hirdetés
hirdetés

Észak-Magyarország: az idén legjobban teljesített a turisztikai régiók közül

Az előzetes adatok szerint - a kereskedelmi szálláshelyek tekintetében - az esztendő első tíz hónapjában az országos átlagot, illetve a kilenc turisztikai régió teljesítményét megelőzve kiemelkedő évet zár az észak-magyarországi régió – hangsúlyozta szerdán, a Felsőtárkányban tartott konferencián Hidvéginé Molnár Judit, a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a szakmai és a vállalkozói összefogás, a közös gondolkodás eredményeként novemberben és decemberben is kedvező teljesítményt tudhatnak magukénak.

hirdetés

Az igazgató elemzésében arra is utalt, hogy 2011. első három hónapjában húsz százalékkkal növekedett a vendégéjszakák száma a régiót átfogó Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében. Ez annak volt köszönhető, hogy a téli hónapokra, különösen a wellness- és a sítúrizmusra alaposan felkészültek. Az első félév végére a vendégéjszakák számában csökkent ez a dinamizmus és a nyár eleji kedvezőtlen időjárás is kedvezőtlenül hatott a munkájukra. Ám ekkor városlátogatásokkal, borkóstolásokkal, különféle falusi programokkal igyekeztek vendégeket csalogatni. Szeptemberben főleg az idősebb korosztály érdeklődött a régió fürdői iránt, de sokan érkeztek a szüreti rendezvényekre is.

Hidvéginé Molnár Judit rámutatott, hogy a három északi megye közül Heves adta a minőségi turisztikai szolgáltatások és a bevételek javát. Különösen Eger- és a Mátra, valamint Tokaj és a Zemplén térsége jeleskedett ebben. Nógrádban viszont a magánturizmussal értek el jelentős eredményeket. A TDM-ek aktívan és szervezetten dolgoztak, indikátor szerepet vállaltak. A külföldi vendégek közül főleg a lengyelek, a németek és a szlovákok körében értek el sikereket. Ezeknek is köszönhetően például Tokaj, Eger, Egerszalók neve még ismertebbé vált. Egyébként a régió összességében 4-5 százalékos növekedést prognosztizál 2011-re.

A jövő évre vonatkozóan Hidvéginé Molnár Judit arra hívta fel a figyelmet, hogy a fizetőképes kereslet fenntartására igyekeznek még inkább felkutatni és programokkal megnyerni a külföldi turistákat. Ennek érdekében a TDM-ek és a vállalkozók további együttműködésére buzdított. Azt is fontos tartja, hogy minél több helyben készülő terméket, például mézet, lekvárt, mézeskalácsot, gyógyteát, vagy csokoládét vonjanak be a turizmus szolgálatába.

A továbbiakban Inczédy Tamás, az Észak-Magyarországi Fejlesztési Ügynökség tervező menedzsere beszélt a 2012-re várható turisztikai pályázatokról. Többek között szólt az úgynevezett kiemelt turisztikai attrakció-fejlesztésekről, amelyek például a történelmi és kulturális örökség, vagy a kerékpáros turisztika felhasználására irányulnak. Ezek mellett az egészség-turizmushoz kapcsolódó, továbbá más területeken például az állatkertek, a vadasparkok, a személyhajó-, illetve csónakkikötők fejlesztését segíthetik elő.

Újra kell számolni a turisztikai célelőirányzat jövő évi összegét – emelte ki előadásában Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. Erre vonatkozóan egyeztetéseket folytatnak a kormányzattal annak érdekében, hogy az összeg több lehessen 2012-ben. Gratulált azoknak, akik az észak-magyarországi turizmus idei kimagasló eredményeinek elérésében közreműködtek. Véleménye szerint a térség kedvező adottságait, így például a hegyeket, a várakat, a kiváló minőségű borokat és étkeket a jövőben még inkább az ágazat fejlődésére fordíthatják. Ám gondot jelent, hogy nincs önálló szlogenje a térség turizmusának, pedig erre lehetne felfűzni a szolgáltatásokat, ami előnyt jelentene.

A kormánymegbízott arra is utalt, hogy a megyék szerepe a következő években jelentősen megváltozik és 2014-től például azok pályázhatnak európai uniós támogatásokra, akik kapcsolódnak a megyei területfejlesztési koncepcióhoz. A gazdasági, pénzügyi gondok ellenére jövőre is továbbfejlődik a turizmus Heves megyében. Példaként említette az egri vár rekonstrukcióját, illetve az érseki palota egyik szárnyának turisztikai fejlesztését. Végül szólt a nemzeti lovasturisztikai elképzelésekről is. Kiemelte, hogy hazánk a tereplovaglásban más országokhoz képest előnnyel rendelkezik, amit célszerű kihasználni. Horváth László bejelentette, hogy elkészítik Magyarország lovas úthálózati térképét és ennek mentén szeretnék létrehozni a lovas barát településeket. A következő évben elkezdődik a szilvásváradi lovas-stadion rekonstrukciója. Így még több rendezvénnyel szolgálhatnak majd az érdeklődő turistáknak a népszerű bükki településen.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk