Mégsem vagyunk elveszett fejek...

Útban Szekszárd felé egy pesti szálloda konyháját vezető séf, Barka Áron is velem tart. Előre tisztázzuk: a hallásukban akadályozott szakácsokkal csak szemből, jól artikulálva értetjük meg magunkat, az autisztikus jegyeket mutató, sérült konyhai segítségnek pedig nem fogjuk meg a kezét, miközben késsel dolgozik, hiszen nem szereti, ha idegen ér hozzá, és szemkontaktust is felesleges keresni vele.

Hét éve nyitva tartó, ám nemrégiben felújított és teljesen átalakított, különleges étterembe igyekszünk, ahol a főszakácson és az alapítványt működtető vezetőségen kívül kizárólag fogyatékkal élők dolgoznak a konyhában, valamint a vendégtérben, és amely a nevében hirdeti, hogy családbarát.

EBÉD SZERETETTEL, SZÁNAKOZNI FELESLEGES

Lefékezünk Szekszárdon a csendes, mégis a belvároshoz közel eső, hegyoldalra kapaszkodó kis utcában, a gyönyörűen rendbe hozott, egykori módos, polgári lakóház előtt. Itt kapott helyet hét éve az Ízlelő étterem, amelyet a Kék Madár Alapítvány működtet. „Lehet rólunk bármit írni, szeretettel várjuk Önöket, ahogy délben érkező vendégeinket is, de egyvalami nem lenne jó: ha bárkiben is szánalmat keltene a munkánk” – mondja elöljáróban Mészáros Andrea, az étterem kitalálója, egyben az alapítvány vezetője. Örömmel beinvitál az épületbe, szabadon járkálhatunk a konyhában és a vendégtérben, ismerkedünk az Ízlelő napi ritmusával.

 ESŐBEN SEM ÁRT A LOCSOLÁS

Még nincs ebédidő, ilyenkor a konyháé a főszerep. Petra – aki az igen ritka Silver–Russell-szindrómában szenved, bár ennek csupán annyi a jele, hogy jóval alacsonyabb a többieknél – szorgosan magozza a meggyet Marikával együtt, ők, akárcsak Isti és Zsolti a konyhai kisegítő személyzetből, enyhe értelmi fogyatékosok. Zsolti biztos nem kóstolja meg a gyümölcsöt, hiszen ő cukorbeteg is. Norbi a segítők közül épp a szabadban tevékenykedik, locsol és locsol a teraszon, közben söpröget. Ő az, aki autisztikus jegyeket mutat, és róla tudjuk meg, akkor is szívesen locsol a szabadban, ha szakad az eső, meg az előre felkockázott sárgarépát mindig még jobban összevágja, hiszen ha ez a feladat, ő elvégzi, nem változtat(hat) a szokásain. A három szakács, Éva, Zoli és Zsolti, hallásukban akadályozottak, és miközben azt figyeljük, milyen ügyesen forgatják a fakanalat, a konyha vezetője, Both Sándor séf elárulja, hét éve, a nyitás előtt valószínűleg akkor láttak fakanalat, amikor játék közben kardoztak vele odahaza, az udvaron.

HOLLAND MODELL ALAPJÁN

A különleges étterem ötletét Mészáros Andrea hozta haza hollandiai útjáról. Ott látott először olyan éttermeket, ahol sérült emberek szolgálnak fel a vendégeknek. Megtetszett neki az, hogy a fogyatékosok nem a világtól elzárva élnek egy hermetikus közegben, hanem olyan helyen van feladatuk, mint a társadalom bármely más tagjának, ráadásul olyan munkát végeznek, amely profitorientált vállalkozás része, ezzel bizonyíthatják, hogy van helyük és feladatuk az egészségesek között. Alapítványukat 1997-ben hozta létre, 2006-ban uniós HEFOP-pályázaton nyert a programhoz támogatást. Szekszárd városának vezetősége is azonnal a segítségére sietett, hosszú távra bérbe adva a belvárosban a szecessziós stílusban épült gyönyörű házat, amelyben azóta az Ízlelő működik. 2007 májusában nyílt meg az étterem, akkoriban 24 férőhellyel, a mostani bővítésnek köszönhetően immár közel száz főt tudnak kényelmesen leültetni. Ők elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy éttermük családbarát, és az egészséges ételeké náluk a főszerep, azt szerényen elhallgatják, hogy szinte kizárólag fogyatékosoknak adnak munkalehetőséget, életüknek pedig célt és értelmet.

 A MEGÉRTÉS HÍDJÁN ÁT

Pedig aki délidőben betér az étterembe, már az érkezés pillanatában láthatja, itt másképp történnek dolgok, mint egy átlagos vendéglátóhelyen: az egyik felszolgáló kerekes széken gurul a vendég elé, a másik csak az egyik kezét tudja használni. Déli tizenkettőkor, távoli harangzúgás kíséretében, felbolydult méhkasra emlékeztet az ízléses terítékkel felterített, elegáns, modern vendégtér. A munkájukat irányító Gábor vezeti a felszolgálók munkáját, amikor viszont egyszerre szeretné minden vendég megkapni, amit kért, érezhető, hogy csúcsra járódik a személyzet, félő, hamarosan nincs tovább… Azonban a családias légkör, ahogy a vendégek is ismerik egymást, miközben elbeszélgetnek a körülöttük lelkesen igyekvő fiatalokkal – felülírja a nehézségeket, és minden vendég elégedetten köszönjön el.

„A KICSI, A NAGY, AZ ARTÚR ÉS AZ INDIÁN…”

Közben Petra, Marika, Isti és a többiek már a következő napra készülnek a konyhában: vágják, pucolják a zöldséget, alaplét főznek a szakácsok, a mosogatók is lassan végeznek, ragyognak a tányérok, evőeszközök. Eközben Norbi elé többcsomagnyi sárgarépa kerül, és miközben elköszönünk, tudom, most lát hozzá, hogy elvégezze, amiben a legjobb: felkockázza egyforma méretűekre, katonásan, akkurátusan és biztos pontosan végzi a feladatát. Az LGT slágerét akár róluk, az Ízlelő csapatáról is írhatták volna, igaz, kicsit átalakítva a refrént: „És ha néha néha ezt nem is hallod meg, mégsem vagyunk elveszett fejek.”

Forrás: Vendég & Hotel


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.