Miközben a munkáltatók 61 százaléka már biztosan tudja, hogy milyen béren kívüli juttatásokat ad idén, ötödük még nem döntött arról, hogy lesz-e béremelés vagy ad-e a munkavállalók számára cafeteriát – számolt be Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-vel együttműködésben készült friss kutatás eredményeiről a Cafeteria 2013 Konferencián.
Az ügyvezető kitért arra is, hogy a döntéshozók elsődleges szempontja e kérdésben főként pénzügyi jellegű, melyet a tulajdonosi elvárások, illetve a gazdasági és jogi változások befolyásolnak.
A szakértő a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. által szervezett nagyszabású rendezvényen a kutatási konklúziók között kiemelte, hogy a felmérésben részt vevő – a hazai foglalkoztatottak közel 10 százalékát alkalmazó – szervezetek közül azok, amelyek idén béren kívüli juttatást adnak munkavállalóiknak, 66 százalékban azért teszik, mert kevesebbe kerül, mint a bérként történő kifizetés. 55 százalékuk a munkavállalók szokásait és elvárásait is szem előtt tartja. A kutatás érdekessége, hogy a motivációs eszközként való használatot – mely eredetileg a cafeteria legfőbb célja volt – csak harmadik helyen veszik figyelembe.
A cégek 22 százaléka a döntés során a társadalmi felelősségvállalásra is tekintettel van: ugyanis sokan kifejezetten olyan elemeket emelnek be juttatási rendszerükbe, amelyekkel munkavállalóik rekreációjáról, pihenéséről, egészségéről vagy akár napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodnak.
Az ország minden részéből, minden szektorából, a kis vállalkozásoktól a legnagyobb hazai szervezetekig terjedő, 584 munkáltató adataira épülő kutatás árnyalt képet mutat a hazai gazdaságról.
Míg a munkáltatók 42 százaléka 2012-ben és 2013-ban is ugyanolyan keretösszeggel nyújt béren kívüli juttatást, 16 százalékuknál korábban nem volt, és ezután sem lesz ilyen lehetőség. A válaszadók 11 százaléka idén növeli az eddigi keretösszeget, 2 százaléka csökkenti azt, 3 százaléka pedig megszünteti a juttatásokat. A kitöltők 5 százaléka ugyanakkor épp most döntött arról, hogy bevezeti a cafeteriát.
Az adatokból az látszik, hogy átlagosan 251 887 forintos éves keretösszeget biztosítanak a gazdasági társaságok béren kívüli juttatás céljára. Az érintettek eddig is több cafeteria-elemből tudtak választani, ennek köre tovább bővült.
A bérekről és juttatásokról történő felelős döntésük során nincsenek könnyű helyzetben a munkáltatók. Ezért az országos felmérés szervezői a közeljövőben további információk nyilvánosságra hozatalával szeretnék segíteni Őket. Bár a kutatás hivatalos adatfelvételét már lezárták, azonban, aki a későbbiekben kitölti a kérdőívet, a teljes összefoglaló elemzéshez térítésmentesen juthat hozzá.