A különleges cuvée-t és a bikavért húsvét vasárnap mutatta be 23 pincészet az egri várban.
A helyi borásztársadalom 2010-ben, ami a Borok éve volt Egerben, azért fogott össze, hogy - szigorú szabályok szerint - házasítással létrehozza az új fehér borkülönlegességet. Még abban az évben csaknem 3200 javaslat alapján a nemes nedű az Egri Csillag nevet kapta. Tavaly el is készült az első bor, 2012 elején pedig 23 pincészet jelezte, hogy ajánlja az új terméket. Az Egri Csilleg különlegessége, hogy négyféle borból készül, és legalább ötven százalékban valamilyen Kárpát-medencei szőlőfajtán alapul. Az illatos fajták is meghatározott arány szerint adhatók hozzá. Mielőtt forgalomba hozzák, az Egri Borvidék Bíráló Bizottsága előtt is szigorú érzékszervi vizsgálatnak kell megfelelnie.
A vasárnapi borfesztiválon elhangzott, hogy az Egri Csillag az egyetlen márkanévvel ellátott fehérbor-házasítás a világon. A szabályzat szerint minden esztendőben - az előző évjáratból - legkorábban március 15-én kerülhet az üzletek polcaira. Az ünnepélyes megnyitón zászlókkal vonultak fel az Egri Borhölgyek, a Bikavér Borlovagrend, valamint az Egri Vitézlő Oskola tagjai.