Gasztrohely kalauz a Magyar Konyha mellékleteként

Úgy nevezik most megjelent kiadványukat a Magyar Konyhások: 333 hely ínyenceknek, de így azért ez nem feltétlenül igaz, hiszen nemcsak tophelyek, hanem nagyon is elérhető áron dolgozó evő- és ivópontok, éttermek, kocsmák, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyek szerepelnek a 7. éve megjelenő kalauzban.

A kiadvány megjelenése alkalmából a főszerkesztő, Vinkó József néhány számmal, adattal is bombázta a meghívottakat: 43 éves az alapmagazin, a Magyar Konyha, amelynek nyári, dupla száma immár 7. éve ezzel az értékes gasztrokiadvánnyal megspékelve kerül az olvasókhoz.

Értékről, búcsúról, köszöntésről

Közben azt is elmondta, lapjuk fennállása óta 63 (!) gasztrokiadvány szűnt meg (köztük olyan értékes, egészen kiváló magazinok, mint a Jamie, a Gusto vagy a Stahl magazin), és Vinkó hangsúlyozta azt alapigazságot, ami a lapkészítők előtt nyilvánvaló: a printben elveszett olvasó nem jelenik meg másik magazin olvasótáboránál automatikusan.

Egyben elmondta, lapjuk gyakorlatilag "népfront jelleget" öltött, azaz olyan missziót teljesít, amely egyedülálló a hazai gasztropiacon, hiszen a kiadvány ezentúl gasztrokultúrális magazinként jelenik meg, azaz irodalmi értékeket is közvetít.

Vinkó tíz éve vette meg a Magyar Konyhát, azóta irányítja csapatával, és abban az időben, amikor belépett a gasztrolapok piacára, épp a gasztroforradalom tombolt a világban - ahogy idehaza is -, mára azonban ez egy kellemes életérzéssé, egy vállalható jellé és példaképpé csitult.

Életérzésről, Káli-medencéről, régiók felzárkózásáról

Majd a lap - és a gasztrokülönszám - szerkesztőbizottságának elnöke, Lévai Anikó vette át a szót, aki elmondta, az elején 170 jó helyet találtak a Balaton körül, Vinkó viszont szerette volna, hogy kétszáz legyen, mert az olyan kerek és jól mutató szám. Később ez felkúszott 400 helyre, idén viszont elköszöntek pár gasztroponttól, belevettek a kiadványba viszont 50 másikat, így alakult idén a lista 333-ra.

Tőle hallhattuk, hogy a balatoni gasztronómia egy életérzés, amelyet nosztalgikus emlékek öveznek (egykori lángosos, palacsintázós, halas, kukoricás helyek emlékeivel), és az elnökasszony kifejtette, örül, hogy a Balatonnál ezek az idő elmúltak, és ma már sikk a Balatonnál egy jó gasztrohelyet működtetni, vagy jó alapanyagokat termelni. Régen, ha azt hallottuk, hogy jó étterem a Balatonnál, mindenkinek elsőre a Káli-medence, jó esetben még maximum Balatonfüred ugrott be, mára, tette hozzá Lévai Anikó, régiók egész sora sorakozott fel e két fontos Balaton melléki terület mellé.

A kiadvány, hangzott még el, 25 ezer példányban készült el, és egész nyáron terjesztik majd - nemcsak a Magyar Konyha mellé csomagolva, hanem más úton-módon is, hogy minél több helyen eljusson a Balaton környékére érkezőkhöz.

 


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?