hirdetés
hirdetés

Római emlék az angol ékszerdobozból

Alig több mint húsz kilométerre a Brit-szigetek legnagyobb kereskedővárosától, Bristoltól egy különleges, völgyben fekvő, nyolcvanezer lakosú településre, Bath-ba vezet az út. Ahogy angolok mondják: "Egy csepp ókori Róma az angol ékszerdobozban". A Világörökség részének számító Bath romantikus, kacskaringós utcáival, a III. György-korabeli díszes házaival, a hatalmas katedrálisával és híres gyógyfürdőjével látványos, régi település.

hirdetés

A város díszes épületeit látva egységes kép tárul a látogató elé. Ennek köszönhetően Európa egyik legelegánsabb településeként tartják számon. Emellett Bath a fesztiválok, a bemutatók, a koncertek, a kiállítások és az egyetemek városa is, tehát igazi turistaparadicsom, sok látnivalóval.

A turisták szívesen gyalogolnak

Az ideérkező vendégek többsége nem is ül járműbe, hanem gyalogosan járja végig a várost és örömmel teszi, mert sok érdekességgel találkozik. A római korra visszatekintő Bath a szigetország egyik legnépszerűbb attrakciója. A legjelentősebb nevezetességei közé sorolják a szépséges római szentély- és fürdőegyüttest, melynek előnyeit négyszáz évig élvezték az alapítók és utódaik. Így a város ma már az Egyesült Királyság egyetlen természetes meleg vizes forrásával büszkélkedhet. A legkorábbi dokumentumok szerint ezt a települést római fürdőként tartották nyilván, de egyes történészek úgy vélik, hogy az alapítása ennél is korábbra tehető.

A római kori fürdő Bath-ban (Fotó: Mentusz Károly)
A római kori fürdő Bath-ban (Fotó: Mentusz Károly)


Shakespeare korában Bath-ot forrásvizének gyógyhatásáról ismerték, majd kulturális központtá vált. Később, a 18. és a 19. századbeli népszerűségét a rokokó és a neoklasszicista stílusok jegyeit hordozó épületeinek köszönhette. A római kori romokra viszont csak a 18 században leltek rá, a teljes fürdőt pedig 1880-ban tárták fel. Az ezt szemléltető jelenlegi kiállításon a római kori Britannia leghíresebb tárgyai láthatók. Így - többek között - a Gorgó-fejes timpanon, Sulis Minerva istennő aranyozott bronz feje, de vannak itt sírkövek és oltárok is.

Kétezer éve várják az utazókat

A sokféle látványosságnak köszönhetően a város megismerésére érdemes egy teljes napot rászánniuk a vendégeknek. Az egykor Claudius császár által építtetett fürdőben eltöltött órát követően érdemes végigsétálni és gyönyörködni a stílusos házakkal övezett utcákon is. Ez a környék tele van nyüzsgéssel, hiszen immár kétezer éve várja az utazókat, a nyaralni, gyógyulni vágyókat. A fürdőépület elegáns csarnoka pedig manapság egy étteremnek ad otthont, ahol különféle rendezvényeket tartanak.

Bath belvárosának kiemelkedő ékessége a hatalmas apátság, amely a késő gótikus, kőcsipkés jegyeivel tűnik ki. Beljebb az Avon folyót átívelő Pulteney hidat pedig a világ egyik legromantikusabb építményének tartják, amely a firenzei Ponte Vecchióra emlékeztet.

Az Avon folyó, háttérben a Pulteney híddal (Fotó: Mentusz Károly)
Az Avon folyó, háttérben a Pulteney híddal (Fotó: Mentusz Károly)


Végig kis házak, üzletek szegélyezik. Ennek a városnak az egyik legérdekesebb része az a III. György-kori épületsor, amelyet a 18. században a környéken bányászott mészkőből építettek. Ez az elegáns, királyi félhold házsor és kör alakú épületegyüttes pazar látványt nyújt. Az is érdekességnek számít, hogy a Bath-ban bejegyzett műemlékek száma több, mint amennyit London belvárosában találhatunk. Úgy emlegetik, hogy a városkép kialakítására a korabeli építészek közül Thomas Baldwin (1750- 1820) munkássága volt a legnagyobb hatással. Ő kiemelkedő örökséget hagyott maga után, különösen a városháza felépítésével.

Köralakban épített lakóházak, parkkal Bath-ban (Fotó: Mentusz Károly)
Köralakban épített lakóházak, parkkal Bath-ban (Fotó: Mentusz Károly)

Kaposvár testvérvárosa

Azt is megtudhatjuk, hogy Bath leghíresebb lakója Jane Austen (1775- 1817) angol írónő - a kritikai realizmus egyik úttörője - volt, aki családjával a 19. század elején - 1801 és 1806 között - lakott a városban. A tiszteletére a nevével fémjelzett központot hoztak létre. A ház előtt az írónő életnagyságú szobrát látni, a múzeumban pedig bepillantást nyerhetünk az alkotó regényeinek korszakába. Korabeli kosztümök, szuveníreket árusító üzletek és az épület második emeletén egy tradicionális angol teázó fogadja Jane Austen regényeinek és az ezekből készült filmek kedvelőit.

Jane Austen életnagyságú szobra a ház előtt, ahol egykor lakott (Fotó: Mentusz Károly)
Jane Austen életnagyságú szobra a ház előtt, ahol egykor lakott (Fotó: Mentusz Károly)


Az 1987 óta a Világörökséghez tartozó Bath jelenéhez az is hozzátartozik, hogy Kaposvár a magyarországi testvérvárosa. Érdemes tehát rászánni az időt és venni a fáradságot, hogy a legalább ötezer műemlékkel büszkélkedő várost felkeressük és elidőzzünk az utcáin, terein. Igazi jó hangulattal, üde, zöld parkokkal, kulturált környezettel találkozhatunk.

Bath egyik gyöngyszeme, a katedrális (Fotó: Mentusz Károly)
Bath egyik gyöngyszeme, a katedrális (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk