MUISZ-vacsora: buszparkolás és új jogszabályok

Immár negyedik alkalommal rendezett vacsorát a tagok részére a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Ezúttal a Kossuth Múzeumhajó és a Vén Hajó Étterem adott otthont az eseménynek, amelynek meghívott vendége Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere volt. Gyenizse Dorottya, az NGM főtanácsosa az utazási irodai tevékenységért felelős személyre vonatkozó jogszabályok friss változását ismertette. 

A telt ház előtt zajlott rendezvény résztvevői kíváncsian várták a hazai idegenforgalom legerősebb bástyájának tekinthető kerület első emberének előadását. Szentgyörgyvölgyi Péter – akiről kiderült, hogy édesanyja idegenvezető – részletesen ismertette a belváros megújulásának különböző lépéseit. Három ütemben modernizálták jóformán a kerület teljes területét, köztük a turisták által leggyakrabban felkeresett helyeket, a Szabadság tértől a Bazilika környékén át a Ferenciek teréig. Létrehoztak egyebek mellett egy, a Váci utcával párhuzamos második főutcát, ahol jelentősen élénkült a gyalogosforgalom, azzal párhuzamosan pedig a kiskereskedelmi forgalom. Az utóbbi tíz év során a befektetők új hulláma érkezett a kerületbe, szállodák épültek és épülnek most is, hamarosan elkezdődik a Párisi udvar fejlesztése is – tudtuk meg.

Megújult a Hold utcai vásárcsarnok, amely hamarosan gasztropiaccá alakul. Jövőre ott lesz a Boce d’Or szakácsverseny nyitórendezvénye. Buszmegállót építettek a turistabuszok számára az első rakparton a Parlament elé.

A polgármester beszélt a további terveikről is. Elmondta, hogy a Lánchíd és az Erzsébet-híd között egy pihenő övezetet kívánnak létrehozni a következő négy éven belül, ennek keretében megközelíthetővé teszik a Duna-partot a gyalogosok számára, a rakpartot befedik, az autóutat besüllyesztik, hogy a villamossínektől kényelmesen le lehessen sétálni a Duna-partra.

A kerület támogatja a kultúrát is, a Bazilika előtti karácsonyi vásáruk például annyira sikeressé vált a turisták körében, hogy idén már a Zrínyi utcában is lesznek majd pavilonok. A Széchenyi alsó rakparton további buszparkolókat alakítanak ki, ugyanakkor „bizonyos időszakokban szeretnénk kitiltani a turistabuszokat a szűk kis utcákból” – hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi Péter. Hozzátette, hogy ehhez még a KRESZ módosítására is szükség lesz.

Karsai Árpád turisztikai tanácsadó hozzászólásában emlékeztetett néhány meglepő adatra: a Budapesten eltöltött évi nyolcmillió vendégéjszaka egynegyede ebben a kerületben realizálódik, és ez abszolút elsőséget jelent az egész országban, ráadásul az V. kerület idegenforgalmiadó-bevétele évi egymilliárd forint, melynek elköltése felett csak a kerület rendelkezik. Karsai ezek után a szakmai egyeztetés szükségességét emelte ki különösen olyan kérdésekben, mint a turistabuszok parkolása.

Válaszában Szentgyörgyvölgyi hangsúlyozta: végre bekerült a kerület a fővárosi turisztikai kerekasztal tagjai közé, így a szakmai egyeztetés megtörténhet.

Dr. Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsosa az utazási irodákat érintő két friss jogszabály-változásra hívta fel a tagság figyelmét. Mindkét módosítás a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg, bár korábban már mi is részletesen beszámoltunk róluk. A változások lényege, hogy ezentúl többféle szakirányú végzettséggel is kiváltható az eddig kötelező utazási irodai minősítő vizsga. Gyenizse Dorottya elmondta, hogy muszáj volt a magyar rendszert összehangolni az uniós szabályokkal, és nem lehetett hagyni, hogy egyetlen intézménynek maradjon monopóliuma a vizsgáztatásra. Az új rendelet szabályozza a szakmai végzettségek mellett a szükséges szakmai gyakorlat hosszát is.

Az is változott, hogy – akárcsak 2011 előtt – most is egyszerre csak egy irodánál lehet valaki tevékenységért felelős személy. Azt is előírta a rendeletalkotó, hogy minimum heti 20 órában kell az irodánál dolgoznia a felelős személynek, nem feltétlenül munkaviszony keretében. A jogszabály csak a jövőre vonatkozóan érvényes, aki az eddigi szabályok szerint megszerezte a jogosultságát, az nem fogja azt elveszteni.

Egy másik, apróbb technikai módosítás az utazási irodai munkaköröket érinti, ez is elolvasható a legutóbbi Magyar Közlönyben.

Az est folyamán bemutatkozott a MUISZ egyik új társult tagja, a Pauker Nyomda, valamint a Vén Hajó mellett további 13 dunai hajót üzemeltető Európa cégcsoport is.

Erdei Bálint MUISZ-elnök felhívta a tagság figyelmét a június 23-án megrendezendő MUISZ-közgyűlésre.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?