Azért jöttem ide, hogy nagy borokat csináljak

Új cikksorozatunk első részében a Jekl családi pincészetet mutattuk be. Ezúttal a nagyharsányi Koch pincészet (VinArt) van fókuszban.

Majd egy évtizede a Villányi borvidéken

Irány Nagyharsány, ahol a VinArt Borházat vettük célba, ahol Koch Csaba mutatta meg gyönyörűen felújított pincéjét, néhány friss tételét és nagy borát. A sváb felmenőkkel bíró Koch család tíz generáció óta a Hajós-bajai borvidéken él és gazdálkodik. A borotai központú Koch Borászat közel 130 hektáron műveli szőlőültetvényeit.

A tulajdonos-borász Koch Csaba bajai hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai borvidék elnöke, a Hegyközségek Országos Tanácsának elnökségi tagja, a Magyar Bor Akadémia tagja, akinek munkáját 2014-ben az Év Pincészete-díjjal is elismerték. Jövőre lesz tíz éve, hogy Koch Csaba a nagy vörösborok készítéséhez kedvezőbb adottságú Villányi borvidéken, a kiváló diósviszlói Imre-völgyben is vásárolt területeket. Nagyharsányban egy gyönyörű 111 éves pincét újított fel, melyben egykor a Bordás testvérek borászkodtak, külön-külön a két pinceágban.

Azért jöttem ide, hogy jó borokat csináljak!

„10 hektár telepem van a villányi borvidéken, ahová egy ismerős házaspár révén kerültem. Itt Villányban csak nagy borokkal foglalkozom: Franc, Merlot és Syrah fajtákat telepítettem. Amikor idejöttem, helyi borászokat vontam be, hogy segítsenek, például Bock Józsefet, Gere Attilát és Jekl Bélát. Mivel látták, hogy komolyak a szándékaim, segítettek.

Itt nagy hegyek vannak, más a talaj is, sokkal mélyebb, kötöttebb, a vizet is jobban megtartja, de néha annyira kemény, hogy már szinte lehetetlen megművelni, néha pedig olyan, mint a vaj. Vaddisznók dagonyásznak a gerincen, nagyon jó talaj – meséli elégedettem Csaba, akin tényleg látszik, hogy boldog, mert megtalálta azt a területet, ahol szerinte igazán jó borokat lehet csinálni. „Azért jöttem ide, hogy nagy borokat csináljak!”- erősít rá, s a kóstolásnál ez az alkotási vágy be is bizonyosodott.

Az ültetvényeket nagy odafigyeléssel, terméskorlátozással gondozzák, a termést kézzel szüretelik, majd válogatás után a modern technológia és a hagyományos borkészítés ötvözésével készítik a borokat.

"Nagy lombbal dolgozok! Minden szőlőfürt felett 130 cm-es magasságban lomb van, ez lényeges a fotoszintézishez" –magyarázza Csaba. Nagy bort nem lehet 13-as alkoholfokú szőlőből készíteni!

Borász, de a sonkakészítéshez is ért

Nagyharsányban a felújított pincében igazi Terülj, terülj asztalkám! várt minket. Egyúttal kiderült, hogy Csaba nem csak a borokhoz, de a sonkakészítéshez is ért, ezt még Borotáról hozta magával, ahol panziója is van. Házi szarvas kolbásszal, sajtokkal, saját készítésű sertés sonkával és fokhagymáskolbásszal varázsolta el ízlelőbimbóinkat.

Egyenesen a hordóból

A kóstolást Csaba azzal tette igazán különlegessé, hogy a friss borok után különféle hordókból (régi, új, amerikai, magyar és francia) kóstoltatta velünk ugyanazokat a nagy borokat, kicsit fürkészve reakcióinkat, kinek melyik jött be jobban. Külön élmény volt látni, ahogy a Jekl család tajgai is kóstolták a borokat és elmondták véleményüket arról, jelenleg hol tart a bor, körülbelül mennyi időt várjon még Csaba a palackozással.

Ez a 2015-ös Syrah már 3 hónapja benne van ebben az első töltésű fahordóban. Az új fát fogom cserélni, a régit visszatöltöm az acélhordóba! – gondolkodik Csaba, aki igazán nyitott, kísérletező alkat. Nála nincs konkrét recept a jó borra, kóstolgat, méreget, mint egy top séf, s a végén alkot valamit, valami nagyon extrát. ’AS technológia, azaz Ahogy sikerül’ – fűzi hozzá.

Végigkóstoltuk a 2015-ös Cabernet Sauvingon, Cabernet Franc, Merlot típusokat régi magyar, új magyar, hol amerikai, hol francia hordókból. A fiatal borok már most megmutatták karakterüket, így míg a Cabernet Sauvignon-ra jobban, a Franc-ra kevésbé ült rá a hordó. Fel van adva a lecke Csaba! Remek alapanyagok, melyekből nagyon jó borok lehetnek.

Most nézzük az érett borokat!

Cabernet Sauvignon, a sztár A 2012 Cabernet Sauvignon-nal már több díjat söpört be Csaba. Ez klasszikus kategória, itt nem kell termést korlátozni, mint a prémiumnál. Kevesebb, mint egy évet volt fahordóban, ismertetője egy jellegzetes dió íz. Csaba egyébként roppantul érzékeny arra, hogy ne domináljon a hordó íze egyetlen boron sem, minden véleményre kíváncsi.

Csanád, a prémium cuvée

50% Franc, 25% Merlot, 25% Sauvignon, ennyi. Az eredmény lenyűgöző. Egy meghatározó, érett ugyanakkor igen kifinomult cuvée-t kóstolhattunk, és nem véletlenül van már csak 3000 palack a 2011-es évjáratból! A 2012-es cuvée-t is megkóstoltuk, mely fiatalabb, ízében elegánsabb és gyümölcsösebb, mint egy évvel fiatalabb társa és nem utolsósorban kiváló párost alkotott az ebédhez felszolgált sült kacsával.

Láthattuk, Csaba igazán kísérletező jelleg, mindent megmutatott, megkóstoltuk a nagy várományosokat. Nemet mondani neki lehetetlen: „Ezt meg kell kóstolni!” „Ezt annyira jó, hogy ezt nem szabad meghagyni!” - mutatott rá a a Csanád Cuveé-re, amikor már több mint 30 bort kóstoltunk. És mi szót is fogadtunk, hiszen ki tudna ellenállni egy ilyen bornak!

Köszönjük a Pince Műveknek a szervezést!


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.