hirdetés
hirdetés

Megújult a szentistváni matyó tájház

Továbbra is a matyó hagyományokra építik az idegenforgalmat Szentistvánon - mondta a Turizmus Online-nak Koncz József polgármester. A falu Mezőkövesd és Tard mellett a harmadik jelentős matyó település.

hirdetés

A község vezetője reméli, hogy miután a matyó hímzés a Világörökség része lett, Szentistvánra is még inkább ráirányul a turisták figyelme. A faluban jól működnek a hagyományőrző szervezetek és az érkező vendégeknek is van mit megmutatniuk.

Szentistván a 3-as főközlekedési út közelében fekszik, közel van hozzá a mezőkövesdi Zsóry- és a bogácsi gyógyfürdő, valamint a tisza-tavi községek közül Tiszabábolna és Tiszavalk is. Ezek mellett talán kevesen tudják, hogy Szentistván határában kezdődik a Kis-Hortobágy, a különleges növényeivel és itt költ a védett madarunk, a túzok. A réttel borított terület része a pusztát átölelő nemzeti parknak.

A helyi önkormányzat a Falumegújítási Program keretében pályázott és tíz és fél millió forint támogatást nyert el az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból ( az EMVA-ból) Szentistván kiemelkedő nevezetességének, a matyó tájháznak a felújítására. Ezt 13,5 millió forintos költséggel meg is valósították. A tájház egy igazi klasszikusnak számító parasztház, amely 1877-ben épült. A projekt keretében az épület tetejét új nádfedéllel vonták be, megerősítették a vályogfalakat, továbbá speciális padlófűtést, valamint rejtett elektromos világítást alakítottak ki. Az udvaron levő sertésólat is felújították. A ház berendezése azonban a régi maradt, korhű bútoraival és eszközeivel. A védett műemlék belsejében mestergerendákat találni, az udvari homlokzata mentén pedig oszlopos tornác húzódik.

A tájház egyébként korhű színhelyéül szolgál Szentistván legjelentősebb hagyományőrző rendezvényének a "Három napos matyó lakodalom - egy napon"-nak, amelyet évente - így az idén is - augusztus első hétvégéjén rendeznek - tudtuk meg Bay Judittól, a Szkultinfo Non Profit Kft. ügyvezető igazgatójától. Ő irányítja a falu művelődési házát és a tájházat is. Mint elmondta, Szentistván több lakója ma is őrzi a színpompás matyó viseletet, melynek a mintájára varrtak újakat az elmúlt években a lakodalmashoz, mint turisztikai attrakcióhoz. A tavalyi különleges ünnepnek számított, mert élő esküvőt tartottak egy erdélyi származású menyasszonnyal és egri vőlegényével, valamint a násznéppel. Mindezt hatszázan tekintették meg.

Emellett az idén június első hétvégéjén kiemelkedő esemény lesz a faluban a gasztro-kulturális fesztivál, amelyet "Régi idők új receptjei" címmel rendeznek. Ez lesz immár a harmadik, amikor 15-16 csapat a főzésben vetélkedik. Vándorserleget is alapítottak, amelyet az a csapat nyerhet el, amely egymás utáni években háromszor készíti a legjobb étkeket. Ezzel elnyeri a "Szentistván tiszteletbeli szakácsa" címet is. Emellett helyi termékbemutatót is tartanak, illetve régi kismesterségeket, mint a kovács, a szűcs, a kosár-, illetve gyékényfonó szakmák érdekességeit mutatják be az érdeklődőknek. Tavaly ezen a fesztiválon 1500 vendéget fogadtak.

Mindezeken kívül augusztus 20-án, először rendezik meg a községben Szent István napi vígasságokat. A négy napos programsorozat fesztivál jellegű lesz művészeti kiállításokkal, a népek táncait bemutató együttesekkel és kenyérszenteléssel.

Koncz József polgármester arra is utalt, hogy ebben az évben a Leader-program keretében támogatásért pályáznak a falu központjának bővítésére. Játszóteret alakítanak ki, ezzel is a falu centrális részét gazdagítva.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk