Borásznak állt Egerben Csernus Imre

Az Almagyar-Érseki Szölőbirtok Kft.-t 2010-ben hárman alapították meg: dr. Csernus Imre pszichiáter, Csutorás Ferenc borász és barátja, a vele régóta együtt dolgozó Mészáros Péter grafikus.

A szőlőbirtok elsősorban a kivágott érseki területen termett, kiváló minőségű kékszőlő megmentéséért jött létre, de az „érseki” mellett más kárpát-medencei fajtákat is telepítettek. A gazdálkodás 3,5 hektáron folyik Eger egyik legértékesebb dűlőjén, az Almagyar-dombon, ahol borturisztikai fejlesztést is terveznek. Az első borok a hétvégén mutatkoztak be Budapesten, a Time for Wine borfesztiválon. A szőlőbirtok borásza Csutorás Ferenc, aki továbbra is készíti a Csutorás Pincészet kézműves borait is.

Az érseki titok

Először 2007-ben, majd 2009-ben szüretelték le a terület tulajdonosának kérésére az Almagyar-dűlőn, a rég elhagyott érseki birtokon szabadon termő kékszőlőt és a bor a Csutorás Pincészet legkülönlegesebb bora lett mindkét évjáratban. A szőlő és a bor nem csak kiváló tulajdonságai miatt, hanem azért is különleges, mert még az idős szemtanúk sem tudták megmondani egyértelműen, mi is a szőlő fajtája, vajon kékfrankos vagy nagyburgundi. Csak azt tudták, hogy abban a bizonyos negyven évben is ez a bor volt az egri Borkombinát „repibora”.

Ismert volt, hogy a szőlőt a 2009-es szüret után kivágják, így nem volt kérdés, hogy a szőlőt meg kell menteni. Az életerős csapvesszőkből végül 900 érseki oltvány kapott új életet, amely jövőre fordul termőre régi termőhelye közvetlen szomszédságában.

A szőlőt körüllengő talányok és az új telepítés izgalmai miatt a bor Érseki Titokbor néven kerül palackokba.

Birtokos szerkezet

Az érseki szőlő megmentése új energiákat is megmozgatott: az alapítók szerint a szőlő és a dűlő adottságait ismerve törvényszerű volt a kivágott érseki melletti terület megvásárlása, majd az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok megalapítása. Itt jelenleg 3,5 hektáron gazdálkodnak, másfél hektár régi telepítésű leányka mellett két hektáron új telepítésekkel dolgoznak. Itt van a 900 megmentett érseki oltvány, 1000 tő ménesi illetve lúdtalpú kadarka és 2200 tő olaszrizling Egerszalókról. A leányka háttértámogatására idén a már elfeledett, de honos fajtát,  mézesfehéret és ezerjót is telepítenek.

A Csutorás Pincészet területeivel együtt 14 hektárról szüretelnek. Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok csúcsborai az Érseki Titokborok lesznek. Az Egri Csillag, a Lelkifröccs, a Lelkibéke és a Bevállalod? palackjaiban friss évjáratú és friss zamatú, jó testű és jól iható borokat kínálnak jó áron, melyekből összesen mintegy hatvanezer palack készül.

A tőkék tövében

A borászat alapítói szeretnék, ha a bensőséges miliőnek minél többen részesei lehetnének, hisz a szőlőhöz és a földhöz ennél közelebb nem is lehet lenni. Hogy a látványt és a hely intimitását mindenki átélhesse, vendégváró helyeket is kialakítanak a szőlőtőkék között: Érseki borozót, borkempinget az akácok árnyékában és egy fakádas medencét is terveznek.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.