Régiós mustra

A tavalyi statisztikák alapján úgy tűnik, hogy a magyarországi turizmusban megmaradt a korábbi területi koncentráció: Budapest és a Közép-Duna-vidék tovább növelte, a Balaton megtartotta előnyét. Négy régióban nőtt, négyben csökkent, egyben szinten maradt a vendégéjszakák száma. A bevételek viszont nőttek.

Szinten maradtak

A kedvezőtlen időjárás ellenére a Balaton régió kereskedelmi szálláshelyein tavaly novemberig csak alig kevesebb vendégéjszakaszám realizálódott, mint az előző év azonos időszakában. Nőtt a bevétel – közölte lapunkkal Tóth Béla, a Balatoni Regionális Projekt Iroda vezetője. A külföldiek 67,6 százaléka szállodát választott. A régió fő külföldi piacai: Németország, Ausztria, Dánia, Hollandia. A Balaton régió mind az összes, mind a külföldi vendégéjszakák tekintetében második, a belföldi vendégéjszakákat nézve pedig országos első helyen áll. Az országban eltöltött összes vendégéjszakák 23 százaléka ebben a régióban realizálódott. A régióban az utóbbi években pozitív kínálati átrendeződés figyelhető meg. Működik a sármelléki repülőtér, megduplázódott a vitorláshajó-férőhely. A tó körüli kerékpárút kiépítése is befejezettnek mondható. 2004-ben valóságos wellness-szálloda nyitási verseny zajlott Siófokon, tavaly Balatonalmádiban nyitotta meg kapuit a Ramada Hotel & Resort Lake Balaton. Balatonfüreden megújul a történelmi városközpont, és a szezonra talán elkészül a környék első aquaparkja is. Ugyanitt, szintén a szezonra várják a Silver Resort (nyaralóközpont) megnyitását. A rendezvénynaptár zsúfolt. Színvonalas falusi és borturizmus alakult ki, különösen a Balaton-felvidéken. A marketing legsikeresebb eszköze az internet és a Balatonkártya volt.

Egy lépés hátra

Tavaly nem történt látványos elmozdulás a régió turisztikai keresletében – válaszolta kérdésünkre Tama István, a Nyugat-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság vezetője. Az összes vendégéjszakaszám 2,2 százalékos csökkenése dacára a szállásdíjbevétel 9,7 százalékkal nőtt. (Azért az nem öröm, hogy a vendégéjszakák tekintetében a harmadik legerősebb régiónk mínuszba csúszott). Továbbra is a belföldi, a német és az osztrák vendégéjszakák adják a régió forgalmának majdnem 90 százalékos arányt kitevő részét. A ROP pályázatokból a Halászi-Darnózseli kerékpárút, a sárvári vár, a pannonhalmi apátság és a kőszegi természetvédelmi bemutatóház kapott támogatást.

Az RMI az elmúlt évben az üdülési csekkes üdüléseket, az egészségturisztikai és az osztálykirándulási lehetőségeket népszerűsítette elsősorban. Honlapjukat havonta átlagosan 3000 érdeklődő kereste fel. 2006-ban a Pannon Termál Klaszterrel közösen megjelentetett kiadvánnyal erősítik a régió egészségturisztikai imázsát. „Színház az egész Nyugat- Dunántúl” kampányukkal a rendezvények jobb turisztikai értékesítését kívánják elősegíteni. Idén kiemelt rendezvényük lesz az őrségi Tökfesztivál, de fókuszba kerül a Soproni Kékfrankos, a dödölle, a gesztenye is.

A jövőben bíznak

A dél-dunántúli régióban az elmúlt év 11 hónapjában a vendégéjszakák száma visszaesett (–4,5%). A legtöbb vendégéjszakát Pécsett, Harkányban és Kaposvárott töltötték el a vendégek. A legfontosabb külföldi küldőországok: Németország, Ausztria és Csehország. Hegyi Zsuzsanna RMI igazgatónő szerint nem történtek a régió turisztikai kínálatát a magyar utazóközönség elvárásainak megfelelő irányba módosító fejlesztések. (A belföldi forgalom aránya a régióban 80%). A Dél-Dunántúlon összesen két négycsillagos szálloda van, mindkettő vidéki kastélyszálló. Miközben Pécs adja a régió vendégforgalmának több mint 40 százalékát, szálláshelykínálatának több mint fele ifjúsági szálláshely besorolású! A legjelentősebb, ROP pályázattal megvalósuló beruházás a pécsi világörökségi helyszín (Ókeresztény temető együttes) fejlesztéséhez kötődik. A Tolna megyei Bikácson többgenerációs rekreációs hotel épült fel.

Az elmúlt év legsikeresebb akciója a 135 ezer példányos Best of Dél-Dunántúl kiadvány elkészítése és újszerű terjesztése volt. Bizakodásra ad okot, hogy idén március végén átadják a pécsi repülőteret. Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése drámaian megnövelte az érdeklődést az egész régió iránt.

Győzelmi jelentés

Árkiné Gombás Edit, a Közép-Dunántúli RMI igazgatónője győzelmi jelentést küldhetett. November végéig a vendégek 17 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el náluk. Az átlagos tartózkodási idő 3 nap volt (+10%). A belföldi vendégéjszakák 18 százalékkal növekedtek, arányuk az összesből 64%. A külföldiek közül Németország tartja első helyét, az osztrákok második helyét elfoglalták a hollandok. A kiugró fejlődés egyik oka, hogy a szinte egész évben zajló események, rendezvények „útra csábították” a vendégeket.

Hozzájárult a fellendüléshez a magasabb kategóriájú szállodák megjelenése. (Veszprém, Döbrönte, Mór stb.). A panziók, szállodák nyitottak a családi programok felé, komoly kínálatbővülés volt az ünnepek és hosszú hétvégék idején. Számított mindenképpen a felújított Komáromi és Agárdi termál- és gyógyfürdők megnyitása. Legsikeresebb reklámeszközeik közé sorolják az internetes megjelenést, a rádióban elhangzott stúdióbeszélgetéseket, a belföldi és külföldi újságírók, utazási irodák számára szervezett tanulmányutakat, a régió nevezetességeit bemutató „puzzle”- t.

A legek régiója

A Budapest és Közép-Duna-vidéki régióban regisztrált vendégéjszakák száma alig 1 millióval kevesebb, mint az egész Dunántúlé, és 2,7 millióval több, mint az egész keleti országrészé. A régió növekedési dinamikája az országos átlag közel háromszorosa. A régió Budapestnek, Budapest elsősorban a fapadosoknak köszönheti e látványos adatokat: a fővárosban a vendégéjszakák száma a tavalyi kiugróan jó évet is 7,5 százalékkal haladta meg. Kardos Endre RMI igazgató azonban elégedetten állapíthatja meg, hogy a Budapest nélkül számított régiós vendégéjszakák is kétszámjegyű növekedést mutatnak. Kirándulóhelyből üdülőterületté vált a környék, a fejlesztések (Termál Hotel Visegrád, Pólus Palace Göd) jobban megfelelnek a keresletnek. Egyre több a vonzó rendezvény: Nemzetközi Borrendek konferenciája lesz a Gödöllői Királyi Kastélyban, a máriabesenyői kegytemplomnál pedig egyházi miseborok fesztiválját rendezik. Legsikeresebb kiadványnak a Dunakanyar Guide, médiapartnernek az RTL Klub bizonyult.

Fürdők és fejlesztések

Hidvéginé Molnár Judit RMI igazgatónő szerint az észak-magyarországi régió sokoldalú kínálata, jelentős vonzereje az elmúlt öt-hat évben felértékelődött. A régió honlapját – www.nordtur. hu – felkeresők száma két év alatt hat-hétszeresére növekedett. Észak-Magyarországon a tavaly novemberig eltöltött vendégéjszakák száma 1,3 százalékkal nőtt. A régióban továbbra is döntő a belföldi turizmus, aránya 83,33 százalék. A belföldiek által realizált szállásdíjbevétel 14,1 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Egerszalókon befejeződött az építkezés első fázisa. Megújult az egri termálfürdő, a Zsóryfürdő, a Miskolc-tapolcai barlangfürdő tovább épült. Mezőkövesden átadták a 4*-os Hotel Zsóry Fitet, Szilvásváradon hamarosan elkészül a Szalajkaliget 4*-os szálloda. Bükkszéken 4*-os gyógyszállóvá alakítják az egykori bányászüdülőt. A RIB elindította az egészségturizmus klaszteresedését. A régió élenjár a regionális tematikus utak szervezésében (Borút, Várút, Palóc út). A szlovák– magyar határ menti együttműködés egyre szorosabb.

