Ettél már bodzát, rózsaszirommal, mimózával?

A Four Seasons Hotel Gresham Palace új koncepciója, hogy még ismertebbé tegyék a hazai nagyközönség előtt Gresham Éttermüket, és ne az legyen az általános kép, hogy ott annyira topkategóriát képviselnek, amely szinte megfizethetetlen a magyar lakosság körében.

Ennek jegyében hívták el magukhoz március 8-án a hazai gasztromédia képviselőit egy hangulatos vacsorára. És mivel Nőnap volt – kizárólag hölgyeket invitáltak. A meghívás másik apropója, hogy a konyhára új séf érkezett. Bár Leonardo Di Clemente igazi olasz temperamentumával a dél-olasz Puglia szülötteként sok éven át dolgozott hazájában is, hozzánk egy hónappal ezelőtt Tokióból érkezett, a luxuslánc ottani konyháján dolgozott, előtte pedig a londoni Four Seasons-nél szerzett komoly szakmai tapasztalatokat.

A budai Vár panorámájával „tálalt” asztalnál Yves Giacometti, a szálloda igazgatója és Andrea Colla F & B igazgató is helyet foglalt, és mivel mindketten szintén a napsütötte Itália szerelmesei, így nem egy feszengős, álbeszélgetésekkel teli estén vehettünk részt, hanem igazi fesztelen hangulat uralkodott – ahol persze a feltálalt, kimondottan nőknek szánt fogások voltak az uralkodók.

Rizottó, a király

Elsőként „Bodzavirág” néven ráksaláta érkezett, amelyben szerepelt persze bodza is az alma és a burgonya mellett. Utána libamáj tiramisu második előételként, bár az eperben érlelt libamájnál a gyümölcs íze nem volt igazán érezhető, azonban cseresznyés balzsamecettel megbolondítva, mákos granola morzsával tálalva – isteni volt. De nálam a sáfrányos rizottó vitte a pálmát: folyami rákkal és pezsgős zselével a tetején olyan igazi különlegesség, hogy amikor az ételsor végén a séf megjelent az asztalunknál – rögvest elkértem a receptjét.

Mint a Séf asztalánál

Leonardo egyébként nem feszélyezetten állt egy-két percig az asztal szélén, hanem leült közénk, bort töltött magának, és fesztelenül csevegett. A receptkérésnek különösen örült, az F & B igazgatóval pedig külön sajátos stílusban „froclizták” egymást, hiszen, mint kiderült, Andrea Olaszország északi területéről érkezett – a déli születésű Leonardoval úgy látszik ennek kapcsán örökös csipkelődés van közöttük gasztronómia és a más-más szokások okán. Egyébként ők ketten, ez látszott is, jól megértik egymást. Például az F & B igazgató volt az, aki az új séf megérkezésekor körbevezette őt Budapest neves gasztronómiai pontjain, megkóstoltatva vele mindenütt, ahol csak lehetett a magyar konyhából. „Ezért tudok már akár becsukott szemmel is készíteni rántott húst, vagy csirkepaprikást”, összegzi tapasztalatait a Four Seasons új konyhafőnöke.

Ha jó az ötlet – megtelik az étterem

Akinek irányításával a királyi rizottó után rózsaszínre sütött kacsamell, gyömbéres sütőtökpürével, rózsaszirommártással érkezett a konyháról, a lakoma befejezéseként pedig mimóza tortát szolgáltak fel. A kiszolgálás is osztályon felüli volt: például olyan apróságra is ügyeltek, hogy kávét vagy teát (kívánság szerint) a desszerttel együtt hoztak, nem pedig utána, ahogy sok helyütt szokás.

Ja, és hogy el ne felejtsem: e nőnapi, kimondottan hölgyeket váró könnyű, kimondottan sok zöldséget és főként virágot felvonultató menüsorra akkora volt az érdeklődés, az étterem vendégtere ezen a péntek estén dugig megtelt. Ha egy jó, kedves, személyre szóló, kényeztető ajánlat szerepel egy étterem kínálatában- arra a magyar vendégkör is mindig vevő lesz.


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?