Észak-Magyarország: kaland, élmény, kikapcsolódás

A budapesti Utazás kiállításon sikerrel mutatta be idei első kiadványát a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatósága, amely érdekes kalandozásokra invitálja az érdeklődőket a régióba. A negyven oldalas, 15 ezer példányban nyomtatott, gazdag fotóanyaggal illusztrált füzet jól szolgálja a turisták tájékozódását. Ebben az évben az angol nyelvű változatát is megismerheti a közönség.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Molnár Anita, a marketing igazgatóság vezetője a Turizmus Online-nak elmondta, hogy a régióban a változatos természeti adottságok mellett Európa- és világszerte híres értékekkel: várakkal, templomokkal, kastélyokkal, lakóépületekkel és művészeti alkotásokkal ismerkedhetnek meg a turisták. A füzet térségenként mutatja be az ország élvonalához tartozó turisztikai régió tájegységeinek látnivalóit, attrakcióit. Így megjelenik Nógrád és térsége, a völgyekben megbúvó kis falvaival, geológiai ritkaságaival, a cifra viseletekkel, a terített asztalokon rejlő gasztronómiai kínálatokkal. Itt a csend, a természet közelsége, a friss levegő és megannyi felejthetetlen élmény várja a vendégeket.

Hazánk legmagasabb hegyvidéke a Mátra, és annak térsége minden évszakban kínál érdekességeket. A völgyek és bércek, a bükkös erdők világa, télen pedig a síelés öröme sokakat csábít. Gyöngyös - mint a Mátra kapuja - a szőlő és a bor városa, az északi régió legnagyobb történelmi borvidékének központja. A település határában fekvő híres farkasmályi pincesoron és a környéki falvak pincéiben érdemes megkóstolni az illatos nedűket . Mátrafüreden pedig az extrém sportok kedvelői hódolhatnak szenvedélyüknek.

A kalandra a pihenésre szóló úti cél lehet Eger és környéke, amelyet kalandra és pihenésre számon tartott csillagvidékként is emlegetnek szintén kínál különlegességeket. A hevesi megyeszékhely évek óta hazánk egyik leglátogatottabb városa, történelmi múltú váráról, gyógyvizeiről, múzeumairól, művészeti- és gasztronómiai fesztiváljairól, hírneves borairól nevezetes. Eger közelében találni a Gyógyvizek-völgyét Egerszalókon és Demjénben, ahol szállásokat és házias vendséglátást kínálnak. Szilvásvárad hazánk egyik kedvelt üdülőhelye, melyet elsősorban a Szalajka völgy szépségének köszönhet. A füzet lapjain Mezőkövesdre is utalást találnak az érdeklődők, ennek népszerűségét a Világörökség listájára felkerült matyó hímzésnek és a fürdő gyógyító vizének köszönheti.

Miskolc és térsége a történelem, a zene, a képzőművészet és az építészet emlékeit, erdei túrákat és extrém sportokat kínálja az érdeklődőknek. A felújítás alatt levő Diósgyőri vár, a lillafüredi állami erdei vasút, a miskolci deszkatemplom, vagy a tapolcai barlangfürdő, megannyi élményt jelentenek. Számtalan felszíni és felszín alatt kincset rejt magában az Aggteleki Karszt és térsége is. A Világörökség részeként szereplő barlang, továbbá a Jósvafőn található hazánk egyetlen génmegőrzésre tartott hucul-ló-állománya különlegességeket tartogat. Ez a vidék páratlan élményt nyújt a pihenni vágyó turistáknak, illetve a kalandra vágyó felfedezőknek egyaránt.

A világhírű borok és a kulturális emlékek tárháza Tokaj-Hegyalja és a Zempléni Hegység. A vidéken az évszázadok során különböző népcsoportok telepedtek le, akik a szőlőkultúrával, a borászattal, az építőművészettel gazdagították a térséget. Így napjainkban az évszázados pincék, a régi épületek, a kiváló italok és a festői táj együttese nyújt kivételes élményt az idelátogatóknak.Sárospatak, Sátoraljaújhely és Tokaj környéke a történelmével, váraival, turisztikai attrakcióival várja a látogatókat.

Molnár Anitától azt is megtudtuk, hogy ezt a kiadványt -amelynek részleteit hamarosan az itthon.hu.eszakmagyarorszag. internetes honlapról tölthetik le a turisták -, a debreceni, a miskolci, veszprémi utazási vásáron is bemutatják. Debrecenben Észak-Magyarország lesz a díszvendég, tizenkét régióbeli társkiállítóval együtt. A következő hetekben pedig az Alföld legjelentősebb városaiban, így Kecskeméten, Nyíregyházán és Szolnokon is bemutatkoznak.

A marketing igazgatóság legközelebb a nyáron a "Zsongás" kampányhoz kacsolódva a vállalkozók ajánlatait összefoglaló turisztikai kiadványt is megjelentet. Ez a nagyobb rendezvényekhez - többek között - a zenei, a bor-gasztronómiai, vár- és opera fesztiválhoz kapcsolódik. Ősszel pedig a "Derű" kampány keretében ugyancsak a vállalkozók kínálataival teszik közzé a szürethez, a gyógyvizes programokhoz illeszkedő kiadványukat is. Ezeken kívül a desztinációk is készítenek hasonlókat, amelyek segítségével tájékoztatnak az egyes térségek látnivalóiról, turisztikai ajánlatairól. Ezeket az elkövetkező időszakban velük közösen mutatja be az igazgatóság.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.