Mégsem épül élményfürdő-komplexum Hódmezővásárhelyen

Mégsem épít élményfürdő-komplexumot Hódmezővásárhely, az uniós támogatással megvalósítandó, milliárdos nagyságrendű fürdőkomplexum helyett saját forrásból bővítik két medencével a városi strandfürdőt és uszodát – tájékoztatta Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense az MTI-t.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat korábban pályázatot nyújtott be élményfürdő építésére a Dél-Alföldi Operatív Program keretében. A Dél-Alföld Spa egészségturisztikai létesítmények komplex fejlesztése című programra beadott nyertes pályázat alapján a városnak 2009 szeptemberében 888,638 millió forintot vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg, amely 1,2 milliárd forint önrésszel kiegészítve lehetőséget teremtett egy 6800 négyzetméter összterületű élményfürdő-komplexum megépítésére.

Az önkormányzat azonban a gazdasági helyzet változása miatt nem vágott bele a beruházásba, többször is megvizsgálva a megtérülést: először az elképzelések módosítása mellett döntött, egy lényegesen kisebb fejlesztést tervezve, majd a képviselő-testület a pályázati támogatással megvalósuló élményfürdő helyett a meglévő strandfürdő és uszoda saját forrásból történő kibővítéséről határozott. A cél egy olyan létesítmény kialakítása, amely új lehetőségeket teremt a hódmezővásárhelyi családoknak, ugyanakkor fenntartható és gazdasági szempontból is eredményesen üzemeltethető.

A döntés értelmében a hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda egy – a 2-10 éves korosztály számára épülő, csúszdával felszerelt – gyermek élménymedencével, valamint egy, elsősorban az időseknek készülő, 70 fő befogadó képességű meleg vizes, ülőrésszel ellátott medencével bővül. A bővítés az előzetes kalkulációk alapján 1000 négyzetméter hasznos alapterülettel megvalósítható, így a beruházás becsült költsége nettó 300-350 millió forint. A fejlesztési elképzelésről készülő tanulmányterveket a város novemberi testületi ülésén tárgyalják meg.

Nem az első eset, hogy Hódmezővásárhely megfontoltan lépett - emlékeztetett a sajtóreferens. A sportuszoda építésekor a város visszalépett a Makovecz Imre által jegyzett tervek megvalósításától és egy alacsonyabb költségvetésű, finn típusterv alapján történő létesítmény kialakítása mellett döntött.

Kovács Pál a strandfürdőt és uszodát üzemeltető Hód-Fürdő Kft. felügyelőbizottságának elnöke elmondta, a strand idén az eddigi legjobb szezonját, mintegy 60 millió forintos árbevétellel zárta, s míg 5-6 éve még 130 millió forintos önkormányzati támogatás kellett a működtetéshez, idén már saját lábán állt az intézmény, egyetlen forint városi támogatás nélkül.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.