Legfrissebb adatok: ilyen volt a magyar fürdők teljesítménye a nyári szezonban

Volt, ahol csökkent a látogatószám, de növekedett a bevétel a tavalyi nyárhoz képest, de az sem maradt példa nélkül, hogy áremelés mellett a vendégszám is növekedni tudott. 2017-ben is jól teljesítettek a magyar fürdők, így erős a bázisév, amihez az idei eredményeket hasonlítjuk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Boros László, a Magyar Fürdőszövetség elnöke elmondta, hogy a szövetség célja az volt, hogy ugyanazt a növekedést tudja produkálni, mint az előző évben. A nyár végi adatokból úgy tűnik, hogy a fejlesztéseket megháláják a vendégek. A  Fürdőszövetség elnöke elmondta, hogy az észak-alföldi fürdőkben - ahol fejlesztések voltak -, ez meg is látszik a látogatószámban: 2 számjegyű növekedést értek el. Mindeközben voltak olyan fürdők, ahol 2 számjegyű visszaesés volt. Kelet-nyugati összehasonlításban a Dunántúlon átlagosan 4%-os visszaesés volt látogatószámban, ehhez viszont 2% bevétel növekedés társult. Ami azt jelenti, hogy az év elejei áremelések még a piac által tolerálható kereteken belül maradtak. A keleti országrészben ezzel szemben 4,5% a látogatószám növekedés. Ehhez társult átlagosan 10% bevétel növekedés.

Egy másik csoportosítás alapján külön vizsgálták a nemzetközi és a regionális jelentőségű fürdőket. Ebből is az látszik, hogy a nagy fürdőknél 2,5%-os a látogatószám növekedés mellett a bevétel 7%-ot emelkedett. A kicsi fürdőknél pedig 3,5% a látogatószám csökkenés - miközben ott is mindenki legalább 0ra kihozta a bevételét - , és egy 5%-os átlagos bevétel növekedést is sikerült elérni.

A számok azt mutatják, hogy az árakban van mozgástere a fürdőknek. A belső kereslet, illetve a külföldi vendégeinknek a növekvő száma bevételi oldalon behozza azokat a többleteket, amik látogatószám oldalon kiesnek. Jó azt látni, hogy a fürdők tudnak árat emelni és tudnak megfelelő szolgáltatást nyújtani. Legalábbis a vendégek ezt igazolják vissza azzal, hogy hajlandóak megfizetni ezeket a magasabb árakat is. Ez mindenképpen jó hír az egész ágazatnak.

Mindemellett a buapest fürdők sem panaszkodhatnak: a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója elmondta, hogy a látogatók többsége külföldi, elsősorban turisztikai attrakcióként keresik meg a budapesti fürdőket, a Széchényi/Gellért fürdők napi jegyes forgalmának 90% külföldi turista. A BGYH Zrt. értékesítési és marketing igazgatójától megtudtuk, hogy a Budapestre érkező turisták 60% felkeresi valamelyik történelmi emlékfürdőt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek csupán kettő olyan egysége van, ami csak strandszezonban üzemel, a Római- és a Pünkösdfürdő, a többi állandó fürdő.  Valamennyi fürdőnek van kültéri medencéje is. Teljesen természetes, hogy azok a fürdők, amik nyáron strand funkcióval kiegészülnek - például a Pascal fürdő, ami sokkal nagyobb befogadó képességgel rendelkezik a nyári időszakban - azokra az egységre nagyon hat a nyári időjárás. A beruházásoknak köszönhetően már látszik, hogy a legtöbb budapesti egység kevésbé érzékeny az időjárásra, mint a Római- vagy a Pünkösdfürdő.

Czinege Szilvia elmondta, hogy mind a júliusi mind az augusztusi hónapunkat pozitív mérleggel zártak, olyannyira, hogy míg a júniusi nagyon kedvezőtlen időjárásból fakadó negatív hatást is kárpótolni tudta. Tehát összességében júliusban több mint 6%-al, augusztusban több mint 8%-al növekedett a budapesti fürdők forgalma.

A június-augusztus hónapokban ennek a két egységnek a forgalom növekedése nagyon jelentős volt. Az állandó fürdőink is nagyon szép eredményeket produkáltak, tehát, hogy az erős júliusi hónapban ahol mondjuk a Palatinusnak több mint 13%, a Pascalnak több mint 20% vendégforgalom növekedése volt, addig a Széchenyi fürdő is közel 7%-os növekedést tudott produkálni. Ez a szám augusztusban a Széchenyinél több mint 10%-os növekedés volt. Az állandó fürdők az idegenforgalom által közkedvelt fürdők - továbbra is töretlen a népszerűségük. Tehát a Budapestre érkező külföldi turistákról elmondható, hogy a valamelyik történelmi fürdőnknek a felkeresése most mát Top5 látnivaló között egész biztosan szerepel.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.