Új elnök és tisztújítás az utazási irodák szövetségénél

Tisztújítást tartott hétfői ünnepi közgyűlésén a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ). Molnár Gabriella elnök asszony 14 év után lemondott posztjáról, a tagság új elnököt választott Erdei Bálint személyében.

Telt ház előtt zajlott a MUISZ hétfői ünnepi közgyűlése a Danubius Hotel Gellértben. A rendezvényen elhangzott, hogy 137 rendes és 35 rendkívüli tagot tud a soraiban a szövetség, amely a bevételek növelése érdekében fizetős előadásokat, képzéseket is elkezdett szervezni. A turisztikai célelőirányzatból korábban pályázni tudtak támogatásra, az utóbbi 3 évben azonban ez a lehetőség megszűnt.

Erősödő ki- és beutaztatás

A közgyűlésen részt vett dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, aki előadásában a legjelentősebb hazai szakmai szervezetek között említette a MUISZ-t. Kiemelte, hogy a szervezetten utazó turisták többet költenek, mint az egyéni utasok, így az utazási irodák fontos szerepet töltenek be a nemzetgazdaságban.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet a beutazó forgalom folyamatos erősödésére: a szállásdíj-bevételek például 18%-kal nőttek idén októberben az egy évvel ezelőttihez képest. Ugyanakkor a kiutazási piac is újra nekilendült – hangsúlyozta -, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal legfrissebb adatai szerint az utazási irodák 16%-kal növelték vagyoni biztosítékuk összegét, amely így eléri a 16 milliárd forintot.

Jövőre az irodák összességében 92 milliárd forintos árbevételre számítanak, ez is azt jelzi Ruszinkó Ádám szerint, hogy több pénzük van a magyar családoknak, amit utazásra (is) tudnak fordítani. „Kormányzati vezetőként célom a vállalkozások versenyképességének növelése” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki sikerként említette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem nőtt a SZÉP-kártya adóterhe.

Egyeztetések minden szinten

Molnár Gabriella a szakmai szövetség idei második félévi tevékenységét összegezte. Elmondta, hogy ismételten kérték a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezőit, újra a régi, megszokott időpontban, március végén legyen az esemény, ami holtszezon a fővárosi turizmusban. Tárgyaltak a Hungexpóval, ennek eredményeként kedvezményesen állíthatnak ki ismét a MUISZ-tagok az Utazás kiállításon. Részt vettek az új utazási irodai rendelet előkészítésében és a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésein.

Egyik társszervezetükkel, a VIMOSZ-szal karöltve lobbiztak azért, hogy az informatikai fejlesztési pályázatokon indulhassanak az utazási irodák is, szintén lobbiztak az Artisjusnál a szerzői jogdíjak csökkentése érdekében. Látogatást szerveztek a Várkert Bazárba, a Rudas és Dandár fürdőkbe, a Zeneakadémiára és a Liszt Ferenc Emlékházba. Protokollképzést tartottak és megújították a szövetség honlapját, amely immár magyarul és angolul is elérhető.

Részt vett a szövetség képviselője az európai ernyőszervezet, az ECTAA közgyűlésén. Az ECTAA-tagdíj cseppet sem mellesleg évi 2,5 millió forint, amelynek kigazdálkodása komoly feladat a MUISZ számára – emelte ki Molnár Gabriella, aki hozzátette, hogy 4-5 évvel ezelőttig állami támogatást kaptak a díjfizetéshez.

Az összefoglaló után a szövetség ünnepélyes keretek között, virágcsokorral és ajándékkal köszönte meg az elnök asszonynak 14 éven át végzett munkáját.

Névváltozás, új logó, elnöki bemutatkozás

Ezután a tagság megszavazta azt az indítványt, hogy a szövetség vegye vissza régi, közismert nevét, vagyis újra a Magyar Utazási Irodák Szövetségét takarja a MUISZ betűszó. Egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett az új logót is megszavazta a tagság, amely ezután az új tisztségviselőkről is szavazott.

Erdei Bálint, az új elnök bemutatkozásként elmondta, hogy tanári és jogász végzettséggel rendelkezik, de idegenvezetőként kezdte a pályát. Immár nyolc éve vezeti cégét, a beutaztatással, városnéző programok szervezésével foglalkozó CRB Cityramát. Erdei Bálint célja, hogy növelje a tagság létszámát, és egy erős tagsággal hatékony lobbizni tudjon a szakmai célok érdekében.

A MUISZ új tisztségviselői:

Elnök: dr. Erdei Bálint, CRB Cityrama

Tiszteletbeli elnök: Molnár Gabriella

Belföldi és beutaztató bizottság: Drégely Ágnes - Tour East Tour, Szkevisz Theodorosz - Theo Tours, Tóth Mária – Erdburg, Benefi Zsolt – Cartour

Utazásszervezői bizottság: dr. Békefi Veronika – NUR, Jakócs Áron – Robinson Tours, Dudás Ferenc – Mistral, Farkas Miklós – Lupus Travel

Utazásközvetítői Bizottság: Végh Balázs – Quaestour, Szvoboda János – NUR, Riba Orsolya – Invia, Mikola György – Vista

Közlekedési bizottság: dr. Simon András – Weco Travel, Kalanovics Attila – Mauri, Szula Márk – Carlson Wagonlit, Major Anett – Tensi

Kongresszusi és rendezvényszervező bizottság: Juhász Judit – Altagra, Winchester Elica – HBL Travel, Heinczinger Orsolya – Connections 2000, Wilk Andrea – OK World Travel

Alföld és Észak-Magyarország régió: Prónay Gyula – Proko Travel, Bárdos István – Szerviz Iroda, Büchel Katalin – Dent Tours, Kemecsi László – Kun-Mediátor

Budapest és Közép-Magyarország régió: Takács Péter – Airtours, dr. Linczényi Endre – Budaventura, Deák Judit – Harmony Tours, Bona Linda – Big Bus

Dunántúl: Ribi Péter – Fehérvár Travel, Könczölné Jákó Brigitta – Blaguss, Bartal Melinda – Summer Time, Mátyás Tiborné – Gabbiano

Etikai és jogi bizottság: dr. Füri Mihályné – Kartago Tours, Hámorszky András – ETI, dr. Antal András – AB Agro, Márton Ildikó – ÚR Travels

Közgazdasági bizottság: Falus János – Quality Tours, Horváth Balázs – Weco Travel, Kirchkopf Zsuzsanna – NUR, Kovács Róbert – OTP Travel

Kommunikációs biottság: Molnár Judit – OTP Travel, Bakó Balázs – OTP Travel, Haris Ernő – Haris Travel, Benefi Zsolt – Cartour

Nemzetközi kapcsolatok bizottsága: Hajdú Attila – STA Travel, Haris Richárd – Haris Travel, Alacsony Ádám - Tumlare

Felügyelő bizottság: Molnár Gabriella, Mosonyi Ilona – Panorama Tours, Fekete János - VIP


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?