A gyógyfürdő környékét is rendezik

Ezért az idei év fontos feladata, hogy szakemberek bevonásával a tervezőmunkát elvégezzék, és különböző pályázatokat nyújtsanak be támogatásokért – mondta Eger vezetője. Többek között folytatódik a város déli iparterületének fejlesztése, a belvárosban pedig korszerűsítik a piaccsarnokot. A várbéli Dobó bástyától délre – a hős kapitányról elnevezett utcában – önkormányzati tulajdonba került a 30-as számú ház. Ezalatt egy különleges pincerendszer húzódik, amelyet turisztikai célra szeretnének hasznosítani. Emellett rendezik a műemlék Rác-templom és a barokk Minorita-templom környéki területeket is. A tervek között az is szerepel, hogy megvalósítják a város gyógyhelyének komplex turisztikai fejlesztését. Ezért pályázatot készítenek a fürdő környékének rendezésére, melyben – egyebek mellett – az Érsekkert fejlesztése is szerepel.

Az Eger-patak, háttérben a Rác-templommal, amelynek rendezik a környékét (Fotó: Mentusz Károly)
Az Eger-patak, háttérben a Rác-templommal, amelynek rendezik a környékét (Fotó: Mentusz Károly)


Dr. Bánhidy Péter kamarai elnök (Fotó: Mentusz Károly)
Dr. Bánhidy Péter kamarai elnök (Fotó: Mentusz Károly)

Habis László rámutatott, hogy Eger közlekedésében is lesznek újdonságok. Többek között parkolóhelyeket alakítanak ki, továbbá felújítják az autóbuszmegállók öbleit és – pályázati támogatással – szeretnék a buszparkot is fejleszteni. A Modern Városok program keretében épül meg az Egert a Füzesabonynál kapcsolódó M3-as autópályával összekötő négysávos M25-ös főközlekedési út, amely a tervek szerint a hevesi megyeszékhely déli részén a jelenleg is meglevő K2-es úthoz csatlakozik majd. Ez egyébként Egert köti össze a közeli Andornaktályával, illetve az Egerszalók, Demjén felé haladó és a Gyógyvizek-völgyébe vezető úthoz is kapcsolódik. Kedvező közbeszerzési eljárás esetén a főközlekedési út első szakaszának építési munkái még az idén elkezdődhetnek – tette hozzá a polgármester.

A K2-es út Eger déli részén (Fotó: Mentusz Károly)
A K2-es út Eger déli részén (Fotó: Mentusz Károly)


A K2-es folytatása a Gyógyvizek-völgyébe vezet (Fotó: Mentusz Károly)
A K2-es folytatása a Gyógyvizek-völgyébe vezet (Fotó: Mentusz Károly)

Visszaépítik Dobó István kapitány palotáját

Eger vezetője ugyanakkor bejelentette, hogy a tavaly Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított egri vár fejlesztése is tovább folytatódik. Praktikus fogadóhelyet építenek a turistáknak, és eredeti állapotába állítják vissza a várban levő úgynevezett Varkoch-kaput. Emellett rendbe teszik a déli várfalat, a zászlódombon pedig mozit létesítenek, Az úgynevezett Ispotály-pincében a középkori beteggondozást idézik majd fel. A tervek szerint visszaépítik Dobó István várkapitány egykori palotáját, valamint helyreállítják a Gótikus-palota régi részeit is. Fő céljuk, hogy a fejlesztésekkel a régi vár képét idézzek fel a látogatókban.

Az is elhangzott, hogy mindezek mellett Eger több forgalmas utcáját is felújítják, és új köntöst kap Lenkey Jánosnak, a 13 aradi vértanú egyikének a hevesi megyeszékhelyen levő egykori háza, ahol múzeumot rendeznek be. Ugyanakkor gondolkodnak a belvárosi tömbbelső felújításán, így a Katona téren és a Bajcsy-Zsilinszky utcában.

Az egri Bajcsy-Zsilinszky utcai házak a belvárosban (Fotó: Mentusz Károly)
Az egri Bajcsy-Zsilinszky utcai házak a belvárosban (Fotó: Mentusz Károly)

Párbeszéd a vállalkozókkal

A tájékoztató után párbeszéd alakult ki Habis László polgármester és a vállalkozók között. Egyebek mellett elhangzott, hogy több illemhelyre, turistabusz-parkolóra lenne szükség Egerben. A várban és a bazilikában pedig akadálymentesített környezetre, hogy a mozgássérültek is látogathassák ezeket a nevezetességeket. A város vezetője hangsúlyozta, hogy a felvetések megoldására folyamatosan törekszenek. Így például keresik annak is a pénzügyi lehetőségét, hogy Eger és Egerszalók között kerékpárút épülhessen. Tudomása szerint a megyeszékhelyen működnek olyan vállalkozások, amelyek lakásajánlatokkal igyekeznek ösztönözi a fiatal munkavállalók letelepedését a városban. De ezt szolgálja az is, hogy Eger északi részén felújították a Garzonházat, ahol az ifjú családok találhatnak otthonra.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk