Borásznak állt Egerben Csernus Imre

Az Almagyar-Érseki Szölőbirtok Kft.-t 2010-ben hárman alapították meg: dr. Csernus Imre pszichiáter, Csutorás Ferenc borász és barátja, a vele régóta együtt dolgozó Mészáros Péter grafikus.

A szőlőbirtok elsősorban a kivágott érseki területen termett, kiváló minőségű kékszőlő megmentéséért jött létre, de az „érseki” mellett más kárpát-medencei fajtákat is telepítettek. A gazdálkodás 3,5 hektáron folyik Eger egyik legértékesebb dűlőjén, az Almagyar-dombon, ahol borturisztikai fejlesztést is terveznek. Az első borok a hétvégén mutatkoztak be Budapesten, a Time for Wine borfesztiválon. A szőlőbirtok borásza Csutorás Ferenc, aki továbbra is készíti a Csutorás Pincészet kézműves borait is.

Az érseki titok

Először 2007-ben, majd 2009-ben szüretelték le a terület tulajdonosának kérésére az Almagyar-dűlőn, a rég elhagyott érseki birtokon szabadon termő kékszőlőt és a bor a Csutorás Pincészet legkülönlegesebb bora lett mindkét évjáratban. A szőlő és a bor nem csak kiváló tulajdonságai miatt, hanem azért is különleges, mert még az idős szemtanúk sem tudták megmondani egyértelműen, mi is a szőlő fajtája, vajon kékfrankos vagy nagyburgundi. Csak azt tudták, hogy abban a bizonyos negyven évben is ez a bor volt az egri Borkombinát „repibora”.

Ismert volt, hogy a szőlőt a 2009-es szüret után kivágják, így nem volt kérdés, hogy a szőlőt meg kell menteni. Az életerős csapvesszőkből végül 900 érseki oltvány kapott új életet, amely jövőre fordul termőre régi termőhelye közvetlen szomszédságában.

A szőlőt körüllengő talányok és az új telepítés izgalmai miatt a bor Érseki Titokbor néven kerül palackokba.

Birtokos szerkezet

Az érseki szőlő megmentése új energiákat is megmozgatott: az alapítók szerint a szőlő és a dűlő adottságait ismerve törvényszerű volt a kivágott érseki melletti terület megvásárlása, majd az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok megalapítása. Itt jelenleg 3,5 hektáron gazdálkodnak, másfél hektár régi telepítésű leányka mellett két hektáron új telepítésekkel dolgoznak. Itt van a 900 megmentett érseki oltvány, 1000 tő ménesi illetve lúdtalpú kadarka és 2200 tő olaszrizling Egerszalókról. A leányka háttértámogatására idén a már elfeledett, de honos fajtát,  mézesfehéret és ezerjót is telepítenek.

A Csutorás Pincészet területeivel együtt 14 hektárról szüretelnek. Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok csúcsborai az Érseki Titokborok lesznek. Az Egri Csillag, a Lelkifröccs, a Lelkibéke és a Bevállalod? palackjaiban friss évjáratú és friss zamatú, jó testű és jól iható borokat kínálnak jó áron, melyekből összesen mintegy hatvanezer palack készül.

A tőkék tövében

A borászat alapítói szeretnék, ha a bensőséges miliőnek minél többen részesei lehetnének, hisz a szőlőhöz és a földhöz ennél közelebb nem is lehet lenni. Hogy a látványt és a hely intimitását mindenki átélhesse, vendégváró helyeket is kialakítanak a szőlőtőkék között: Érseki borozót, borkempinget az akácok árnyékában és egy fakádas medencét is terveznek.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.