Konferencia két miniszterrel a Károly Róbert Főiskolán

Három ágazat egymásra találását volt hivatott elősegíteni az a december 3-i szakmai megbeszélés, amelyet Buday Péter mesterszakács nógatására sikerült összehozni a gyöngyösi főiskolán Dr. Magda Sándor rektor jóvoltából.

A rövid, de lényeges kérdéseket feszegető eseményen az előadók között volt két miniszter (majd kérdésekre is válaszolt) Gráf József (FVM) és Dr. Gyenesei István (Önkormányzati Minisztérium). A megbeszélés moderátora, Háber Tamás (MVI elnök) elsőként Gráf Józsefet konferálta föl, azzal a dicsérő mondattal, hogy amióta ő van a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium élén, nagy a csönd a tárca körül. (Ehhez a megjegyzéshez később Dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke annyit tett hozzá, ennél is jobb lenne a pozitív hang.)

A vezérkar után a szakma szereplői közül Buday Péter mesterszakács, médiasztár és szakácskönyvíró sodró lendületű előadását hallottuk. Előadásából e helyütt mi se tudunk most sokat idézni (ígérjük, majd megtesszük), de pár dolgot igen. Például: ahhoz, hogy a magyar konyha megújulhasson, kell, hogy a gondolataikat megismerjék a döntéshozók. Vagy: az lehetetlen, hogy Magyarországon az élelmiszer alapanyagokról szinte semmit nem tudni, ki termelte, milyen körülmények között, milyen takarmányozással, milyen eredeti céllal (stb.). Leszögezte, ez a konferencia elsősorban a lelkiismeretről szól. Börzét javasolt, amely fórumon mindenki megjelenhetne az igényével, és a termelő pedig jelentkezhetne az árujával. És erősen ostorozta az ágazaton belül a képzési rendszert, az elavult tankönyveket, a soha konyhán nem dolgozó szakácsoktatókat és az „az a jó és finom, ami nagy!” konyhai elvet.

Molnár B. Tamás szaktudásának és kemény kritikáinak köszönhette itt a felkérést az előadásra, s hű is maradt magához. Véleménye szerint nem fenntartható a világhíres magyar konyháról szóló önálltatás. Jó hír viszont, hogy a vendéglősök egy része már belenézett a tükörbe. Kihasználva a miniszterek jelenlétét elmondta egyik vesszőparipáját, hogy tudniillik a magyar előírások messze szigorúbbak, mint amit az EU elvár (példaként hozva fel azt a 12 nm-es konyhát, amelybe 4 kézmosót és 4 további vízvételi lehetőséget kellett létesítsen a tulajdonos). Sok egyéb mellett fontosnak tartja, hogy Magyarország kiszálljon az olcsó tömegáru termelésből, s helyette a minőségi termékre koncentráljon, az igényes termelők összeírását a Magyar Gasztronómiai Egyesület nyár óta végzi és hamarosan nyilvánosságra hozza.

A konferencián sok érdekes hangzott el, a legmókásabb Dr. Buday Gábor, a Gundel Étterem igazgatójának felajánlása volt, mely szerint várja két kérdésre a választ – Miért olcsóbb Bécsben az áru? Miért állandóbb annak az élelmiszernek a minősége? – s a legjobb válaszokat beküldőket vendégül látja egy vacsorára.

(A konferenciáról szóló beszámoló teljes terjedelemében a Vendég & Hotel decemberi számában olvasható.)

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.