Létrejött a TDM Orfűn

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Operatív Programja keretében ötven millió forintból létrejövő orfűi Turisztikai Desztináció Menedzsment projekt támogatási szerződését csütörtökön írták alá - értesült a Napi Turizmus pécsi tudósítója.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mintaértékű a négy település - Orfű, Abaliget, Husztót, Kovácsszénája - önkormányzataiból és vállalkozóiból konzorciumot létrehozó Orfűi Turisztikai Egyesület és a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség közötti megállapodás, amelynek értelmében 2011 végéig - az elnyert 42 millió forintos támogatás felhasználásával - olyan munkaszervezet jön létre, amelynek elsődleges célja a kisrégió sikeres bevonása az idegenforgalomba.

A térség gazdasági, turisztikai szereplői, valamint önkormányzatai a páratlanul szép és értékes természeti környezet megújítását, annak a turisztikai kínálatba - a környezeti terhelés növekedésének megállításával – történő beillesztését helyezték a projekt középpontjába. Ennek részeként kerül sor az új turisztikai arculat kialakítására, bevezetésére, az idegenforgalomhoz kapcsolódó marketing tevékenység megújítására, amelynek hatására várhatóan megnő a vendégéjszakák, valamint a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások száma számíthatnak.

A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség életében ez az első olyan megállapodás, amelyet a elkövetkezendő időben egy Baranya-Somogy megyén átnyúló, négy települést érintő követ, majd két dél-balatoni település lép szövetségre. A további megállapodások, összegszerűen, nagyságrendben lépik túl a mostanit, amelynek felhasználásával Pécs, Kaposvár, Harkány, Siófok és Balatonföldvár is létrehozza saját turisztikai desztináció menedzsment szervezetét.

Az Orfűi Turizmus Egyesület hosszú szakmai előkészítés után 2008 szeptemberében alakult azzal a céllal, hogy a turizmus szereplőit összefogják az új alulról szerveződő Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezet létrehozására, kialakítására, amelyhez csatlakozott Abaliget, Husztót, Kovácsszénája is. A szervezet tagsága jól reprezentálja a települések turisztikai kínálatát, jelen vannak benne a vendéglátás területén dolgozók, a legnagyobb szállásadók, valamint a különböző a vízi turizmushoz kapcsolódó vállalkozások, vállalkozók. A helyi önkormányzat segítő, együttműködő partnerként vesz részt benne. Orfű és Abaliget országosan ismert üdülő terület. Jó természetföldrajzi adottságaira piacképes turizmus épült ki. A háromezer kereskedelmi szálláshely és a közel 200 magán és falusi szálláshely szolgáltató kapacitása vetekszik olyan nagy desztinációkéval, mint Harkány és közel fele a pécsinek. A tényleges egyötöd, egy hatoda a harkányinak, vagy a pécsinek. Jelentős a túlkínálat, de a fejlesztések alapot adhatnak a forgalom növelésére. A létrehozandó szervezet célja éppen ezért, a turizmus helyi feladatainak „finomhangolása”, a meglévő kínálatok élményláncokká szervezése. E mellett további jelentős javulás várható a folyamatban lévő nagy beruházásoktól, úgy mint aquapark, Pécs-Orfű-Abaliget kerékpárút, valamint a Fedeles Lovarda.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.