Stratégiai megállapodások a MIe közgyűlésen

A Magyar Idegenvezetők Egyesületének éves közgyűlése csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zajlott.

Deák Judit, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, mindenkinek érdeke, hogy felkészültek legyenek az idegenvezetők. Ehhez az egyesület a szervezést, tanulási lehetőséget, a kedvezményes szállást és közlekedési lehetőségeket biztosítja. A MIe éves közgyűlésén összefoglalták, miket értek el az elmúlt évben, de szó volt a jelenről és a tervekről is.

Az éves közgyűlésen a MIe három partnerrel írt alá stratégiai megállapodást. A Nemzeti Múzeummal kötött együttműködés értelmében a QR kódos plasztik kártyájukkal az egesület tagjai ingyen látogathatják a múzeumot, cserébe a MNM tárlatvezetők módszertani képzésében segítenek. 

A Proko Travel utazási irodával kötött stratégiai megállapodásuk értemében az iroda részt vesz a kiutaztató szekció munkájában, és a jövőben a MIe tagjai közül választanak munkatársakat. Prónay Bence  a turizmusonline.hu-nak elmondta, a Proko Travel marketingmenedzsereként egyetért a Mie céljaival, főleg azzal, hogy igényes idegenvezetőkre van szükség a piacon. Kiemelte, örül annak, hogy az irodáknak és idegenvezetőknek közös kommunikációs platformot biztosít a MIe. Itt párbeszéd folyhat a kötelezettségekről, bérezésről vagy a szakmát érintő egyéb kérdésekről, például, a csoportos utaztatás jövőjéről. 

A Via Sacra zarándok utazási iroda vezetésével zarándokszekció alakult a MIében, valamint együttműködésüknek köszönhetően, ez az iroda is az egyesület tagjai közül választja ki a jövőben az idegenvezetőit.

 A rendezvényen Deák Judit beszámolt róla, hogy az elmúlt év során a MIe csatlakozott az európai idegenvezetők összefogásához, a FEG-hez (European Federation of Tourist Guide Assotiations), sőt az általuk szervezett konferencián is bemutatkozott az egyesület.

 A Magyar Idegenvezetők Egyesülete 14 alapítóval indult el, jelenleg 180 tagot számlál. 3 tagú az elnökség, őket 9 taggal egészíti ki az így összesen 12 fős választmány. Ahogy korábban megírtuk, számos egyéb feladat mellett a MIe az idegenvezetői szakma színvonalának emelést tűzte ki célul.  A MIe az idegenvezetők továbbképzésében és oktatásában is aktív szerepet vállal, ezért szervez önköltségen térítéses tanfolyamokat vagy ingyenes bejárótúrákat, ahol a MIe tagjai részt vehetnek. Együttműködési megállapodást kötöttek például a Dohány utcai zsinagógával, melynek értelmében a zsinagóga képzésén résztvevő, a tematikából levizsgázó kollégák is vezethetnek az épületben. Hasonlóképpen alakul az együttműködés a Budapest Történeti Múzeumhoz tartozó Aquincummal. A Zsinagógában 11 vezetést tartottak a tagok számára, Aquinkumban 4 részes előadássorozat után vizsgázhattak a résztvevők.

Azt vallják, hogy egy adott úticélról a helyiek, vagy az intézményi dolgozók tudják a legtöbbet, akik a szervezett utakon ezt a tudást adják át, hogy az odaérkező idegenvezetők egy szélesebb, sokrétűbb, izgalmasabb tudással vághatnak bele a jövőben a munkába. Hamarosan Sopronban és Etyeken lesz ilyen programjuk, és nemrég volt Wekerletelepen.

Nem csak study tourok, hanem előadások is emelik a színvonalat: meghívott előadókkal ismeretterjesztő és turisztikai témájú előadásokat szervez az egyesület havi rendszerességgel, amin a MIe tagok részvétele ingyenes vagy jelképes összegű.

A tanuláshoz egyéb módokon is hozzájárulnak: most a holtszezonban kezdődött egy kiscsoportos, 40 órás tematikus nyelvi képzés, aminek hamarosan vége. Ehhez az egyesületnek köszönhetően ingyenesen biztosították a termet,  a résztvevőknek csak az oktatást kellett kifizetni, így 825 forintos óradíjjal tanulhattak az idegenvezetők.

 Az Idegenvezetők Világnapján pédául egy órás sétahajózást szerveztek a Dunánk idegenvezetést tanuló diákoknak. Régebben a tapasztaltabb generáció tanította a fiatalabbat, ez a gyakorlat napjainkra kiveszett. A MIe egyik célja, hogy a régi gyakorlatot visszahozza: a tapasztaltabb generáció mellé szegődhet tanuló, nem vetélytársként tekintenek a feltörekvő generációra.

 

 


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?