Borásznak állt Egerben Csernus Imre

Az Almagyar-Érseki Szölőbirtok Kft.-t 2010-ben hárman alapították meg: dr. Csernus Imre pszichiáter, Csutorás Ferenc borász és barátja, a vele régóta együtt dolgozó Mészáros Péter grafikus.

A szőlőbirtok elsősorban a kivágott érseki területen termett, kiváló minőségű kékszőlő megmentéséért jött létre, de az „érseki” mellett más kárpát-medencei fajtákat is telepítettek. A gazdálkodás 3,5 hektáron folyik Eger egyik legértékesebb dűlőjén, az Almagyar-dombon, ahol borturisztikai fejlesztést is terveznek. Az első borok a hétvégén mutatkoztak be Budapesten, a Time for Wine borfesztiválon. A szőlőbirtok borásza Csutorás Ferenc, aki továbbra is készíti a Csutorás Pincészet kézműves borait is.

Az érseki titok

Először 2007-ben, majd 2009-ben szüretelték le a terület tulajdonosának kérésére az Almagyar-dűlőn, a rég elhagyott érseki birtokon szabadon termő kékszőlőt és a bor a Csutorás Pincészet legkülönlegesebb bora lett mindkét évjáratban. A szőlő és a bor nem csak kiváló tulajdonságai miatt, hanem azért is különleges, mert még az idős szemtanúk sem tudták megmondani egyértelműen, mi is a szőlő fajtája, vajon kékfrankos vagy nagyburgundi. Csak azt tudták, hogy abban a bizonyos negyven évben is ez a bor volt az egri Borkombinát „repibora”.

Ismert volt, hogy a szőlőt a 2009-es szüret után kivágják, így nem volt kérdés, hogy a szőlőt meg kell menteni. Az életerős csapvesszőkből végül 900 érseki oltvány kapott új életet, amely jövőre fordul termőre régi termőhelye közvetlen szomszédságában.

A szőlőt körüllengő talányok és az új telepítés izgalmai miatt a bor Érseki Titokbor néven kerül palackokba.

Birtokos szerkezet

Az érseki szőlő megmentése új energiákat is megmozgatott: az alapítók szerint a szőlő és a dűlő adottságait ismerve törvényszerű volt a kivágott érseki melletti terület megvásárlása, majd az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok megalapítása. Itt jelenleg 3,5 hektáron gazdálkodnak, másfél hektár régi telepítésű leányka mellett két hektáron új telepítésekkel dolgoznak. Itt van a 900 megmentett érseki oltvány, 1000 tő ménesi illetve lúdtalpú kadarka és 2200 tő olaszrizling Egerszalókról. A leányka háttértámogatására idén a már elfeledett, de honos fajtát,  mézesfehéret és ezerjót is telepítenek.

A Csutorás Pincészet területeivel együtt 14 hektárról szüretelnek. Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok csúcsborai az Érseki Titokborok lesznek. Az Egri Csillag, a Lelkifröccs, a Lelkibéke és a Bevállalod? palackjaiban friss évjáratú és friss zamatú, jó testű és jól iható borokat kínálnak jó áron, melyekből összesen mintegy hatvanezer palack készül.

A tőkék tövében

A borászat alapítói szeretnék, ha a bensőséges miliőnek minél többen részesei lehetnének, hisz a szőlőhöz és a földhöz ennél közelebb nem is lehet lenni. Hogy a látványt és a hely intimitását mindenki átélhesse, vendégváró helyeket is kialakítanak a szőlőtőkék között: Érseki borozót, borkempinget az akácok árnyékában és egy fakádas medencét is terveznek.


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.