Dunakanyar: nyári programdömping és napi gyorshajó

A Magyar Turisztikai Ügynökség, a Dunakanyar TDM-szervezetei, a MAHART Passnave és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közös szezonnyitó sajtótájékoztatóján az idei év újdonságairól és a jövőbeli tervekről beszéltek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A meghívottakat a MAHART Passnave szárnyashajóval repítette el Budapestről Visegrádra. A társaság marketingigazgatója, Sztojanovits Kristóf elmondta, hogy az idei év az újjászületés éve náluk, hiszen nyárra 10 menetrend szerinti hajót és 3 rendezvényhajót újítottak fel.

A kirándulóhajók mellett náluk van egyedül szárnyashajó, mely 1,5 óra alatt viszi el a turistákat Esztergomba, Vác és Visegrád állomásokon keresztül. Ez a hajó a hét minden napján (kivéve hétfő) májustól októberig jár, mely remek választás csoportoknak is, mivel a legnagyobb befogadóképességű szárnyashajó 112 férőhelyes. A hajó kihasználtsága hétvégén a legnagyobb, azonban a hétköznapokon viszonylag kevesen használják. A gyorshajó mellett a menetrendszerinti járatok napi 3 alkalommal járnak Szentendre és Budapest között, így kellemes alternetívája a dugóban való araszolásnak egy romantikus hajókázás.

Szentendre, Vác, Visegrád és Esztergom összefogva egységes desztinációként szeretne megmutatkozni a belföldi és a külföldi közönség előtt. Félegyházi András, Visegrád polgármestere sem győzi hangsúlyozni az együttműködés fontosságát. Télen a mini gleccserük az egész síszezon alatt üzemelt. Tavasztól a bob- és a canopypálya, valamint a két kalandpark is izgalmas lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra.

Nyáron a Visegrádi Nyár programsorozat fog sok látogatót csábítani a belvárosba, mely május 27-én indul egy Gasztrofesztivállal. A hagyományhoz híven, idén sem maradhat el a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, Európa egyik legnagyobb középkori fesztiválja.

A közeljövőben megvalósuló fejlesztések közül kiemelkedő a visegrádi várrendszer felújítása, az EuroVelo6 kerékpárút megépülése és a városi csónakkikötő létrehozása.

A Dunakanyar, mint turisztikai desztináció egységes fejlesztése és a városok összefogása kiemelten fontos. A főváros közelségének köszönhetően a Dunakanyar kiemelt célpont a turistáknak, azonban az infrastruktúrát jobban ki kellene alakítani, hogy ennél is több látogató érkezzen a környékre.

A MAHART Passnave gyorsjáratának köszönhetően mindenesetre a budapesti belváros és Visegrád közötti távolság már 60 perc alatt megjárható.

A Dunakanyar kapuja, Szentendre minden hónapban egy ígéretes fesztivállal várja a látogatókat. A Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozat színházi előadásai mellett Gyereknap, Ister Napok, Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál csalogatja majd az érdeklődőket. A tavaly indított tematikus séták bebizonyították, hogy van igény rájuk, így idén már több mint 10 különböző, állandó sétával várják a vendégeket májustól szeptember végéig. A különleges élmény kedvelőinek idén lesznek kuriózum séták is, melyek egyszeri és megismételhetetlen séták lesznek, valamint Szentendre első polgármestere életének jelentősebb állomása is bejárható lesz, mely Dumtsa 100 év emlékév néven debütál majd.

Szentendre új színfoltja egy úszómű lesz, a vízi létesítmény május végétől nyílik meg a nagyközönség előtt. A többfunkciós víziszínpad-kikötő-grillétterem-kávézó helyszínén kulturális eseményeket lehet majd rendezni. További újdonságként egy régi dízelhajó is felújításra kerül, mely a jövő évtől városnéző kishajóként fog üzemelni.

