Bezárt a Mátyás Pince, munkát keres a személyzet

Egy szakmai Facebook-csoportban jelent meg az idei év első posztjaként az alábbi bejegyzés.

"Tisztelt étteremtulajdonosok! Komplett éttermi személyzet vált ma munka nélkül.  Bezárták Magyarország  egyik leghíresebb éttermét 116 év után egyik napról a másikra. 1 fő pultos, 7 fő felszolgáló, 1 fő Chef (szerintünk ő a legjobb itthoni viszonylatban), 1 fő Chef-helyettes, 8 szakács keres munkát. SOS!!! Email-cím....  "

Utánajártunk, mi történhetett valójában a Mátyás Pince háza táján. Az üzemeltetői kör képviselőjétől megtudtuk, a hír igaz, valóban bezárt január 2-ra virradóra a legendás hely, de nem azért, mert csődbe ment volna, vagy tulajdonosváltás történt, hanem a hely eredeti tulajdonosa eldöntötte, teljes egészében felújítják a vendéglátóhelyet. És a munkálatok legkevesebb 3-4 hónapig, illetve a mai építőipari helyzetet ismerve minimum fél évig tartanak majd.

A Mátyás Pincét is üzemeltető Magyar Halászbástya Kft. - tulajdonosi körében szerepel rokoni kapcsolatok útján a Mátyás Pince tulajdonosa is - mentőövet próbál dobni az elbocsájtott személyzetnek, most épp azon folyik gőzerővel a számítás, excel táblák és a konyhai munkák újratervezése, hogy a lehető legtöbb embert átvegyék a budai Várban lévő topéttermükbe. Azonban, mint ez a szakmában lévőknek nyilvánvaló, nem kell amiatt sem aggódni, akinek nem jut lehetőség a Halászbástya Étteremben, hiszen akkora ma a munkaerőhiány - immár országos méretekben -, hogy seperc nyilván lecsapnak majd a többi vendéglátóegység tulajdonosai, üzemeltetői a ma még éppen állás nélkül lévő ex-Mátyás Pince-beli alkalmazottakra.

Egyébként egyúttal egy téves városi legendát is ideje eloszlatnunk: a Mátyás Pince nevét korántsem Mátyás királyról kapta - mint azt sokan gondolnák -, hanem még az 1900-as évek elején, 1904-ben az étterem akkor megnyitója, Baldauf Mátyás vendéglős volt valójában a névadó. Felesége, férje katonaideje alatt, még az I. világháború idején, 9 gyermekük mellett is tovább vitte a vendéglőt. Ami a II. világháború alatt is működött, de az ostrom alatt óvóhellyé alakították. A berendezés 80 százaléka ekkor elpusztult, az államosítás után a rekonstrukciót úgy hajtották végre, hogy a miliő már Mátyás király korát idézte, az ő életéből festettek jelenetek a falakra - innen jön a Mátyás-mítosz. Amúgy a freskók reneszánsz és ómagyar stílusúak voltak, és mára eléggé avítt és elavult hangulatot kölcsönöztek a híres vendéglátóhelynek. Amikor a Halászbástya étterem tulajdonosi köre bekerült az üzemeltetői körbe, két éve Dallos Ferencet, az ismert étteremtulajdonost, több vendéglátóhely üzemeltetőjét kérték fel arra, hogy irányítsa a helyet, és "leheljen életet bele". A szakember nagy lelkesedéssel vetette bele magát a nem mindennapi munkába, és bár megtartotta a konyhán a személyzetet, valamint a magyar hagyományos ételeket is továbbvitte - új lendületet vitt a ház gasztronómiai irányába.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Facebook / turizmusonline.hu


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.