Valami zord

Sosem tudtam feldolgozni, milyen az a sós levegő, de biztos az volt. Csapkodott kifelé az a furcsa tenger. A látványától is fáztam. Ebédelni hívtak. Az asztalnál három spanyol várt minket. „És meddig maradtok?” – kérdezte az egyik. „Egy év” – feleltem. „Ezt te sem gondolod komolyan…”

Az ember nem is gondolná, hogy a turizmusnak lehetnek felfoghatatlan formái. Persze meg lehet érteni, ha valaki nem kifejezetten szereti a napfényes tengerpartokat, vagy irtózik a hófödte hegyoldalak nyújtotta sportlehetőségektől. Létezik helyette katasztrófaturizmus, történelmi, muzeális, városnéző turizmus, fesztiváltrip, természetjárás vagy szimpla céltalan világgá menés. De hallottatok már világvége-turizmusról? Pedig van ilyen. Részem is volt benne.

Whiskey, fókával

Miután egy évet lehúztam gyakorlatilag a Karib-tengeren körbe-körbe járva egy óceánjáró gyomrában, a szervezetem szinte ordított valami zordságért. Pálmák helyett fenyőket, homokos tengerpart helyett sziklákat, leguánok helyett bundásabb állatokat akartam magam körül látni. Választásom egy északnyugati skóciai szigetre, Arranra esett.

A szigetről itthon annyit tudtam, hogy nincs ott semmi a whiskey-n meg a fókákon kívül.

Akkor van áru, ha megjön a hajó

Alig egynapos, lehetetlen buszosrepülős- vonatos-hajós, majd megint buszos utazás után – amely amúgy egy vagyonba került – kénytelen voltam megcáfolni ezt az állítást, ugyanis az italon meg a fókákon kívül volt még hideg és szél is bőven.

A Budapest méretű sziget lakossága durván ötezer fő, ennek fele a legnagyobb városban, Brodickban él, ahol hihetetlen módon még egy szupermarket is található, de áru csak akkor van benne, ha a mindig feszült tenger engedi megérkezni a hajót. A végcélom azonban nem a leglakottabb település volt, hanem a sziget másik felén lévő Kildonan, amelynek teljes lakossága negyven fő.

Ki akar a világ végén vakációzni?

Az itt lévő (nyilván) egyetlen szállodába, a Kildonan Hotelbe mentem dolgozni szakácsként. A chilei származású tulajdonos előszeretettel alkalmaz nem skótokat vagy angolokat, mert szerinte ők lusták és semmirekellők. A hotel dolgozói közül egyedül a kertész volt angol, egy hetven év körüli, vak exdrogdíler és két skót, a tulaj felesége és fia, mindenki más spanyol volt. Azt gondoltam, ők majd válaszolnak arra a kérdésre, hogy ugyan mi a csudáért jön ide valaki vakációzni, főleg télen, amikor az embertelen idő még embertelenebb, de ők sem tudták megmondani. Hosszúhosszú sétákba kezdtem, hogy a végére járjak ennek a bonyolult kérdésnek.

Durva borztámadás

A szigetet szinte végig meredek, sziklás part szegélyezi. Középen vad, áthatolhatatlan erdők húzódnak, egy-két tisztással tarkítva. Megszámlálhatatlanul sok vízesés gazdagítja a már-már giccsesen szép erdőket. Az útszerűségek nagy része az éppen aktuális viharkár miatt járhatatlannak bizonyult, az erdőkön pedig lehetetlen volt átvágni a legtöbb helyen. Nem volt alkalmam hosszú órákig bolyongani a téli–tavaszi időszakban, hiszen a nap szinte lemenekül az égről délután háromkor, és egy januári napon nem tanácsos a dühös borzoktól hemzsegő, vaksötét erdőkben lődörögni. A parton mindenhol fókák hesszeltek, de arról, hogy valaha megmozdulnának, csak legendákat hallottam.

Izgalmas séták, futással elegyítve

A séták azonban mégis izgalmasnak bizonyultak. Mindig lehetett találni valami újat: akár egy hatalmas vízesést vagy egy újabb barlangot, de találtam egyszer egy erdő közepén egy kis könyvtárat is.

Persze szinte mindennap történt valami horror is. Az említett borzok nemegyszer kergettek meg, de a legdurvább eset talán az volt, amikor egy kosokkal teli mezőre tévedtem, persze jött a futás, de ebbe sajnos a kosok is becsatlakoztak…

A márciusi idő nem egy öröm

Egyre több turistával is találkoztam útközben, akik gyakran hajtogatták: „Hát igen, ki kell használni ezt a gyönyörű januárt, mert lassan közeleg a tavasz!”

Márciusban aztán megértettem, mire gondoltak. Óránként non-stop 80-150 kilométeres szél, eső, hó és jég. Az egész szigeten elment az áram, a hotel óvóhely lett, az utak használhatatlanokká váltak. Mi ugyan nem láttunk havat, de néhány kilométerre tőlünk többméteres hótakaró lehetetlenítette el az életet. Többen meghaltak azon a részen, mert szinte csak a víz felől lehetett megközelíteni ezeket a falvakat, és ez a tény jócskán lassította a mentést és az élelmiszer-ellátást.

A hotelünk szerencsésebb helyen volt, mi szépen elücsörögtünk a kandallónk mellett, legfeljebb az egy hét melegvíz-nélküliség ért kellemetlenül. De érthetetlen módon az egészet fantasztikus élményként éltem meg.

Nyári tökéletes nihil

Június elejére megérkezett végre a mindössze pár hetes nyár. A maximum 23 fok leírhatatlanul tökéletes egy kis kellemes szellővel tarkítva, és ez életem legjobb délutáni pihenéseihez segített hozzá. És akkor hirtelen csurig telt a hotel a világ minden tájáról érkező, nihilre vágyó turistákkal, akik este a bárban piáltak, nappal meg eltűntek a sziget mélyén. Lényegében ugyanazt csinálták, amit én: mentek bele a vakvilágba. Esetleg meg lehetett próbálkozni a fürdéssel is, de a nyáron is 15 fokos tenger nem túl csábító, ráadásul hemzseg a medúzáktól.

Volt, aki egészen Dél-Afrikából jött el ide kikapcsolódni, mert azt hallotta, Arran az a hely, ahol nincs semmi, de azért mégis sok minden van.

Ősztől az őrület az úr

Aki eljön ide, az isten háta mögé, az egyértelműen nyugalomra vágyik. Nyáron meg is kapja, amit keresett. De ősszel újra feltámad a tengerrel, a viharokkal együtt az őrület is. A helyiek lélekben mintha eggyé válnának a szigettel: a nyári jókedv beborul, és valahogy mindenből vita kerekedik. Repülnek a tányérok, szerelmi szálak gabalyodnak össze, ittasan és betépetten verekednek, még a medúzák is kijönnek meghalni a partra, sőt, az egyik farmer birkájának kiették a szemét a varjak.

Volt, hogy azért hívtak rendőrt, mert valaki leköpte az apját, és az is előfordult, hogy lecsukták a munkatársunk nagyapját, mert kiderült, évek óta molesztálta az egész családot, csak a tagjai nem akart emlékezni erre. Ehhez a káoszhoz még párosul az is, hogy természetesen a rövid nappalokat ivással és tudatmódosítókkal élik túl a helyiek, vagy egyszerűen becsavarodnak. Minden balhé után néhány nappal már újra együtt iszik mindenki a hotel és a falu egyetlen kocsmájában. Minden ellehetetlenítő körülmény ellenére eszük ágában sincs elhagyni a szigetet, sőt, a legtöbben tudatosan menekültek ide.

Egy évig ott lenni? Megőrültél?

Pontosan egy évet töltöttem a szigeten, annak ellenére, hogy amikor az érkezésemkor megkérdezték a spanyolok, meddig maradok, ezt még én sem gondoltam komolyan. Lehet, hogy kis területen, de ugyanolyan sokat láttam és tapasztaltam, mint akár egy nagyvárosban. A szigettel virultam, vidultam, sőt őrültem meg néha én is. Ha csak egy maroknyi ember vesz körül mindennap, sokkal jobban oda tud az ember magára is figyelni. Valami ilyesmiről szólhat a világvége-turizmus. Nekem bejött.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?