Pécsi ingatlanfejlesztő vette meg az SCD balatoni portfolióját

Az SCD-csoport balatoni turisztikai portfolióját megvásárló Turisztika Hungária Kft. tulajdonosa, Nagy Gábor lehetőség szerint szeretné egyben tartani a vagyont.

A nyár egyik gazdasági szenzációja volt, hogy az SCD-csoport eladta a Magyar Turisztikai Holding Zrt-t, benne az egykor a három megyei turisztikai céghez, a Balatontouristhoz, a Siotourhoz és a Zalatourhoz tartozó inatlanokat, fejlesztési terveket és a sármelléki repülőtérrel kapcsolatos üzemeltetési és más jogokat. A több tízmilliárd forint értékű vagyont a Turisztika Hungária Kft. vásárolta meg. A cég tulajdonosa, Nagy Gábor elsőként a Naplónak nyilatkozott az üzlet hátteréről és terveiről.

- A korábbi hírekben az szerepelt, hogy egy befektető csoport képviseletében kötötte az üzletet.

- Nem, magam vettem meg. A tervekben szerepel pénzügyi befektetők bevonása, de erre még nem került sor.

- Hogyan, miből tudott egyedül egy ekkora vagyont megszerezni, és egyáltalán mennyiért?

- Az ár, az eladóval való megállapodás alapján üzleti titok, így arról nem beszélhetek. Annyit elmondhatok, hogy a vagyonnal együtt jár hasonló értékű kötelezettség is, ami természetesen közvetlenül kihatott az árra. Ezért a megoldandó feladat itt igazán nem is a közvetlen megvásárlás, illetve annak finanszírozása volt, hanem a vagyon további kezelése. Ehhez sikerült egy megfelelő pénzügyi és gazdasági szakértőt találnom dr. Varga Jenő személyében.

- Aki felszámolóként dolgozik?

- Dolgozik abban az üzletágban is, de itt nem ez a szerepe.

- Mielőtt a hosszabb távú tervekről beszélnénk, kezdjük a rövid távú kötelezettségekkel. Az SCD és a Veszprém megyei önkormányzat szerződésében szerepel például egy olyan vállalás, hogy 2013 nyaráig 15 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést hajtanak végre. Ha ezt nem tennék, akkor ennek 15 százalékát, tehát 2,25 milliárd forintot kötbérként ki kell fizetniük. Gondolom, ez Önre is vonatkozik.

- Természetesen, de ilyen kérdésekre még nem tudok konkrét választ adni, mert még zajlik az átadás-átvétel és az értékelést. Ennek eredményét ismerve szeretnék majd megbeszéléseket kezdeményezni az érintett megyei és települési önkormányzatokkal, hogy az elképzeléseinket, lehetőségeinket ismertessük.

- Milyen lehetőségekben gondolkodik? Sokan attól tartanak, hogy a ma kempingként használt területeket esetleg felparcellázzák, lakóparkokat építenek rájuk.

- Tartani szeretnénk a Balaton fejlesztési programban meghatározott turisztikai irányokat, de minden a lehetőségeimtől függ. Nincs kizárva, hogy egy esetleges pénzügyi befektető partner igénye szerint akár abban is gondolkodjunk, hogy mondjuk két kempingből lakóparkot csinálunk, és ebből finanszírozzuk a többi fejlesztést. Ez persze csak vízió. Én lehetőség szerint egyben szeretném tartani a vagyont, mert így értékesebb. Az biztos, hogy rövid távon a kempingek üzemeltetése a cél.

- Jelenleg a kempingek egy részét közvetlenül a Balatontourist működteti, másokat éves szerződéssel vállalkozóknak adtak ki. Marad-e ez a rendszer a jövőben?

- Körbejártam az összes kempinget, a vezetők nagy részével beszéltem. Nagyon jó szakembereket ismerhettem meg, azt tapasztaltam, hogy magukénak érzik a kempingeket. Biztosan sok előnnyel járna, ha hosszabb távú szerződéseket kötnénk, de terhet is jelentene, hisz akadályozná akár egy nagyobb fejlesztés elindítását is. Ezért várhatóan marad az eddigi gyakorlat.

- Várható-e valamilyen komolyabb karbantartás? Egyes kempingekből már elriaszthatja a vendégeket a romló helyzet.

- Az összes kempingre elkészítettük a karbantartási tervet. A következő szezonra el szeretnénk végezni azokat a minimális infrastrukturális fejlesztéseket, amik érezhetően javítanák a minőséget. Készül a költségvetés, a részletekről majd ennek ismeretében tudunk dönteni.

- Mi indokolta, hogy Polgár Tibor helyett Ön vette át a Balatontourist vezetését?

- Az első felvetés az övé volt az elválásra. Én végül azért fogadtam el a közös megegyezéses távozását, mert úgy láttam, hogy a cég élére most nem annyira turisztikai szakember, mint inkább egy menedzser szemléletű vezető kell, hisz komplexen kell kezelni a cégcsoportot. Álláspontomat erősítette az is, hogy a sok esetben 30 éves tapasztalattal rendelkező kollégák a jövőben is segíteni fognak nekem. Természetesen nincs kizárva, hogy valamikor ismét turisztikai szakember kell majd a cég élére.

- Milyen tervei vannak a sármelléki repülőtérrel kapcsolatban?

- Stratégiailag mindenképpen hasznos lenne, ha a turisztikai tevékenységhez a repülőtér működése is kapcsolódna. Jelenleg minimális nyereséggel, vagy éppen ráfizetéssel és nagy kockázattal üzemeltetjük a repülőteret, miközben az extra nyereség a vendégéjszakákban csapódik le. Akkor működhet stabilan és gazdaságosan, ha az állam és régió, beleértve az érintett vállalkozásokat is, közvetlenül szerepet vállalnának ebben. Hisz az nem igazán megfelelő hozzáállás, ha valaki csak a hasznot reméli, de a terheket másra hagyja.  Hévíz nagyon korrekt partner, próbál segíteni, ezt várjuk másoktól is.


Nagy Gábor Pécsett él családjával, pontosabban onnan járja az országnak azokat a pontjait, ahová a munkája köti. Mint elmondta, az elmúlt tizenöt évben jellemzően nagyobb értékű vagyon- és ingatlanfejlesztésekben, -felmérésekben, -üzemeltetésekben működött közre. Alelnöke a Magyar Tudományos-Technológiai és Ipari Parkok Szövetségének. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.