hirdetés

Szőlő-bor kutatási kiválósági központ létesül Egerben

Egymás megismerése, az együttműködés, az új tudományos eredmények átadása volt a célja annak a nemzetközi szőlészeti és borászati konferenciának, amelyet az Egri Eszterházy Károly Egyetem dísztermében tartottak.

hirdetés

A konferencia jó lehetőséget nyújtott ahhoz, hogy az ágazat szereplői találkozzanak egymással. Rangos európai és hazai előadók, valamint kutatók ismertették a szőlőültetvények betegségeiről, a termőhelyek helyzetéről, a korszerű védekezési módszerekről szóló eredményeiket. A résztvevőkkel francia, olasz, német, portugál, svájci és magyar szakemberek osztották meg tapasztalataikat.

A konferenciát az egyetem dísztermében tartották (Fotó: Mentusz Károly)
A konferenciát az egyetem dísztermében tartották (Fotó: Mentusz Károly)

Bemutatkoztak az Eszterházy Károly Egyetem szakemberei is. Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az intézmény Kutatási és Fejlesztési Központjának főigazgatója a felsőoktatási intézmény és a Magyar Tudományos Akadémia egyik intézetének együttműködésével létrehozandó szőlő-bor kutatási kiválósági központjáról beszélt. Ez nemcsak az észak-magyarországi – benne az egri borvidék –, hanem a teljes hazai szőlő- és borágazat fejlődését szolgálja majd. A központ egy európai uniós projekt keretében valósul meg és az ágazat működésére, a borok minőségének további javítására szolgál. Ezzel hozzájárul a nemes italok elismertetéséhez, az értéknöveléshez és a piacszerzéshez. A leendő egri központ biztosítja a az ágazati kutatás-fejlesztést, a szaktanácsadást, továbbá a kapcsolódó oktatás-képzés követelményeit. Ezek mellett a nemzetközi kapcsolatépítést, valamint a kutatási-képzési hálózat megerősítését is elősegíti.

Az érdeklődők a szakmai előadásokon és a bemutatott posztereken kívül megkóstolhatták az egri, a mátrai, a bükki és a tokaji borvidék legjobb termékeit. A Szent Andrea Szőlőbirtok és Pincészet borait dr. Lőrincz György tulajdonos, az Egri Borút Egyesület elnöke mutatta be. Az egri történelmi borvidék különleges részén, a Nagy-Egeden termelt szőlőkből készített nemes nedűket ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Ezekhez az italokhoz pedig a hevesi megyeszékhelyen működő Macok Bisztró és Borbár munkatársai szolgáltak fel különleges ételeket.

Borkóstoló szakmai magyarázattal (Fotó: Mentusz Károly)
Borkóstoló szakmai magyarázattal (Fotó: Mentusz Károly)

Poszterbemutató az egyetem aulájában (Fotó: Mentusz Károly)
Poszterbemutató az egyetem aulájában (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk