hirdetés
hirdetés

Múlt századi kalandozás Egerben

Különleges, múlt idéző album jelent meg a 20. századi Egerről, amelyet kedden mutattak be a Bródy Sándor Könyvtárban. A hevesi megyeszékhely múlt századi életéről, emlékhelyeiről képeslapok és fotók segítenek eligazodni.

hirdetés

A "Képeslapok és fotók a 20. századi Egerről" című kötet kordokumentum, amelyet nemcsak az egrieknek, hanem a városba érkező hazai- és külföldi turistáknak is érdemes forgatniuk. Az album megjelentetését az egri önkormányzat és az Imola Bau Kft. anyagilag is támogatta.

A könyvben Tóth László régiséggyűjtő különleges képeslapjai az 1900-as évek elejétől mutatják be Eger jellegzetességeit, a turisták körében ismert barokk épületeket, utcákat és tereket.

Molnár István Géza fotóművész pedig az 1960-as, 70-es és 80-as években kiváló érzékkel készített képeit sorakoztatja fel, amelyek az akkori kor legjellemzőbb mozzanatait örökítették meg a városban. A szakember a fénytechnika segítségével számos olyan épületet, utcarészletet és városi eseményt tett közzé, amelyekre ma már csak ezeket felidézve emlékezhetünk.

Így Tóth László gazdag kínálatából - egyebek között - képeslap őrzi az 1913-ban avatott egri nagy zsinagóga különleges épületét, amelyet 1967-ban lebontottak. Nem kevésbé a régi egri színházat, amely 37 páhollyal rendelkezett és hatszáz vendég fogadására épült. Ennek a helyén ma már új színház működik. Több fennmaradt képeslap is emlékeztet a régi Széchenyi utcára, ahol 20.században több cég működött és kereskedelmi központ volt a városban. Ma ez a hely fiatalokkal és turistákkal teli sétáló utca, felújított műemlékekkel. Az album fotói sokféle átalakulásról tanúskodnak a korabeli Egerről. Például a Dobó téri Végvári harcosok szoborkompozíció 1967-es avatásáról, amelyen a Kossuth-díjas alkotó művész Kisfaludi Stróbl Zsigmond is látható. Továbbá a barokk Erzsébet udvar kialakításáról a belvárosban, vagy a borairól híres szépasszonyvölgyi pincékről, a vár panorámájáról, illetve a mai Kopcsik-Marcipánia helyéről, a Harangöntő utcából - hogy csak néhányat említsünk.

Molnár István Géza az említett korból az utolsó felvételét 1999. december 31-én - szilveszter napján - déli 12 órakor készítette, az akkori napfényben úszó Széchenyi utcán sétáló turistákat megörökítve. Ez is része a kötetnek. A 21. századból azóta eltelt közel másfél évtized újabb változásokat hozott Eger életében. Ezeket leginkább a jövőre befejezésre kerülő belvárosi rekonstrukció után érzékelhetnek majd a helybeliek és a turisták.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk