hirdetés
hirdetés

Visszatérnek-e Tunéziába a turisták?

Legkevesebb negyven százalékkal visszavetette az idegenforgalom bevételeit Tunéziában a januári népi felkelés, amely menekülésre kényszerítette Ben Ali elnököt és további tüntetésekhez, felkelésekhez vezetett az arab világban.

hirdetés

Turisták ezreit evakuálták az üdülővárosokból, amint a tiltakozások januárban elérték csúcspontjukat, a 40 százalékos visszaesés pedig arra késztette a kormányt, hogy visszacsábításukra kampányt indítson.    

A visszaesés nem kis problémát jelent Tunézia számára, amely régóta közkedvelt üdülési célpont 1410 kilométeres mediterrán tengerpartjának, ókori római építészeti emlékeinek és hatalmas festői sivatagi területeinek köszönhetően. A turizmus durván 400 ezer embert foglalkoztat az ország 10 milliós lakosságából, és mintegy 2,5 milliárd dolláros bevételt hozott tavaly, a bruttó nemzeti termék több mint 6 százalékát.    

Most, amikor Tunézia helyének megtalálásért küzd, miközben a fővárosban még tartanak a tüntetések, és a kormány a növekvő bűnözéssel kénytelen felvenni a harcot, a tunéziaiak azt a kérdést teszik fel, vissza fognak-e térni a turisták.   

Az észak-afrikai ország idegenforgalmának legmozgalmasabb időszaka áprilistól júliusig tart. A kormány reménykedik és közölte, hogy újra érkeznek Európából charter repülőgépjáratok a festői Bizerta városába, amely a Földközi-tengeren Szicíliával és Szardíniával szemben helyezkedik el.    

A forradalom országunkat ismertté tette az egész világ előtt - állapította meg Mehdi Huassz idegenforgalmi miniszter. Azt szeretnénk mondani minden barátunknak, hogy jöhetnek Tunéziába, a béke és a szabadság légköre várja őket - tette hozzá. Viszont a folytatódó tüntetések és a növekvő vallási feszültséggel kapcsolatos aggodalmak további visszaesést eredményezhetnek, ahogy az arab világban máshol terjedő erőszakos cselekmények is, különösen a szomszédos Líbiában.    

A biztonság nagyon fontos - állapította meg Kate Davis, a Saphir Palace hotel igazgatója Hammametben. Ez a szálloda egyike azon kevés több mint tucatnyi hatalmas fehér hotelnek a tengerparton, amely még nyitva van. Azoknak az embereknek, akik nincsenek itt és nem látják a nyugalmat és a szépséget, az arab világ történéseiről szóló hírek elbátortalanítóak lehetnek - hangsúlyozta a szálloda-igazgatónő, aki ugyanakkor derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a turizmus vissza fog térni az elkövetkező hónapokban.    

Észak-afrikai elemzésében január végén a Fitch Ratings a 2011-es növekedési előrejelzését Tunéziára 5 százalékosról 2 százalékosra csökkentette, megállapítva, hogy a turizmus lesz az az ágazat, amelyet a legjobban fog sújtani a politikai nyugtalanság.    

Viszont hozzátette, hogy a gazdaság jövőre újra erőre kaphat, ha a választások simává teszik Ben Ali távozását. Az ideiglenes kormány várhatóan júliusra vagy augusztusra tűzi ki a szavazást.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk