Bezárt a Mátyás Pince, munkát keres a személyzet

Egy szakmai Facebook-csoportban jelent meg az idei év első posztjaként az alábbi bejegyzés.

"Tisztelt étteremtulajdonosok! Komplett éttermi személyzet vált ma munka nélkül.  Bezárták Magyarország  egyik leghíresebb éttermét 116 év után egyik napról a másikra. 1 fő pultos, 7 fő felszolgáló, 1 fő Chef (szerintünk ő a legjobb itthoni viszonylatban), 1 fő Chef-helyettes, 8 szakács keres munkát. SOS!!! Email-cím....  "

Utánajártunk, mi történhetett valójában a Mátyás Pince háza táján. Az üzemeltetői kör képviselőjétől megtudtuk, a hír igaz, valóban bezárt január 2-ra virradóra a legendás hely, de nem azért, mert csődbe ment volna, vagy tulajdonosváltás történt, hanem a hely eredeti tulajdonosa eldöntötte, teljes egészében felújítják a vendéglátóhelyet. És a munkálatok legkevesebb 3-4 hónapig, illetve a mai építőipari helyzetet ismerve minimum fél évig tartanak majd.

A Mátyás Pincét is üzemeltető Magyar Halászbástya Kft. - tulajdonosi körében szerepel rokoni kapcsolatok útján a Mátyás Pince tulajdonosa is - mentőövet próbál dobni az elbocsájtott személyzetnek, most épp azon folyik gőzerővel a számítás, excel táblák és a konyhai munkák újratervezése, hogy a lehető legtöbb embert átvegyék a budai Várban lévő topéttermükbe. Azonban, mint ez a szakmában lévőknek nyilvánvaló, nem kell amiatt sem aggódni, akinek nem jut lehetőség a Halászbástya Étteremben, hiszen akkora ma a munkaerőhiány - immár országos méretekben -, hogy seperc nyilván lecsapnak majd a többi vendéglátóegység tulajdonosai, üzemeltetői a ma még éppen állás nélkül lévő ex-Mátyás Pince-beli alkalmazottakra.

Egyébként egyúttal egy téves városi legendát is ideje eloszlatnunk: a Mátyás Pince nevét korántsem Mátyás királyról kapta - mint azt sokan gondolnák -, hanem még az 1900-as évek elején, 1904-ben az étterem akkor megnyitója, Baldauf Mátyás vendéglős volt valójában a névadó. Felesége, férje katonaideje alatt, még az I. világháború idején, 9 gyermekük mellett is tovább vitte a vendéglőt. Ami a II. világháború alatt is működött, de az ostrom alatt óvóhellyé alakították. A berendezés 80 százaléka ekkor elpusztult, az államosítás után a rekonstrukciót úgy hajtották végre, hogy a miliő már Mátyás király korát idézte, az ő életéből festettek jelenetek a falakra - innen jön a Mátyás-mítosz. Amúgy a freskók reneszánsz és ómagyar stílusúak voltak, és mára eléggé avítt és elavult hangulatot kölcsönöztek a híres vendéglátóhelynek. Amikor a Halászbástya étterem tulajdonosi köre bekerült az üzemeltetői körbe, két éve Dallos Ferencet, az ismert étteremtulajdonost, több vendéglátóhely üzemeltetőjét kérték fel arra, hogy irányítsa a helyet, és "leheljen életet bele". A szakember nagy lelkesedéssel vetette bele magát a nem mindennapi munkába, és bár megtartotta a konyhán a személyzetet, valamint a magyar hagyományos ételeket is továbbvitte - új lendületet vitt a ház gasztronómiai irányába.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Facebook / turizmusonline.hu


Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?