hirdetés
hirdetés

Tematikus útvonalak az Őrségben

Az Őrség Határok Nélkül Egyesület területén három, látványműhelyekre alapozott tematikus útvonal bemutatkozó sajtótájékoztatóján jártunk Szalafőn.

hirdetés

 A projektet a helyi turisztikai szolgáltatók kezdeményezték, és az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében, LEADER-támogatásból valósul meg. A kezdeményezés széles körű elfogadottságot élvez, Szalafőn a polgármester állt a szervező, az Őrszem fogadó tulajdonosa, Móricz Sándor mellé. Magyar, angol, német és szlovén nyelvű kiadványok és az Orsegielmenyek. hu honlap szolgálja az új termék megismertetését, amelytől az átlagos tartózkodási idő meghosszabbodását és a turisztikai szezon széthúzását várják. Előzetesen felmérték a vendégkör összetételét. Kiderült, hogy a megyeszékhelyekről és Budapestről látogatnak ide a legtöbben. A családosok szívesen jönnek, a kerékpárosok csak most kezdik felfedezni ezt a térséget. A középkorúakat (49–55 éves korosztály) a nyugalom, a gasztronómia és a kedvező ár-érték arány vonzza. A Nemzeti Park rendezvényei, például a májusi Hármashatár Találkozó, a szalafői Rotto futballkupa, az iskolai szünetek és a hétvégék megdobják a látogatószámot. A vendéglátás magas színvonalú: csak Szalafőn 25 vendégváró porta van, hagyományos, nemritkán műemlék házak, népi bútorok, házi finomságok és nagy kedvesség jellemzi a kínálatot.

Eden-től nyugatra

 Az Őrség a hazai turisztikai kínálat egyik különlegessége. Az érintetlen természet és a megőrzött hagyományok varázsos kettőse a szelíd, az öko-, az aktív és a családi turizmus ideális terepévé tették. E térség méltán nyerte el a Kiváló Európai Desztináció címet (EDEN díj), és Magyarország hét csodája közé sorolják. Évszázadok hátrányából (elzártság, határ menti fekvés, fejlesztések hiánya) előny lett, hiszen a térség mindenben megfelel korunk turistái elsődleges elvárásainak: itt találják meg a megóvott természeti szépségeket, az egyediséget (hagyományos építészet, gasztronómia) és a biztonságos, nyugalmas, barátságos légkört.

Ismerkedés a „való világgal”

 A hatalmas, kerítés nélküli telkeken szabadon kószálhatnak a gyerekek, és megismerkedhetnek az igazi „való világgal”, a házi- és erdei, mezei állatokkal, madárfüttyel, korongozással, lovaskocsizással. A pityerszeri népi műemlékegyüttes bumfordi bájú épületei a helyiek fortélyos ősi tudását is bemutatják. Önellátó porták víznyerő hellyel, biovédelmű éléskamrákkal (macskalyuk) és a haszonállatok melegének többcélú hasznosításával. Az Őrségi Nemzeti Park ma azon munkálkodik, hogy a természet kényes egyensúlyát megőrizze, gondozza a réteket, erdőket, visszatelepíti a vidék jellegzetes haszonállatát, a magyartarka tehenet, az ősi gyümölcsfajtákat. A most kialakított három tematikus útvonal kétnapos programmá, vezetett kalandtúrává fűzi össze az Őrség néhány jellegzetességét, termékét és azok feldolgozását. Szalafői indulással Őriszentpéter, Kercaszomor és Magyarszombatfa között kanyarog a „Fenyő útvonal”, amely a népi építészet remekeit, a népi bútorokat és kerámiákat, fenyőmagos ételeket vegyíti egy kis GPS-kalandozással, gyakorló íjászattal. Madárbarát kertben (Múltidéző Porta) etethetők a fenyvesek madarai. Őriszentpéteren a gyönyörű műemlék templomot nem szabad kihagyni. Sok ritka gombafajjal lehet megismerkedhetni a „Gomba útvonalon”. Természetesen kiváló gombás ételeket ehetünk, meglátogathatjuk a népi mesterek (kópickötés és a híres gerencsérek, a fazekasok) műhelyeit. A tök-életes programsorozat pedig a „Tök útvonal”. A tököt évszázadok óta termesztik e vidéken. Napjainkban reneszánszát éli a gasztronómiában, a tökmagolaj-készítéshez (Őrség fekete aranya), a díszítésben, a takarmányozásban felhasznált, fesztiválokon versenyeztetett sokféle formájú és színű tök. A kézműves olajütés mestere bevonja a munkába a látogatókat is, és a helyszínen mindenféle egyéb olajkülönlegesség (mák, dióolaj) is kapható. Megismerkedhetünk a tökös-mákos rétes készítésének rejtelmeivel és a tökmag ezerféle más felhasználási lehetőségével. Szemünket is jóllakathatjuk az ősi templomok, a szoknyás haranglábak látványával. A lovas kocsikázás minden útvonal része, Dénes pedig, a fehérszőke sörényű lovak gazdája, ízes beszédével ráadás a programokhoz

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai