Nos, a lista első helyén a hazánkban is komoly szakmai vitákat, követők és ellenzők tucatjait mozgásba lendítő trend, a dekonstruálás szerepel. Az ételek alkotóelemekre történő szétbontása, és új értelmezésben történő újraépítése a XXI. század első forradalmi lépése volt a vendéglátásben, azonban úgy tűnik, viszonylag hamar kifulladt, legalábbis az amerikai szakemberek szerint.
Hasonlóképpen pellengérre került a molekuláris gasztronómia is, igaz, csak hogy a „szégyenpad sor” vége felé kapott helyet, a „worst of” lista kilencedik helyén. A Ferran Adriá nevével fémjelzett stílusirányzat magyar vonatkozása, hogy a szakirodalom szerint a „molekuláris gasztronómia” fogalmát az extrém alacsony hőmérsékletekkel kísérletező magyar származású fizikus, Nicholas Kurti (Kürti Miklós) professzor vezette be a köztudatba a hetvenes-nyolcvanas években. Ő volt a molekuláris gasztronómia egyik megalapítója. Sokszor idézett mondata: "Szomorú, hogy ma többet tudunk a csillagok belső hőmérsékletéről, mint egy rizsfelfújt belső hőmérsékletéről." A „feketelista” összeállítói szerint a dekonstruálás is a túlzott alkalmazás visszafelé elsülő fegyverének áldozatává vált.
A listán (a teljesség igénye nélkül) szerepel még a jó nevű szakácsok gátlástalan médiajelenléte (a cikk írói nemes egyszerűséggel „médiaprostinak” nevezik őket), de keresetlen szavakkal ostorozzák a hab-textúrák alkalmazását a tányérokon, az ellenszenves, nyomulós gyorséttermi promóciókat, mint például a Japánban „kiagyalt” hét húspogácsát tartalmazó szendvics, amely egy számítógépes operációs rendszer bevezetésének reklámkampányát támogatta). Kap rendesen a bisztro-stílus során meghonosodott hosszú asztal, ahová válogatás nélkül ültetnek egymás mellé boldog-boldogtalant, ha akarja, ha nem, és sokszor az egész vendégseregnek fel kell álni helyéről, ha az asztal közepe táján valakinek dolga támad a mellékhelyiségben.
A teljes lista megtalálható (többek között) a seriouseats.com portálon.
Az utolsó 10 év legnagyobb tévedései a vendéglátásban
A Chicago Tribune nemrégiben csokorba gyűjtötte mindazokat a gasztronómiai trendeket és jelenségeket, amik az utóbbi tíz esztendő legnagyobb balfogásának bizonyultak az amerikai szakemberek szerint.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!
Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája
A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján.
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny
Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus
A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?
Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte
A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése.
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt
A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten
Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró
Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show
A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.
Interjú
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén
A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.