hirdetés
hirdetés

Hajóval, bringán vagy kisvonattal utazna a Dunakanyarban?

Az I. Kulturális és Gasztronómiai Fesztivállal nyit május 18-án az a visegrádi kulturális programsorozat, amely május 24-én, a város főterén megrendezendő Visegrád hangjai című koncerttel folytatódik. Erről és a térség sokszínű kínálatáról, valamint újdonságairól szezonnyitó sajtótájékoztatót és nyílt napot tartottak május 14-én Visegrádon a turisztikai szakújságírók számára.

hirdetés

A Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület és a Magyar Turizmus Zrt. Budapest-közép-dunavidéki Regionális Marketing Igazgatósága szervezésében megtartott tájékoztatón Sztojanovits Kristóf, az MT Zrt. Budapest-közép-dunavidéki RMI vezetője célként a Budapest-Esztergom kerékpárút létrehozását nevezte meg, hozzátéve, hogy a kerékpáros turizmus a legújabb kitörési pont a térség számára.

A tájékoztatón elhangzott, hogy megjelent a Heti Garantált Programfüzet, mely a szórakozási lehetőségeket mutatja be a Visegrádon pihenni vágyóknak, valamint a hosszú hétvégékre is külön programokkal készülnek. Ebben kiemelkedő szerepe van az új Palotaháznak, ahol télen a nagyteremben lovagi tornákat, míg a műhelyekben kézműves bemutatókat láthatnak az érdeklődők. Miután csak egy karnyújtásra van a királyi palotától, a programok télen-nyáron palotalátogatással fejeződnek be. Lesz Visegrád Kedvezményfüzet, az okostelefonokon a pocket guide szolgáltatás pedig már angolul is elérhető. A MAHART és a visegrádi székhelyű HÉDA Tours jóvoltából az idei turisztikai szezonban heti 6 alkalommal lehet Visegrádról induló másfél órás sétahajózáson részt venni, melyen a Dunakanyar legszebb részein hajózhatnak végig az érdeklődők.

Visegrád polgármestere bemutatta az új pavilont és rendezvényteret. Félegyházi András szerint Visegrád, ez az 1800 lélekszámú település az ország egyik legkisebb városa, de történelmi múltja kiemelkedő.

Cseke László, a Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület elnöke többek között a harmincadik Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok programjáról, valamint a turisztikai újításokról szólt.

Bordás József zeneszerző, előadóművész a Visegrád hangjai című kortárs zenei rendezvényről számolt be, amelyet Áprily Lajos versei színesítenek majd.

Felújított hajóállomás és több szentendrei járat

A térség hajózásáról Spányik Gábor, a Mahart Passnave ügyvezető igazgatója számolt be. Felújították a Dömösi hajóállomást, és a járat visszakerült a menetrendbe, visszaállt a forgalom a Kis- Duna-ágban a nyári időszakban hétvégenként, emellett sűrítették a szentendrei járatok számát. Egy hajózási központot és több kikötőt szeretnének létrehozni, mert a Duna el is választja és össze is köti a két partot. A további fejlesztések érdekében ötéves tervet késztettek, amelyre választ várnak, de addig is szeretnék elérni, hogy a nemzetközi Bécs-Budapest szárnyashajó megálljon Esztergomban és Visegrádon.

Visegrád polgármestere
Visegrád polgármestere

Kisvonattal a múzeumba

Hidegkuti Dorottya, a Szentendre és Térsége TDM Nonrofit Kft. marketingmunkatársa szerint átutazó városról van szó, a turisták két célja a belváros és a skanzen. Budapest közelsége előny és hátrány is egyben – szögezte le. Szentendre megújult belvárosában, a fő sétálóúton mintegy 300 művész számára 14 héten keresztül nappali forgatagot rendeznek, ahol a Duna-kanyarból érkező helyi termelők is bemutatkoznak. Kanapékat és társasjátékokat tesznek ki, ahol a turisták nyugodtan tölthetik el az időt.

Meszlény László, az esztergomi Prímás Pince és turisztikai központ igazgatója az ugrásszerűen megnőtt kerékpáros turizmusra hívta fel a figyelmet, és arra, hogy Esztergomot újra fel kell fedezni. Készülnek a Múzeumok éjszakájára, amikor kisvonattal lehet utazni a múzeumok között.

Neuser András, az első, kártyás rendszerrel működő kerékpárkölcsönző tulajdonosa szerint a Duna-mentén is kerékpáros turizmust kellene kialakítani, bérbe vehető biciklikkel.

Karikatúra és tanösvények

Papp Ildikó, a Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy még ebben a hónapban a városban kisvonat indul, és számos kulturális műsort, fesztivált rendeznek. Vác megújult főtere, Duna-parti korzója a szabadtéri rendezvények közkedvelt színtere. A Váci Humor- és Karikatúra Fesztivál alapját Sajdik Ferenc karikatúra-kiállítása teremtette meg, mára humoros előadásokkal, programokkal egészült ki. Legismertebb rendezvény a Váci Világi Vigalom, melyen három napig népszerű előadások, koncertek váltják egymást, emellett mesterségek utcája és kézműves vásár is helyet kap itt.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a látogatóközpontokról számolt be. „A természetre építjük a kínálatunkat, a tanösvény ablak a természetre” – mondta. Terveik közt említette, hogy Dömösön természetvédelmi látogatóközpontot és erdei iskolát szeretnének létrehozni.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai