A Klaszter, a TDM és az RMI

Jövőre fokozott együttműködéssel, célzottan nyitnak a piacok felé - mondta csütörtökön egy egri üzleti fórumon Harmati Péter, a Felföld Észak-magyarországi Hotel Klaszter elnöke. Hozzátette: ehhez a szakmai szervezetek nagyobb összefogására lesz szükség, különösen az egészségturizmus fejlesztésére, amely jó lehetőségeket kínál.

A négy csillagos Hotel Eger-Parkban rendezett találkozó középpontjában a 2013-as turisztikai marketing feladatok álltak. A jelenleg 21 tagot számláló klaszterben 18 tag több csillagos hotel. Még tavaly az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében pályázatot nyertek el a gazdasági együttműködés működtetésére. A projekt jelenleg a felénél tart. Elkészült a honlapjuk is, amellyel a beszállítóikat is segítik.

A fórum bevezető előadását Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának új vezetője tartotta. Elmondta, hogy december 1-jétől látja el ezt a feladatát, amely kapcsolódik a Tisza Tavi Régió Marketing Igazgatáságnak vezetői feladataihoz is. Ez utóbbit egyébként immár 12 éve végzi. Hangsúlyozta: 2013-ban arra törekszenek, hogy az északi régió turizmusa egységes szemlélettel és kommunikációval jelenjen meg a külföldi piacon. Azt szeretnék bemutatni, hogy mitől jobb ez a térség a többieknél, melyhez különösen az öko-, az egészség-, a bor- és a kulturális turizmusban rendelkeznek előnyös tapasztalatokkal. Véleménye szerint az egészségturizmus jelentősen generálja a vendégforgalmat ebben a térségben.

Az igazgató azt is kiemelte, hogy a vendégéjszakák és a vendégek számában elért eredményei alapján az északi régió az élmezőnyhöz tartozik. A 2013-as marketing elképzelésekkel kapcsolódnak az országos kampányhoz. A tavaszi programjaikat az "Ébredés", a nyárit a "Zsongás", az őszit "Derű" a télit pedig a "Harmónia" jegyében állították össze. A szolgáltatókkal, a TDM-ekkel összefogva közösen dolgoznak a szervezésben és a rendelkezésükre álló eszközök jobb kihasználására törekszenek.

Az a céljuk, hogy közös erőfeszítéssel még több vendéget fogadhassanak Észak-Magyarországon, akik a szálláshelyeken több vendégéjszakát tölthetnek el. A munkájukat kiadványokkal is igyekeznek színesíteni. Részt vesznek a a jövő évi Utazás kiállításon, ahol például Egerszalók, Mezőkövesd, Szilvásvárad önállóan mutatkozik be. Emellett ott lesznek a miskolci, a debreceni, a veszprémi szakmai kiállításon is. Kitelepüléseket szerveznek 2013 tavaszán Szolnokra, Kecskemétre, Szegedre, Győrbe, ahol az északi régió turisztikai ajánlatait népszerűsítik közösen a térségi TDM-ekkel. Ezeken túlmenően Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban és Ausztriában is részt vesznek a Magyar Napokon.

A találkozó további részében Izbéki Gábor, a Kossuth Könyvkiadó Zrt. képviseletében mutatta be azt az Okoskönyvet, amely mint marketingeszköz szolgálhatja a jövőben a turistákat. A kiadó referenciaként Budapest húsz kiemelkedő nevezetességéről készítette el "csokorba foglalva" a legfőbb tudnivalókat magyar és angol nyelven. Eger és Pécs önkormányzatával már el is kezdték a tárgyalásokat.

Végül Rázsi Botond, Eger alpolgármestere beszélt arról, hogy 2013 március 1-jéig átalakítják a hevesi megyeszékhely TDM szervezetét, melynek működéséhez megfelelő anyagi forrásokat biztosítanak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.