A wagyu marhától az őszinte vendéglátásig

Családias hangulatú programmá alakult az MSZÉSZ közgyűlés szemináriumi napjának délutánján a Gasztronómiai szekció gyűlése Hamvas Zoltán vezetésével.

5 érdekes téma, 5 rövid felvezetés a szekcióvezetőtől, Hamvas Zoltántól, aki fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindegyik előadás azért került a programjukba, mert a szakma korábbi jelzései alapján igény van rá.

Először a Stílusos Vidéki Szállodákért Turisztikai Egyesület alapítója, Balogh Barbara a szállodák egyik kockázatos és nehéz területéről, a reggeliztetésről osztotta meg tapasztalatait a jelenlévőkkel. Elmesélte három jó élményét e témában (Mátranovákot, egy londoni nagy szálloda, a Melia White House valamint az afrikai Oberoi Vanyavillas szálloda  jó példáját említve), majd saját vendéglátóhelyük módszerét is megosztotta a hallgatósággal. Ők, családi vállalkozásként a Nomád Hotel & Glampinget vezetik, és sok helyi terméket, alapanyagot, emellett izgalmas keleti fűszereket és mediterrán olajakat használnak konyhájukon az elkészítés során. Alapvetőnek tartják reggeli kínálatukat, amelyben mind hideg, mind meleg ételek, különféle krémek, péksütemények, felvágottak, sajtok bőséggel szerepelnek. Őszinte vendéglátásnak nevezte vállalkozásukat, amelyben a táj szeretete és bevonása gasztronómiájukba alapkövetelmény.

Mikó Zoltán és Lakics Péter wagyu marha tenyésztéssel foglalkoznak egy 160 ha-nyi területen fekvő ökofolyosón, Csévharaszt határában, ahol minden körülmény adott a stresszmentes tartás érdekében. Jőféle füvek, csüdig járnak a marhák a szénában, soha nem kötözik ki őket, nincs tömeges elszállítás levágás esetén, egyedi bánásmódban részesülnek. Húsuk nemzetközi színvonalú, és bár az egész éves vágási mennyiséget felvásárolnák a német és osztrák piacon, nekik mégis az az "ideájuk", hogy a magyar piacra szeretnék értékesíteni a heti egy vágóállatot, amivel 2019-től rendelkeznek.Állataik húsa, márványozottsága, hússzerkezete, porhanyóssága tökéletes - és ebben persze közrejátszik takarmányozási módjuk, ami, mint mondják, éppoly titkos, akárcsak ezt a kérdést Japánban, a marha őshazájában kezelik. A 160 ha-os, GMO mentes területükön most 130 állat él, ezek közül 50 vemhes, és jelenleg kéthetente kerül egy tinó vágásra, ez növekszik majd jövőre heti egy vágásra küldhető wagyu egyeddel.

Majd egy új ételkereső applikációról hallhattunk beszámolót a startup kitalálóitól: Kalmár Péter ötletgazdától, és társaitól, Határ Pétertől és Boros Reginától. A "Foddyapp" elnevezésű app tulajdonképpen egy ételkereső szolgáltatás, amely új vendégeket, vendégkört generálhat majd az éttermeknek, Budapestinek és vidékinek egyaránt.

A social média és a gasztr kapcsolatáról beszélt Joanelli Tamás, amelyből kiderült, ma az emberek 88 százaléka a közösségi médiából szerzett információk alapján dönti el, hogy hova megy enni ismerőseivel, családjával vagy egyedül. Vagyis a közösségi jelenlét hiánya, állapítja meg ezek alapján a szakértő, láthatatlanná teszi azon erőfeszítéseit a vendéglátóegységeknek, amelyek nincsenek jelen valamelyik online csatornán. Fontos azonban, tanácsolja Joanelli, hogy megfelelő módon válasszák ki a platformok a vendéglátósok, hiteles legyen az információ, amit oda feltesz, és emberek is legyenek az ajánlatok mögött: arcok, sorsok, esetek, jók is, akár rosszak is.

Végül a munkaerőpiaci problémák megoldására reagált a szekció utolsó előadója, Revuczky Karion, aki a vendéglátás területére képző nappali tagozatos oktatás átszervezésében, a felnőttképzés kialakításában (átképzés), a külföldön dolgozók hazacsábításában, a következő generáció felkészítésében, valamint a gépesítésben, robotmunka elterjesztésében látja a jelenlegi helyzet megoldását.

 

Forrás: Vendég


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.