A Nemzetgyőztes 23 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett. A második helyen a Gyulai Pálinka Manufaktúra végzett, a harmadik pedig a Nobilis pálinkafőzde lett. A hazai főzdék március 19-én díjátadó fogadás keretében, a Mezőgazdasági Múzeumban vehették át az érmeket dr. Budai Gyula államtitkártól és Wolfgang Lukas ügyvezető igazgatótól.
Idén már a 22. Destillata párlatversenyt tartották
A Destillata nemzetközi párlatverseny huszonkét éve indult Ausztriában, Magyarország több mint egy évtizede képviselteti magát az eseményen, s a hazai pálinkafőzdék minden évben szép eredményeket érnek el a 100%-ban gyümölcsből készülő párlatok különböző kategóriáiban. Az év elején beküldött tételeket nemzetközi szakmai zsűri értékeli, s a bírák összetétele szinte minden évben változik.
A Destillata kóstoló zsűritagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések biztosítják. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás.
A nevezési időszak január végéig tart, februárban a beküldött tételeket végigkóstolja a zsűri, és márciusban, nagyszabású gála keretében hirdetnek eredményt. A nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik. Wolfgang Lukas ügyvezető igazgató elmondta: a Destillata idei versenyére 11 ország 183 főzdéje nevezett, mintegy 1700 mintával. Magyarországról 29 főzde 258 tétele vett részt a versengésben.
Közel 200 hazai érem
A magyar főzdék összesen 188 érmet szereztek. A legsikeresebb az Agárdi Pálinkafőzde lett – összesen 23 éremmel -, és ezzel “nemzetgyőztessé” is vált. Magyarország - az Agárdi sörpárlatával - elnyert egy év párlata címet, továbbá 11 arany, 92 ezüst és 84 bronzérmet. A magyar főzdék idén is kiválóan szerepeltek a párlatversenyen, összesen 188 érmet (1 Év Párlata, 11 arany, 92 ezüst, 84 bronz) szereztek.
A házigazda kapta az aranyérmet
Az összesített eredmények alapján Ausztria (618 éremmel) végzett az első helyen, a második (317 éremmel) Németország, harmadik pedig hazánk lett (188 éremmel). A zsűri a nevezők által beadott termékek közül 3+1 kategóriából – a legjobb eredményt elért párlatok (pálinkák) pontszámainak átlagolásával – a főzdék versenye során nyújtott teljesítményét is értékelte. Így az összesített pontszámok alapján a sorrend a következő: az Agárdi Pálinkafőzde lett az első (4,44 ponttal), a második legeredményesebb a Gyulai Pálinka Manufaktúra (4,31 ponttal).
A Nobilis pálinkafőzde, az Árpád és Vadász Pálinka, a Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra és a Schiszler Pálinka egyaránt 4,25 pontot szerzett. A díjátadón dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntötte a vendégeket.
Legyünk büszkék a pálinkánkra!
Beszédében kiemelte: a pálinka nem véletlenül vált hungarikummá, ugyanis egy olyan hagyomány megtestesítője, amely egyik fontos eleme a magyarság értékeinek, kultúrájának.
Ezért a magyar kormány megvédi az unióban mindazt, amit Magyarország a pálinkafőzés területén elért. Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta: az általa képviselt főzde a Destillatán már hatodszor nyerte el a “nemzetgyőztes” címet. Ehhez jó termékek és némi szerencse is szükséges – fűzte hozzá. Emlékeztetett: a cég évente mintegy 60 ezer liter 40 százalékos pálinkát állít elő. A vállalkozás éves árbevétele 350 millió forint körül mozog.
A szakember úgy becsülte: Magyarországon évente mintegy 1,7-1,8 millió hektoliterfoknyi pálinka kerül kereskedelmi forgalomba.
Forrás: Vendég & Hotel