hirdetés
hirdetés

Nyáron is akcióban a fogyasztóvédelmi hatóság

A fogyasztóvédők is készülnek a nyárra: idén is ellenőrizni fogják a vendéglátóhelyeket, éttermeket, rendezvények, fesztiválok helyszíneit és szervezőit, de a taxisok is számíthatnak vizsgálatra.

hirdetés

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a turisztikai főszezonra való tekintettel az elkövetkező három hónapban az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő vendéglátó-ipari egységek ellenőrzésére fogja helyezni a hangsúlyt – hangzott el a hatóság csütörtöki sajtótájékoztatóján. Főleg az éjszakai szórakozóhelyek, fesztiválok és más, nagy tömegeket és külföldieket is vonzó rendezvények ellenőrzése indokolt.

Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője részletesen is kifejtette, mely vizsgálatokat végzik el a hatóság szakemberei. Ezek szerint ellenőrizni fogják a szeszes, illetve alkoholmentes italok térfogatát, a tömegre értékesített termékek (például grillezett húsok, hurka, kolbász, édességek, pogácsák) mérésének pontosságát, azt, hogy az éttermekben feltüntetik-e a felszolgálási díjat, a kereskedők adnak-e nyugtát vagy számlát, és hogy a mérőeszközök hitelesítve vannak-e. A szórakozóhelyeken el fogják kérni a helyi jegyző által kiadott engedélyt, a zenés táncos rendezvény gyakoriságáról szóló nyilatkozatot, a biztonsági személy képzettségéről szóló okiratot, illetve azt is ellenőrzik, ezek az információk hozzáférhetők-e a vendégek számára is.

Az ellenőrzések során azt is meg fogják vizsgálni, hogy adott kereskedő nem folytat-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. Emellett a nyitva tartási idő betartását, a vásárlók könyvének megfelelő elhelyezését és kiadását, illetve a kereskedőre vonatkozó adatok feltüntetését is nézni fogják az ellenőrök.

Tavaly minden harmadik esetben szolgáltak ki fiatalkorút alkohollal vagy dohánytermékkel – tájékoztatta az újságírókat Fülöp Zsuzsanna. Ez nagyon magas szám, ezért a hatóság idén is különös figyelmet fordít a problémára, ezért azonnali bírságot rónak ki. 

A turisztikai főszezonban a vendéglátó- és szórakozóhelyek ellenőrzése mellett is van mire odafigyelni. Ilyen például a személytaxi-szolgáltatás – az erre vonatkozó vizsgálatok fő helyszínei az idegenforgalmi szempontból frekventált területek lesznek. Az ellenőrök figyelni fognak arra, hogy alkalmazza-e a sofőr a taxamétert, hogy a díjszabásnak megfelelően állítja-e be azt, hogy az alapdíj megfelel-e a díjtáblázatnak, illetve hogy nyugta- és számlaadási kötelezettségét teljesíti-e.

A másik vizsgált terület a termékbiztonsággal kapcsolatos: a hatóság vizsgálni fogja a napozó krémek, naptejek, napolajok és gélek forgalmazási körülményeit, címkézési követelményeit, a fényáteresztő képességet is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk