Rekordév várható a német turizmusban

Októberben folytatódott a turizmus növekedése Németországban, így 2011-ben várhatóan sikerül túlszárnyalni a 2010-es rekordév teljesítményét is. 

Még a feszült nemzetközi gazdasági helyzet sem képes megfékezni a németországi turizmus növekedését. Sőt, ellenkezőleg: az úticél Németország 2011. októberében is világszerte nagy népszerűségnek örvendett - adta hírül a Német Turisztikai Hivatal (DZT) budapesti képviselete. 

A Szövetségi Statisztikai Hivatal 5,9 százalékkal több külföldi vendégéjszakát jelentett, mint az előző év októberében. 2011. január és október között a beutazásoknál összesen 55,4 millió vendégéjszakát regisztráltak: ez 5,5 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest.

„Az év eleje óta folyamatosan a 2010-es rekordévnél is jobb eredményeket érünk el – magyarázza Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal igazgatótanácsi elnöke. – Már ebből is látható, hogy az év végéig elérjük az előrejelzett 2-3 százalékos növekedést a külföldi turizmusban.”

Az európai vendégek között immár hagyományosan a hollandok vezetik a németországi turisztikai listát: ez a piac január és október között majd 9,7 millió vendégéjszakát jelentett, ami 2,2 százalékos növekedésnek felel meg az előző év első tíz hónapjához képest.

A többi szomszédos ország még ennél is jobban belehúzott: a statisztikai hivatal szerint a svájci vendégéjszakák száma ebben az időszakban félmillióval emelkedett, ami 13,7 százalékos növekedést jelent.

Emellett az osztrák (6%) és a francia (6,6%) vendégéjszakák száma is növekedésnek indult. Kimagaslóan jó eredményt, több mint 20 százalékos növekedést mutat viszont a lengyelországi és az oroszországi vendégéjszakák száma.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal számos tengerentúli piacról is növekvő számokat jelentett. Brazília, Kína és India különösen nagy pluszt produkált: az első helyen Brazília végzett 22,9 százalékos növekedéssel, a sarkában 22 százalékkal Kína ért célba, India pedig 20,9 százalékkal lett dobogós.

A nemzetközi vendégek körében különösen nagy népszerűségnek örvend a városi turizmus: a németországi beutazások 40 százaléka 11 nagyvárosra esik. Itt 8,5 millió külföldi vendégéjszakával (2010) Berlin vezeti a listát München, Frankfurt és Hamburg előtt. Ez a pozitív trend pedig tovább folytatódik: 2011. január és október között a főváros 8,5 százalékos növekedést ért el a külföldi vendégéjszakáknál.

A metropolis 1993 óta 6,6 millióval több külföldi vendégéjszakát jelentett, ezzel a németországi turizmus egyik legfontosabb növekedési tényezőjévé vált.

2011. január és október közötti időszakban a Középkelet-európai régió országaiban Németország továbbra is töretlen népszerűségnek örvend.

A vendégéjszakák száma a régióból 8,8 százalékkal nőtt és Magyarország érte el a legnagyobb fejlődést közel 520 ezer vendégéjszakával, ami 20,6 százalékos növekedést jelent az előző év első tíz hónapjához képest.

Ezzel a magyar vendégéjszakák száma már októberben elérte, sőt meg is haladta a 2011-ben elért rekordszintet. A magyar piacon a németországi városlátogatások, kulturális körutazások kiemelten nagy népszerűségnek örvendenek, Németország kulturális sokszínűségével, UNESCO világörökségi helyszíneivel, természeti vonzerőivel minden évszakban vonzó a magyar turisták számára.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.