Nem kedvezett az időjárás

A Tisza-tó Regionális Turisztikai Projekt Iroda vezetője, Szabó Lajos ellentmondásosnak minősítette a régió turizmusát az elmúlt esztendőben. A vendégforgalom visszaesett, az esős, bizonytalan időjárás elriasztotta a nyaralókat. A Tisza-tó kínálata egyértelműen fejlesztésre szorul, olyan termékek és létesítmények kellenének, amelyek időjárástól függetlenül megtartják a turistákat. Ilyen a Tisza-tavi vízisétány. Ez egy 1500 méter hosszan, a nádas és a vízinövények között, cölöpökre fektetett, víz feletti sétaút, amelyen pihenőszigeteket, megfigyelőtornyot alakítottak ki. A poroszlói vízisétány vendégeket hozott. A Tisza-tó körüli települések közül Berekfürdőn még nőtt is a vendégforgalom. Idén további 3 új kikötő épül.

Plusz és mínusz

Az Észak-alföldi régió kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 4,2 százalékkal esett vissza. A vendégek 77 százaléka belföldről érkezett. A legfőbb külföldi küldőország: Németország, Lengyelország és Románia. A szállásdíjbevételek összességében 7 százalékkal nőttek. Sajnos az előző év esős nyara nem igazán kedvezett a régió kínálatának. De egyre több a fedett részleggel rendelkező fürdő. 2005-ben Nyíregyházán megnyílt az Aquarius élményfürdő, Cserkeszőlőn fedett medencét létesítettek, Debrecenben az Aquaticum és Hajdúszoboszlón a Hungarospa Gyógyfürdő egész évben fogadja a vizek szerelmeseit.

A tavalyi évben létrejött az Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület. A Hortobágyi Nemzeti Parkban megépül a Látogatóközpont, és megújul a Hortobágyi Pásztormúzeum is. A Debrecenben megépült Kölcsey Központ Magyarország második legnagyobb konferenciaközpontja lett. A debreceni repülőtér megnyitása javítja a megközelíthetőséget. Katona Ilona RMI igazgatónő szerint tavalyi marketingtevékenységükben a legjelentősebb a régiót bemutató turisztikai film elkészítése, és honlapjuk 5 nyelvi mutációra történő fejlesztése volt. Az „Észak-alföldi Régió Ajánlásával” pályázat nyertes termékeinek széles körű népszerűsítését is útjára indították.

Felzárkózóban

A dél-alföldi régióban a belföldi turizmus meghatározó (82%), tudtuk meg Albel Andortól, az RMI igazgatójától. A fő külföldi küldőországok közé Németország, Románia, Olaszország tartozik. 307 kereskedelmi szálláshelyen 30 531 férőhely várja a vendégeket. A regisztrált vendégéjszakák száma november végéig 6,5 százalékkal nőtt (meghaladta az országos átlagot). A régión belül Szeged regisztrálta a vendégéjszakák 24,38, Kecskemét 8,31, és Gyula a 17,2 százalékát, e három település mondhatja magáénak a régiós vendégéjszakák több mint felét. Szeged az ország tizedik legnépszerűbb városa lett, és itt fordult meg a legtöbb külföldi. A szomszédos országokból (Románia, Szerbia, Ukrajna) nőtt a forgalom. A turizmus fellendülésében jelentős szerepet játszott a termálfürdők fedett kapacitásainak növekedése, és a közel 500 rendezvény, amelylyel a régió vonzza a vendégeket. Az elmúlt év legnagyobb fejlesztéseihez tartozik a szegedi multifunkcionális konferencia-központ és a gyulai vár rekonstrukciója. Az elmúlt évben átadták az M5-ös autópályát, és várhatóan idén júniusától üzemel a szegedi és a békéscsabai repülőtér. Az RMI marketingmunkájának főbb tételei: 10 féle kiadvány, 33 vásári megjelenés, 120 híranyag és pr-cikk, 13 study túra.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?