hirdetés
hirdetés

Őszre megújul az egri történelmi belváros

Ezekben a hetekben is sok a turista Egerben, akik sétáik során személyesen is meggyőződhetnek arról, hogy miként újul meg a történelmi belváros. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló, közel 5,5 milliárd forint értékű rekonstrukció várhatóan őszre fejeződik be.

hirdetés

A Turizmus Online érdeklődésére dr. Erdélyi Zoltán, az Egri Városfejlesztési Kft. munkatársa arról tájékoztatott, hogy az igen összetett, 25 projektelemet tartalmazó pályázat számos része az utóbbi időszakban megvalósult.

A Senator-háztól a török fürdőromig

Így a piac mellett magánberuházásban épült a parkolóház, és felújították a Dobó téri irodaházat. Megújult többek között a szállodaként és étteremként működő Senator-ház, továbbá a barokk Minorita templom, az Irgalmasok kápolnájának, a Bartakovics Béla Közösségi Háznak és a Kálvin háznak, illetve a Lenkey János Általános Iskolának a homlokzata. Az említett egyházi épületeket restaurálták is. Ezek mellett kerékpárutat alakítottak ki, és az Eger-patak medrét rekonstruálták. Már látogatható a török Valide Sultana fürdőrom is a Tinódi Sebestyén téren. A belvárosban új gyalogoshidat építettek, valamint a Dobó tér közelében lévő hidat is átépítették. Ezek mellett tart a Zalár utca felújítása.

Minorita templom (Fotó: Mentusz Károly)
Minorita templom (Fotó: Mentusz Károly)


Dobó téri híd felújítása (Fotó: H. Szabó Sándor)
Dobó téri híd felújítása (Fotó: H. Szabó Sándor)
Az Eger-patak medre (Fotó: H. Szabó Sándor)
Az Eger-patak medre (Fotó: H. Szabó Sándor)

Jelenleg a tíz elemet tartalmazó közterületi fejlesztéseket valósítják meg. Ennek keretében újítják fel Eger központi részén a Dobó teret, ahol dísz- és rendezvénytér lesz. A szomszédságában lévő Végvári vitézek tere is megújul. Az egykori Centrum parkoló helyén pedig a Gárdonyi Gézáról elnevezett teret alakítják ki. Felújítják az Eszperantó sétányt, melynek környékén közösségi területet hoznak létre.

A vár közelében a Dobó utca és a Tinódi tér szintén hamarosan megújul. Emellett a Bajcsy-Zsilinszky és a Jókai utca közterületi fejlesztésén is dolgoznak. De átalakul az Eger-patak partján levő Buttler-ház környéke is, továbbá felújítják a Gólya utcai játszóteret, valamint a "kis" Dobó teret. Megszépült a városháza, melynek épületében jelenleg is dolgoznak. Az infrastrukturális elemek mellett az ezeket kísérő, úgynevezett soft elemek, programok többsége már megvalósult.

Felújítás alatt a Dobó tér (Fotó: Mentusz Károly)
Felújítás alatt a Dobó tér (Fotó: Mentusz Károly)


A Dobó tér felújítása (Fotó: H. Szabó Sándor)
A Dobó tér felújítása (Fotó: H. Szabó Sándor)


Megszépült az egri városháza (Fotó: Mentusz Károly)
Megszépült az egri városháza (Fotó: Mentusz Károly)

Terek és szobrok

Arról is értesültünk, hogy kizárólag a Végvári Vitézek terén folytatnak régészeti feltárásokat. Amint ezek befejeződnek – várhatóan szeptemberben –, akkor a szakemberek előtt kialakulhat az a kép, hogy ennek eredményei mennyire befolyásolják majd az adott területre tervezett munkák jellegét és határidejét. Ám a kivitelező a Végvári Vitézek terén jelentős területet kap vissza ahhoz, hogy az eredeti terveknek megfelelően folytatódhasson a munka.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotását, a Végvári vitézek lovasszobor-kompozíciót a tér megfelelő részének kialakítása után – előreláthatólag ősszel – helyezik majd el. Ugyanez vonatkozik a leendő Gárdonyi téren, az Egri Csillagok világhírű írójának a szobrára is. A már felújított Dobó István szobrot viszont nemrég állították vissza eredeti helyére a Dobó téren. A környező munkák miatt azonban még egy ideig védőlepel borítja majd a hírneves alkotást, annak érdekében, hogy megvédjék a szennyeződésektől.

Régészeti feltárás a Végvári Vitézek terén (Fotó: Mentusz Károly)
Régészeti feltárás a Végvári Vitézek terén (Fotó: Mentusz Károly)

Kiemelkedő támogatással

A történelmi belváros megújítását segítő teljes fejlesztési projekt idén ősszel fejeződhet be. Ám a Végvári Vitézek terének kialakítása – a már említett régészeti feltárás miatt – teljes egészében várhatóan ettől eltérő időpontban zárulhat le. A teljes projekt csaknem 5,5 milliárd forintjából kiemelkedő, 3,9 milliárd forintot támogatásként nyert el az egri önkormányzat.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk