A feketegazdaságba szorulnak a vendéglátósok?

A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) 2009. december 16-án Mogyoródon a Csíkvölgyi Pipa Csárdában tartotta évadzáró szakmai programját  számos szakmai szervezet részvételével. 

A GKRTE tagjait és vendégeit a házigazda település önkormányzata nevében Babicz László Mogyoród polgármestere köszöntötte. A gasztronómiai verseny programját, illetve forgatókönyvét Vörös István Attila a GKRTE alelnöke /a mogyoródi Csíkvölgyi Pipa Csárda üzemeltetője/ ismertette. Az egyesület közgyűlését Bátovszki György az egyesület elnöke nyitotta meg. A Magyar Turizmus Zrt. Budapest és Közép-dunavidéki Regionális Marketing Igazgatósága marketing tevékenységéről Kerékgyártó Kata marketing menedzser tartott tájékoztatót. A hazai vendéglátás jelenéről és jövőjéről, a cukrász szakma és oktatás helyzetéről, továbbá a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének 2010. évi programjáról Gombás András a Magyar Vendéglátók Ipartestületének regionális alelnöke, Nagy István a nagykörösi Cifra Csárda tulajdonosa és Pataki János a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke beszélt.

Többek között elhangzott, hogy a szakmai érdekvédelmi szervezetek nem értenek egyet a kormány gazdasági válság kezelési módszereivel. Megítélésük szerint a szóban forgó intézkedés sorozat a fogyasztási piac szűkülése miatt egyre nehezebb helyzetbe juttatja nemzetgazdaságunkat, ezen belül is leginkább a turizmus- vendéglátás ágazatot. Az ételforgalom ÁFA kulcsának folyamatos emelése az egész turisztikai ágazat - a vendéglátást is beleértve - nemzetközi versenyképességét rontja. Az ÁFA kulcs emelkedése nagy kárt okoz a gyermekélelmezésben, a munkahelyi vendéglátásban és a cukrászatban. A nemzetközi gyakorlat azt támasztja alá, hogy a magas élőmunka igényű szakmák fennmaradása érdekében az alacsony ÁFA kulcs alkalmazása lenne indokolt. Nem véletlen, hogy az Európai Unió valamennyi tagállama ezt az elvet vallja, hiszen az éttermi vendéglátás multiplikátor hatása alacsony ÁFA kulcs mellett magasabb költségvetési bevételt eredményez. Az étkezési utalvány adómentességének megszüntetése az utalvány forgalmazó cégek csődjét jelentheti, és súlyos hatással lehet a vendéglátásra is. Az üdülési csekk sikerének titka az adómentesség, melynek megszüntetése mind az éttermek, mind pedig a szállodák esetében drasztikus árbevétel csökkenéssel járhat. A korábbi gyakorlat a turizmusban jelentős árbevételt indukált, hozzájárult az ágazat bevételeinek legalizálásához, a költségvetési- és önkormányzati bevételek növeléséhez és a vállalkozások fejlesztési lehetőségeinek bővüléséhez. A vendéglátó ágazat már korábban is alacsony nyereségtermelő képessége folyamatosan romlik. A válságkezelő intézkedések hatása, a működési költségek további növekedése a vállalkozások jelentős részének pénzügyi stabilitását, működését veszélyeztetik. A magyar lakosság vendéglőbe járási hajlandósága nemzetközi szinten is rendkívül alacsony, a céges rendezvények jelentős visszaesése tapasztalható és ez a tendencia egyre fokozódik, így a szakmát súlyos veszély fenyegeti, amely multiplikátor hatása miatt a többi, kapcsolódó ágazatra is kihat. A lakosság fizetőképes keresletének alacsony szintje miatt az áremelés életveszélyes kísérlet lehet. Amennyiben a vállalkozások nem emelhetik az árakat, kénytelenek lesznek a fekete gazdaságban folytatni tevékenységüket. A magas élőmunkaigényes vendéglátásban a munkáltatói járulék terhek csökkentése fontos lépés, de sem az, sem pedig a munkaerő megtartására kiírt pályázatok nem jelentenek érdemi segítséget, mivel az árbevétel visszaesést nem tudják megállítani. A vendéglátás ágazatának speciális adottságait kevesen ismerik a kormány tagjai közül. Ennek is köszönhető, hogy a válságkezelő program ezt a területet fokozott mértékben sújtja, érezhető annak a hatása, hogy a vendéglátásnak a kormányban már több mint hét éve nincs szakmai, illetve ágazati vezetése.

Dr. Csizmadia László a Budapesti Gazdasági Főiskola volt rektora, az iskola jogelődje a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola alapításának 40. évfordulója tiszteletére megtartott ünnepi rendezvénysorozatról és Dr. Ketter László professzor úrnak a Vendéglátóipari Kar volt igazgatójának  a főiskola létrehozásában történt kiemelkedő szerepéről tájékoztatta a szakmai program résztvevőit. Károvits Tamás a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke ünnepélyes keretek között adta át a korábban elveszett oklevél hiteles és színes másolatát dr. Ketter László professzor úr leányának Ketter Ágnes idegenvezetőnek. A GKRTE közgyűlése jóváhagyta azt a határozati javaslatot, amely a GKRTE hagyományőrző gasztronómiai versenyének megnevezését - 2010. évtől kezdődően - Dr. Ketter László hagyományőrző gasztronómiai versenyre változtatja.

Dr. Herkó László a MATUR Budapesti Tagozatának elnöke méltatta a Magyar Turisztikai Egyesület Budapesti Tagozata, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a GKRTE között 2007. december 11-én létrejött stratégiai partnerségi- és együttműködési megállapodás elmúlt időszakban betöltött szerepét. Petrezselyem Adrien az MNGSZ ügyvezető igazgatója bejelentette a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségnek a megállapodáshoz történő csatlakozását, amelyet a közgyűlés jóváhagyott.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.