Mintha Szigetvár kikopott volna a köztudatból

A „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév alkalmából és Szulejmán szultán síremléke ásatásának záró programján Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, dr. Hóvári János, az Emlékév Emlékbizottságának elnöke és dr. Vass Péter Szigetvár polgármestere közös sajtótájékoztatón beszéltek a város idegenforgalmi vonzerőiről.

Az utóbbi időben jelentősen növekedett a szigetvári várat felkeresők száma. A vártörténeti gyűjtemény a várban lévő Andrássy-kastély földszinti termeiben és a vele egybeépült Szulejmán szultán dzsámijában kapott helyet. A kiállítás központjában a várat 1566 nyarán hősiesen védő Zrínyi Miklós és az ostrom áll. Szintén megismerhető a várvédő családfája, melynek hasonlóan híres tagja, a várvédő dédunokája, a költő, hadvezér Zrínyi Miklós, aki az ostrom történetét Szigeti veszedelem című 1651-ben írt eposzában örökítette meg.

Török és magyar fegyverek, ágyúgolyók idézik az ostromot, a metszetek pedig az akkori katonák és főurak ruházatát. A várban felújítási munkálatok folynak, az emlékévhez kapcsolódva Zrínyi-emléktermet alakítanak ki, felújítják a belső utakat, a közvilágítást és a kamerarendszert. Az ünnepségek után folytatódik a várban lévő kazamata-szálloda több évvel ezelőtt megkezdett építése, a pincék restaurálása; a munkálatok várhatóan 2017 év végére befejeződnek. A török állam közreműködésével kialakított Magyar–Török Barátság Parkban áll Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán szobra. Vagyis most a Zrínyi Miklós-szobrot nem látni, mert bronzból újraöntik, várhatóan augusztus elején érkezik vissza Törökországból.

Az 1994-ben épült emlékparkban található Zrínyi Miklós-szobrot üvegszál erősítésű műanyag felhasználásával 1996-ban készítette el Metin Yurdanur török szobrász. Az őszi ünnepségekre a parkot is megújítják.

Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy egyedülálló oszmán kori települést a szigetvár-turbéki szőlőhegyen 2015 decemberében találták meg, de a teljes bizonyossághoz fel kell tárni a többi épület maradványait is, és tisztázni kell az egymáshoz való viszonyukat. Májusban kezdték meg az ásatásokat, 15 magyar szakember és három török konzultáns július 15-ig dolgoztak a helyszínen. Az eredmény: egy dzsámi, majd egy derviskolostor-rész feltárása. Turbék a Segítő Boldogasszony Templom révén egyben a környék magyar, német és horvát katolikusainak közös búcsújáró helye. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója elmondta, hogy a következő kutatási szezon feladata felderíteni azt az újabb épületet, amelynek nyomát ott találták meg, ahol a Szulejmán síremlékét őrző katonák laktanyáját vélelmezték a kutatók.

Az emlékév alkalmából Zrínyi Miklós hadvezér életrajza és a szigetvári ostromot körüljáró kötetek mellett számos hiánypótló kiadvány jelenik meg, valamint szeptemberben bemutatják a Zrínyi 1566 című rock musicalt. Augusztus végén új Zrínyi Miklós-emlékművet avatnak a várban, illetve a vár több részét is felújtják. Az itt tervezett munkálatokkal nem ért mindenki maradéktalanul egyet. A Bama.hu tudósítása szerint a hivatalos sajtóbejárással egyidejűleg mintegy félszázan demonstráltak a várkertben várható fakivásások miatt.

Szeptember 6-án, a Pécsi Tudományegyetemen háromnapos nemzetközi konferencia kezdődik a XVI. századi magyarországi harcokról, az Oszmán és a Habsburg birodalom közötti háborúkról. A jubileumra, szeptember 7-én délelőttre az előrejelzések szerint egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Szeptember 8-ra török-napot terveznek, másnap pedig horvát-napot tartanak. Az ország meghatározó művészeit látják vendégül, az eseményre meghívták Szigetvár török testvérvárosát Trabzont is.  

Mint ahogy a sajtó már hírül adta, július elején az Oszmán dinasztia két leszármazottja, Kenizé Mourad francia írónő, valamint Mediha Nami Osmanoglu de Fernandez, Mexikó korábbi budapesti nagykövetének felesége érkezett Szigetvárra július 5-én az oszmánkori településnek maradványaihoz.

Szigetvár polgármestere szerint a város megérdemelné, hogy nem csak ebben az egy évben övezné figyelem. A meglévő két alacsonyabb kategóriájú szálloda mellé nagy szükség lenne egy négycsillagos hotelre is - mondta. Fazekas Róbert pedig úgy látta, „mintha Szigetvár kikopott volna a köztudatból, pedig itt él velünk a történelem”.

Az emlékbizottság elnöke, egykori ankarai nagykövet előadása során téves híreket cáfolva leszögezte: nem épül új minaret Szigetváron. Hozzátette, hogy a török kormány nem gyakorol nyomást azért, hogy az Andrássy-kastélyba beépített oszmán dzsámit eredeti formájában, imahelyként állítsák vissza.

„Én magam kezdeményeztem még ankarai nagyköveti időszakomban, hogy a TIKA (Török Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség) kapcsolódjon be a magyarországi török emlékek felújításába és közösen mentsük közös örökségünket. Hóvári szerint a szervezet eddigi magyarországi tevékenysége rendkívül sikeres.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?