Vác, a Dunakanyar szíve, idén a fesztiválokra fekteti a hangsúlyt. 2017-ben a korábbi évekhez képest több nagyszabású szabadtéri rendezvényt szerveznek, melyeknek nagy része ingyenes lesz. Családi programok, kulturális és gasztrofesztiválok, sportnapok és egyházi rendezvények is szerepelnek a kínálatban. Csak párat említve: lesz Motoros találkozó, Fut a Vác, mely a Dunakanyar legnagyobb futóversenye, de Múzeumok éjszakája és a szokásos V4 Fesztivál és Színházi Találkozó is rendezésre kerül. Akinek ez kevés, az a száznál is több programot nyújtó Világi Vigalomra látogasson el, de a Kézműves Sörfesztivál kínálata is ígéretes lesz. Tavasztól őszig Vác egyik legszebb sétálóutcájában kézműves vásár várja a látogatókat, ahol a váci és környékbeli kézművesek kínálják termékeiket megtekintésre és kóstolásra, a hangulatról pedig utcazenészek gondoskodnak majd. A megújult kiállítóhelyeken a tárlatok mellett interaktív programok várják a különleges és művészeti tárgyak kedvelőit. Vác szinte minden közlekedési eszközzel könnyen elérhető, sokak örömére a MAHART gyorshajója 45 perc alatt szállítja utasait Budapest belvárosától.

A kulturális célú utazások egyik kiemelt célpontja Esztergom. Minden évben fejlesztenek valamin, idén a múzeumok újultak meg, melyek nemcsak a múlt emlékeit őrzik, hanem a pezsgő kulturális életnek adnak otthont. Esztergomban is egyre népszerűbbek a hagyományos kulturális programok és gasztronómiai események. A turisták válogathatnak Borút, Falunap-főzőverseny, Íjászverseny, Blues Fesztivál, Borhíd Fesztivál és Borünnep és egyéb események kínálatából. De ha valaki nem ragaszkodik a fesztiváli környezethez, az minden péntek délután idegenvezetéssel fedezheti fel a város zugait. Esztergom szintén a Dunán, leggyorsabban a MAHART Passnave járatával érhető el. A hajójáratokhoz igazítva városnéző kisvonatok is igénybe vehetőek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselője a következő két vére tervezett beruházásaikat ismertette meg a sajtó képviselőivel. A projekt célja, hogy a Budapestről és környékéről érkező diákok, családok, bel- és külföldi turisták interaktív kiállításokon és a természet felfedezésének élményén keresztül szerezzenek ismereteket. A legnagyobb fejlesztési projekt a Dunakanyar Látogatóközpont Dömösön, amely egész évben várná az idelátogatókat ezzel meghosszabbítva a szezon időtartamát. A kiállítás mellett létrejön egy konferenciaterem, mely 150 fő befogadására képes, így az időközi, természetfilmes vetítések mellett lehetőség van konferenciák, workshopok, szakmai napok, illetve vállalati csapatépítők, egyéb rendezvények (pl. esküvő) lebonyolítására is, valamint időszakos kiállítások helyszíneként szolgálhat. Az attrakció másik fő eleme a kert, melynek a Dunát formázó és a Duna-menti védett területeket bemutató tanösvénytől kezdve, az állatsimogatón és madárröpdén át a felhőtlen kikapcsolódást nyújtó játszótérig. A beruházások idén kezdődnek és 2019-re várható a befejezés.

Emellett tervezik a Visegrádi kilátó felújítását is. Az épület alsó részében egy multimédiás kiállítás bemutatja a Duna mozgalmakat és emléket állít a Duna-Ipoly Nemzeti Park születésének, valamint ismerteti a környéken található állat- és növényvilágot. A kirándulók számára a kilátó pihenőhelyként is funkciónál, ahol az emeleti kávézóban felfrissülhetnek, miközben élvezik a kilátást.  Ez a beruházás is jövőre kezdődik és szintén 2019-re tervezik a befejezést.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.