hirdetés
hirdetés

Tizenötezer orosz vendégéjszakát hozhat Hévíznek az új repülőjárat

Tizenötezer új orosz vendégéjszakát jelenthet Hévízen, hogy júliustól Moszkva és a sármelléki Hévíz-Balaton Airport között új, 126 férőhelyes járat indul. Kezdetben 18 járattal számolnak - ezt Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója csütörtökön az Utazás 2016 kiállításon megtartott sajtótájékoztatón jelentette be.

hirdetés

Az orosz beutazó forgalom élénkítése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. a Hévíz TDM Egyesülettel, az önkormányzattal, hévízi szállodákkal, valamint az orosz piacban érdekelt utazási irodákkal együttműködésben már tavaly szeptemberben forgalomélénkítő kampányt indított Moszkvában, melynek 28 millió forintos kezdő összegét újabb 20 millió forinttal egészítették ki. A Magyar Turizmus Zrt. és a Hévíz TDM Egyesület fele-fele arányban, összesen 30 millió forinttal járul hozzá a járatnyitást kísérő marketingkampányhoz.

Tavaly 46 országból összesen 195.000 vendég látogatott Hévízre, ebből több mint 103.000 belföldi turista volt. Őket követik - a vendégek számát tekintve - az osztrákok és a németek, az oroszok a negyedik helyen állnak.

Bár 2014-ben még Magyarország egy volt azon két európai országból, ahol az orosz beutazó turizmus éves szinten nem esett vissza, az orosz turisták száma az orosz–ukrán válság kitörése óta számottevően csökkent egész Európában, így Magyarországon is. Tavaly a Balaton régió turizmusa összességében növekedett, és Hévízen meghaladta az egymilliót a vendégéjszakák száma, a jellemzően jól költő orosz turisták számának és arányának csökkenése hátrányosan érinti a térség szolgáltatóit.Fontosak Hévíznek az orosz turisták

Papp Gábor, Hévíz város polgármestere szerint a város színes, nemzetközi vendégkör kialakításán dolgozik, ami elsősorban az egészségturisztikai szolgáltatásokra épül. Ennek fontos része az orosz gyógyvendég, akik jellemzően több hetes fürdőkúrára érkeznek a városba.

Magyarországon 2010 és 2014 között 181 százalékkal bővült az orosz vendégéjszakák száma, Oroszország a Magyar Turizmus Zrt. 2015-2017-es marketingstratégiájában az igen nagy potenciált rejtő, stratégiai jelentőségű piacok között szerepel.

Az Európai Turisztikai Bizottság jelentése szerint 2015 és 2020 között a közép-kelet-európai régióba irányuló orosz kiutazások számának évente átlagosan 4,3 százalékos növekedése várható, így Oroszország várhatóan továbbra is hazánk egyik legfontosabb küldő piaca marad.

Igor Sevastyanov, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének képviselője szerint hazánk volt, van és lesz is az orosz turisták kedvenc helye, és azzal, hogy egyenes járattal jöhetnek, ez egészen biztosan növeli majd az ideutazók számát, akik hazánkban jól érzik magukat, és szívesen jönnek továbbra is.

Az új, menetrend szerinti járatot az UTAir orosz légitársaság indítja, a gépek 2016. július 10. és november 6. között szállítják majd a vendégeket Hévízre.

Igor Sevastyanov
Igor Sevastyanov

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk