Szőlő-bor kutatási kiválósági központ létesül Egerben

Egymás megismerése, az együttműködés, az új tudományos eredmények átadása volt a célja annak a nemzetközi szőlészeti és borászati konferenciának, amelyet az Egri Eszterházy Károly Egyetem dísztermében tartottak.

A konferencia jó lehetőséget nyújtott ahhoz, hogy az ágazat szereplői találkozzanak egymással. Rangos európai és hazai előadók, valamint kutatók ismertették a szőlőültetvények betegségeiről, a termőhelyek helyzetéről, a korszerű védekezési módszerekről szóló eredményeiket. A résztvevőkkel francia, olasz, német, portugál, svájci és magyar szakemberek osztották meg tapasztalataikat.

Bemutatkoztak az Eszterházy Károly Egyetem szakemberei is. Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az intézmény Kutatási és Fejlesztési Központjának főigazgatója a felsőoktatási intézmény és a Magyar Tudományos Akadémia egyik intézetének együttműködésével létrehozandó szőlő-bor kutatási kiválósági központjáról beszélt. Ez nemcsak az észak-magyarországi – benne az egri borvidék –, hanem a teljes hazai szőlő- és borágazat fejlődését szolgálja majd. A központ egy európai uniós projekt keretében valósul meg és az ágazat működésére, a borok minőségének további javítására szolgál. Ezzel hozzájárul a nemes italok elismertetéséhez, az értéknöveléshez és a piacszerzéshez. A leendő egri központ biztosítja a az ágazati kutatás-fejlesztést, a szaktanácsadást, továbbá a kapcsolódó oktatás-képzés követelményeit. Ezek mellett a nemzetközi kapcsolatépítést, valamint a kutatási-képzési hálózat megerősítését is elősegíti.

Az érdeklődők a szakmai előadásokon és a bemutatott posztereken kívül megkóstolhatták az egri, a mátrai, a bükki és a tokaji borvidék legjobb termékeit. A Szent Andrea Szőlőbirtok és Pincészet borait dr. Lőrincz György tulajdonos, az Egri Borút Egyesület elnöke mutatta be. Az egri történelmi borvidék különleges részén, a Nagy-Egeden termelt szőlőkből készített nemes nedűket ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Ezekhez az italokhoz pedig a hevesi megyeszékhelyen működő Macok Bisztró és Borbár munkatársai szolgáltak fel különleges ételeket.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.