Helyi termék mintaprogram indult a Dél-Dunántúlon

Helyi termék mintaprogram indult a Dél-Dunántúlon, a Magyar Turizmus Zrt. gesztorálásával, a Magyar Termék Nonprofit Kft., a Baranya Megyei Vállalkozói Központ, a Baranya Megyei Munkaügyi Központ, az Agrárgazdasági Kutatóintézet, a Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézet, a FATOSZ dél-dunántúli szervezetei, a területileg érintett kamarák és számos más partner együttműködésével, tájékoztatta a TurizmusOnline-t a Magyar Turizmus Zrt.

A kezdeményezés célja, hogy a helyi gazdaságot erősítse azáltal, hogy a helyi termékeket a turisztikai szolgáltatásoknál tudatosan preferálják. A mintaprogram által nemcsak az őstermelőket, kistermelőket segítik, hanem a régió gasztronómiai kínálatát, turisztikai vonzerejét is fejlesztik.

A szállodák, éttermek, pincészetek, falusi vendéglátók, az erdészetek vendégházai együttesen komoly piacot jelentenek a több mint 300 dél-dunántúli helyi termelő számára. Közülük azok, amelyek az év ezen időszakában is rendelkeznek feldolgozott termékekkel az Első Helyi Termék Börze keretében mutatkoztak be a potenciális turisztikai partnereiknek március 21-én, Pécsett.

2012 májusától már Dél-Dunántúl vendégköre is élvezheti a helyi termékek ízeit. A falusi vendéglátó ökoporták vendégeikkel három helyi ízt kóstoltatnak, településük legkiválóbb termelőinél. A régió borútjai „Főzőtanfolyam – borra hangolva” programjukkal, a legnevesebb séfek irányításával, a helyi borokkal harmonizáló, helyi alapanyagokból készülő ételek sütésének-főzésének titkaiba vezetik be az érdeklődőket. A Dél-Dunántúl számos étterme helyi termékekből készült, helyi ételkülönlegességeket kínál étlapján, míg a legjobb szállodák és panziók reggeli asztalain külön jelennek meg a helyi kézműves élelmiszerek. Az erdészeteink vadászházai az őket körülvevő erdő kincseiből készítik el vadétel specialitásaikat, a hagyományőrző kézművesek munkáiból és hosszan eltartható helyi élelmiszerekből pedig díszdobozos ajándékcsomagokat árusítanak a szállodák recepciói.

Májustól szeptemberig minden szombaton, a régió mind a hét történelmi várának (Pécsvárad, Szigetvár, Siklós, Ozora, Simontornya, Dunaföldvár, Máré vára) helyi termék piacain lehet megkóstolni és megvásárolni az adott térség őstermelőinek, kistermelőinek finomságait. Mindebből 1-2 napos gasztronómiai útvonalakat is kialakítanak majd, amelyek térképes kiadványban kerülnek kiajánlásra júniustól. Az érdeklődők mindezen felül naptárban összegyűjtve találhatják meg az év gasztronómiai eseményeit. Készül továbbá egy olyan honlap is, mely nemcsak bemutatja a helyi termelőket és termékeiket, hanem a hozzájuk kapcsolódó turisztikai kínálatot is kiajánlja, egyúttal webáruház szolgáltatást is nyújtva. Aki a portálon regisztrál, megkapja a havonta megjelenő Asztali Örömök hírlevelet, benne Tolna, Somogy és Baranya aktuális gasztronómiai eseménynaptárát és hagyományos, anyáról lányra szálló, titkos receptjeit is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.