Nyugatról és keletről is jönnek az utasok

Április közepén megnyitották az idei repülési szezont a sármelléki repülőtéren – a Hévíz-Balaton Airportra idén 25 ezer utast várnak. A jövőben fapados járatok indítása is elképzelhető.

Az idei repülési szezon megnyitását az egyik jelentős partner, a Mutsch Ungarn Reisen kettős jubileumával ünnepelték a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton. A repülőtérre a tavalyi 22 ezer helyett idén 25 ezer utast várnak. A Hévízre és térségébe több német városból is vendégeket hozó iroda 15. repülési szezonját indította az idén a Lufthansa Boeing 737-es gépén érkező 122 utas köszöntésével.

Kulcsár Judit, a Mutsch Ungarn Reisen hévízi vezetője elmondta, hogy ezen a napon ünneplik a vállalkozás alapításának 20. évfordulóját is. A vendégeket köszöntötte a céget alapító Joseph Mutsch is, aki az első öt évben busszal szervezte az utaztatást Hévízre, majd 2002-től a Lufthansával között szerződés keretében elindították a repülőjáratokat is. Az elmúlt 14 évben a repülőkkel hozott vendégek több mint egymillió éjszakát töltöttek el Hévízen és környékén.

Külföldiek kedvence

A sajtótájékoztatón Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese is méltatta Hévíz tevékenységét. Mint elmondta, a város és kistérsége az ország második legkedveltebb desztinációja a külföldiek körében.

Németországot hazánk legnagyobb turisztikai küldőpiacaként értékelte, ahonnan tavaly közel 550 ezer vendég érkezett, akik mintegy kétmillió vendégéjszakát töltöttek el. Az átlagosan eltöltött 3,6 vendégéjszakájukkal az elsők a nemzetek ragsorában. A választásukban kiemelt helyet foglal el Hévíz, ahová az országos átlagnál sokkal hosszabb pihenésre érkeznek.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta, hogy a repülőtér működtetését négy éve azért vállalták fel, mert a szolgáltatókkal egyetértve a város is úgy látja, szükség van egy regionális repülőtérre a megfelelő küldőpiacok eléréséhez, megnyeréséhez. A város évente több tízmillió forintot költ erre a célra, de ez is kevés lenne a központi támogatások nélkül. 2015 a reptér életében válságév volt, de véleménye szerint túl vannak rajta. Az idei évben újdonságokkal is tudnak szolgálni, hét német városból és Svájcból érhető el a Hévíz-Balaton Airport, a moszkvai járatok is elindulnak és a törökországi járatok is működnek. Az idei évre 25 ezer utast várnak, és remélhetően a jövőben egyre több vendéget tudnak fogadni.

A repülőtér további működésével kapcsolatban elmondta, hogy a jövőben fapados járatok indítása is felmerülhet, de a város a repülőtérrel elsősorban olyan turistákat szeretne hozni a térségbe, akik elköltik itt a pénzüket, élvezik az egészség-, illetve gyógyturizmus hatásait. Külön is köszönetet mondott a Magyar Turizmus Zrt.-nek és az érintett turisztikai szolgáltatóknak, hogy anyagilag is támogatják a repülőtérrel kapcsolatos marketingfeladatok finanszírozását.

Frankfurt, Lipcse, Moszkva, Antalya

2016-ban a Lufthansa, a VLM, a Germania, a Freebird és az UTAIR járatai tizenegy repülőtérrel – Frankfurt, Düsseldorf, Friedrichshafen, Berlin, Hamburg, Drezda, Lipcse, Erfurt, Antalya, Moszkva – kapcsolják össze Sármelléket és térségét. A PA Turistik/ Mutsch Ungarn Reisen szervezésében április elejétől október 22-ig újraindulnak a németországi charterjáratok. Az idei évtől újonnan megjelenő belga VLM légitársaság első gépe már landolt a reptéren. A Salamon Reisen berlini, drezdai, lipcsei és erfurti járatai májustól indulnak szeptember közepéig.

A Green Travel Sármellékről induló törökországi charterlánca ismét repül Antalyára. Az Orosz UTAIR légitársaság júliustól november elejéig időszakosan újraindítja járatát Moszkva és Hévíz között menetrend szerinti járatként. A járatok töltéséről a Robinson Tours, az 1000 út és a VEDI Tours gondoskodik.

A kereskedelmi járatokon túl a repülőtér jelentős számú üzleti, sport-, valamint kiképzőrepülésnek is otthont ad.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.