Turizmus Világnapja: Budapest nem hódol be a tömegturizmusnak

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Turizmus Világnapja alkalmából rendezett programján többek között kiosztották a Budapest Turizmusáért Díjat, elhangzott előadás az MTÜ és a KKM jövőbeni szorosabb együttműködéséről, a UNWTO turisztikai irányelveiről és dr. Guller Zoltán is beszélt a turizmusfejlesztési stratégiáról. 

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, aki röviden előadta, hogy folyamatosan erősödik a turizmus gazdasági súlya hazánkban, mely a mutatókon is jól látszik, növekszik a fővárosba érkezők száma, a vendégéjszaka szám és a szállásdíjbevételek is emelkednek. Ezeknek köszönhetően Budapest lassan kilép az alacsony árfekvesű desztinációk köréből.

Kiemelte, hogy Budapest nem akar behódolni a tömegturizmusnak. Hangsúlyozta, hogy a turizmus fejlődési üteme mellett, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Budapest az itt lakók számára is élhető maradjon. 

Ezután kiosztották a Budapest Turizmusáért díjat. A BFTK idén a Sziget Fesztiválnak adományozta a díjat, mely egy olyan különleges és kiemelkedő hatású márkaalkotó rendezvény, amely a belföldi mellett nemzetközi viszonylatban is meghatározó, kreatív ötleten alapuló, fővárosi turisztikai attrakció. A Sziget Fesztivál – 25 éves fennállás óta – folyamatos fejlesztésekkel vált Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényévé.

A 2017-es jubileumi évben ezt a professzionális koncertszervező munkát és folyamatos innovációt szeretné a BFTK elismerni a Budapest Turizmusáért Díj odaítélésével. A díjat Gerendai Károly, a fesztivál alapítója, Kádár Tamás, cégvezető, valamint Vidó Andrea cégvezető-helyettes vette át a fővárosi Új Városháza Dísztermében.

Ezután Dr. Somogyi Zoltán, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) főtitkárhelyettese, az UNWTO főtitkárának világnapi üzenetét tolmácsolta; valamint tájékoztatott a világturizmus trendjeiről. Elmondta, hogy idén a Fenntartható Turizmus évét ünneplik, mely egyre fontosabbá válik a növekvő tendenciák mellett.

A turizmus a világ harmadik legnagyobb exporttevékenysége és 2030-ra 1,8 milliárd külföldi turistával számol a szervezet a világban. Ennek az alapjait meg kell teremteni, fontos a megfelelő infrastruktúra, a diverzitás, a kölcsönös tisztelet és elfogadás.

Előadásában kitért a sharing economy-ra is, melyet úgy definiált, mint nem profitorientált tevékenység, ellenben ha már nyereség miatt végzik, akkor az már üzlet. Ennek kapcsán említette az Airbnbt és az Ubert.

A szállásmegosztó portálnál kiemelte, hogy az Airbnb rendelkezik a legnagyobb szálláskínálattal úgy, hogy valójában egy szállodája sincsen.

A UNWTO szerint ezek a cégek nem megkerülhetők, ezért szükséges a megfelelő szabályozás és a velük való kooperáció alapjainak lefektetése. Kiemelte azt is, amelyről már korábban beszámoltunk, hogy Budapest lesz a házigazdája 2018-ban a turizmus világnapjának.

A következő előadásban, Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, a nemzetközi turizmusdiplomácia új rendszerét mutatta be.

Elmondta, hogy a turizmus és a Külügyminisztérium között mindig is volt egyfajta kapcsolat, akár vízumügyintézésről vagy külföldön bajba esett turistákról volt szó. Mi is adtunk róla hírt, hogy Boros Emese vezetésével Turizmusdiplomáciai főosztály alakult a KKM-ben. Az új főosztály elsődleges célja Magyarország képviselete a nemzetközi turisztikai szervezetekben.

Azt javasolja, hogy a magyar turisztikai ágazat használja ki a Külügyminisztérium kapcsolatait és az új főosztály adta lehetőségeket. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) szorosan együttműködnek munkájukban. 

Ezután Dr. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, „Budapest a nemzeti turizmus stratégiában” címmel tartott előadást. Elmondta, hogy Budapest hosszútávú turizmusának a célja, hogy túlszárnyalja a két nagy konkurenciát Bécset és Prágát. 

Az új turizmus stratégiában elsősorban térségekben és nem termékekben gondolkoznak. A vezérigazgató beszélt a Grand Budapest Koncepcióról is, mellyel azt szeretnék elérni, hogy Budapest felsőkategóriás desztináció legyen illetve, hogy a Budapestre érkezők egy nappal tovább maradjanak és ellátogassanak a főváros vonzáskörzetébe, például Etyekre vagy a Dunakanyarhoz is. 

Az MTÜ folyamatosan próbál alkalmazkodni az új trendekhez, például az internet térnyeréséhez. Az Ügynökség költségvetésének 45%-át internetes hirdetésekre költik. Az információ áramlása hihetetlenül felgyorsult, ezt a marketing lehetőséget a kisebb országoknak nagyon fontos kihasználni – emlékeztetett.

Az MTÜ nemzetközi piacépítő és sales tevékenysége a jövőben a legjobban teljesítő piacokra koncentrál. Ahogy még Íjgyártó István előadásából megtudtuk, a kisebb jelentőségű és fejlődő országokban az országmárkát a KKM Turizmusdiplomáciai főosztálya kommunikálja majd a külképviseletek felé.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormany.hu oldalon olvasható Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia tervezethez várják a szakmabeliek véleményét. A tervezet végleges formáját október 16-án, a Turizmus Summit alkalmával mutatják majd be.


Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában  

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon látható.
Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.